Teściowa na imieninach zaskoczyła wszystkich nowym ciastem. Smakuje jak kultowy deser z PRL

Pamiętasz "szyszki" z ryżu preparowanego, którymi zajadaliśmy się jako dzieci? Jeśli chcesz na chwilę przenieść się do szalonych czasów PRL-u, przygotuj to proste ciasto z ryżem preparowanym. Zrobisz je w kilka chwil, a goście z pewnością będą prosili o dokładkę.

Ciasto "szyszka" smakuje jak kultowy deser z PRL-uCiasto "szyszka" smakuje jak kultowy deser z PRL-u
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | rsooll

Każdy, kto wychowywał się w czasach Polskiej Rzeczpospolitej Ludowej, miał okazję rozkoszować się kultowymi "szyszkami", czyli kulkami z ryżu preparowanego połączonego z masą krówkową. Ten prosty deser cieszył się niezwykłą popularnością.

Trudno się temu dziwić. Chrupiący ryż doskonale komponował się ze słodką masą krówkową, tworząc lekki i zarazem bardzo słodki deser. Okazuje się, że ten smak można przenieść na wypieki. Poznaj przepis na ciasto "szyszka", który smakuje jak kultowy deser z PRL.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Beza Pavlova z mandarynkami. Pozwól sobie na odrobinę luksusu

Ciasto "szyszka" czyli unowocześniona wersja kultowego deseru z PRL-u

Kultowe "szyszki" składały się z ryżu preparowanego oraz roztopionej masy krówkowej bądź kajmaku. Połączone razem tworzyły zwartą masę, którą można było formować w dowolny sposób. W wersji luksusowej polewano je polewą "czekoladową", która najczęściej składała się z odrobiny cukru, kakao i masła. W ówczesnych czasach był to prawdziwy rarytas, bowiem w sklepach nie było słodyczy.

Ciasto "szyszka" to luksusowa, uwspółcześniona wersja tamtego deseru. Składa się z trzech warstw — biszkoptowej, budyniowej i ryżowej. Jest lekkie, kremowe i niezwykle chrupiące. To jedno z tych ciast, które sprawdzi się zarówno na imprezie, jak i urodzinach czy imieninach. Przygotowanie zajmie ci kilka chwil, a efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania.

Ciasto "szyszka" - przepis

Składniki:

  • 4 jajka,
  • szklanka mąki,
  • szklanka cukru,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • łyżka kakao,
  • 2 opakowania budyniu,
  • 750 ml mleka,
  • kostka masła,
  • 150 g ryżu preparowanego,
  • puszka masy kajmakowej bądź krówkowej.

Przygotowanie:

  1. Wyjmij dużą miskę. Wbij do niej jajka i dodaj 3/4 szklanki cukru. Całość zmiksuj na puszystą masę.
  2. Dodaj mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Całość wymieszaj szpatułką, aby masa jajeczna nie opadła. Przelej ją do kwadratowej formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika. Piecz przez 40-45 minut w temperaturze 180 stopni.
  3. Gotowy biszkopt pozostaw do całkowitego wystudzenia i zajmij się masą budyniową.
  4. Zagotuj pół litra mleka razem z resztą cukru. Pozostałe mleko wymieszaj z budyniem. Gotową masę wlej do garnka, gdy mleko zacznie wrzeć. Całość gotuj jeszcze przez 2-3 minuty. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
  5. Ostudzony budyń zmiksuj z masłem. Tak przygotowany krem umieść na biszkopcie. Wyrównaj masę i zabierz się za "szyszki".
  6. Otwórz puszkę z masą krówkową. Połącz ją z ryżem preparowanym, a następnie przelej ją na ciasto i wyrównaj całość. Gotowe ciasto przykryj folią i wstaw do lodówki na 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje