Francuskie ciastka z borówkami chrupią aż miło. Zrobisz je szybciej niż drożdżówki
Kiedy jagody znikają ze sklepów, borówki znów wracają do popularności. Są smaczne i znacznie bardziej dostępne, a w połączeniu z ciastem francuskim zamieniają się w pyszną, słodką przekąskę.
20.07.2024 | aktual.: 29.08.2024 12:27
Ciasto francuskie to największy sprzymierzeniec wszystkich zabieganych oraz tych, którzy niespecjalnie dobrze czują się w wypiekach. Można je przygotować na słono, można zaserwować na słodko - opcji jest naprawdę sporo. W połączeniu z budyniowym kremem i świeżymi owocami zamienia się w pyszny deser, którego nie powstydziłby się francuskie cukiernie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasta francuskie z borówkami
Połączenie słodkiego budyniu i świeżych borówek to klasyka, która zawsze się sprawdzi. Do tego listkujące, delikatne ciasto francuskie i gotowe. Przygotowanie sprowadza się do kilku prostych kroków: wycinania kształtów z ciasta, pieczenia, przygotowania budyniu i finalnego złożenia deseru. To świetna propozycja zarówno dla doświadczonych miłośników słodkości, jak i osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z pieczeniem.
Borówki możesz zastąpić malinami czy porzeczkami, których nieco cierpki smak świetnie przełamie słodycz pozostałych składników. Jest prosto, szybko i przede wszystkim naprawdę smacznie.
Składniki:
- 1 ciasto francuskie,
- 100 ml mleka,
- 1 budyń śmietankowy,
- 500 ml mleka,
- 1 żółtko.
Dodatki:
- 100 g borówek amerykańskich.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Arkusz ciasta francuskiego rozwijam na blacie. Przy pomocy większej miski wycinam koła. Następnie mniejszym naczyniem wycinam w połowie z nich środek.
Krok 2. Na pełne kółka kładę obręcze. Smaruję roztrzepanym żółtkiem i wstawiam do piekarnika rozgranego do 200 st. Celsjusza na ok. 13 minut. Odstawiam do wystudzenia.
Krok 3. W 100 ml mleka rozprowadzam proszek budyniowe. Pozostałe mleko zagotowuję, dodaję mieszankę i podgrzewam, aż powstanie budyń. Odstawiam do przestudzenia.
Krok 4. Z upieczonych i przestudzonych ciastek wyciągam wnętrze i wypełniam budyniem.
Krok 5. Dodaję świeże borówki i dekoruję listkiem mięty. Smacznego!