Teściowa na imieninach zaskoczyła wszystkich nowym ciastem. Smakuje jak kultowy deser z PRL
Pamiętasz "szyszki" z ryżu preparowanego, którymi zajadaliśmy się jako dzieci? Jeśli chcesz na chwilę przenieść się do szalonych czasów PRL-u, przygotuj to proste ciasto z ryżem preparowanym. Zrobisz je w kilka chwil, a goście z pewnością będą prosili o dokładkę.
04.07.2024 | aktual.: 31.08.2024 18:00
Każdy, kto wychowywał się w czasach Polskiej Rzeczpospolitej Ludowej, miał okazję rozkoszować się kultowymi "szyszkami", czyli kulkami z ryżu preparowanego połączonego z masą krówkową. Ten prosty deser cieszył się niezwykłą popularnością.
Zobacz także
Trudno się temu dziwić. Chrupiący ryż doskonale komponował się ze słodką masą krówkową, tworząc lekki i zarazem bardzo słodki deser. Okazuje się, że ten smak można przenieść na wypieki. Poznaj przepis na ciasto "szyszka", który smakuje jak kultowy deser z PRL.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto "szyszka" czyli unowocześniona wersja kultowego deseru z PRL-u
Kultowe "szyszki" składały się z ryżu preparowanego oraz roztopionej masy krówkowej bądź kajmaku. Połączone razem tworzyły zwartą masę, którą można było formować w dowolny sposób. W wersji luksusowej polewano je polewą "czekoladową", która najczęściej składała się z odrobiny cukru, kakao i masła. W ówczesnych czasach był to prawdziwy rarytas, bowiem w sklepach nie było słodyczy.
Ciasto "szyszka" to luksusowa, uwspółcześniona wersja tamtego deseru. Składa się z trzech warstw — biszkoptowej, budyniowej i ryżowej. Jest lekkie, kremowe i niezwykle chrupiące. To jedno z tych ciast, które sprawdzi się zarówno na imprezie, jak i urodzinach czy imieninach. Przygotowanie zajmie ci kilka chwil, a efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania.
Ciasto "szyszka" - przepis
Składniki:
- 4 jajka,
- szklanka mąki,
- szklanka cukru,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- łyżka kakao,
- 2 opakowania budyniu,
- 750 ml mleka,
- kostka masła,
- 150 g ryżu preparowanego,
- puszka masy kajmakowej bądź krówkowej.
Przygotowanie:
- Wyjmij dużą miskę. Wbij do niej jajka i dodaj 3/4 szklanki cukru. Całość zmiksuj na puszystą masę.
- Dodaj mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Całość wymieszaj szpatułką, aby masa jajeczna nie opadła. Przelej ją do kwadratowej formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika. Piecz przez 40-45 minut w temperaturze 180 stopni.
- Gotowy biszkopt pozostaw do całkowitego wystudzenia i zajmij się masą budyniową.
- Zagotuj pół litra mleka razem z resztą cukru. Pozostałe mleko wymieszaj z budyniem. Gotową masę wlej do garnka, gdy mleko zacznie wrzeć. Całość gotuj jeszcze przez 2-3 minuty. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
- Ostudzony budyń zmiksuj z masłem. Tak przygotowany krem umieść na biszkopcie. Wyrównaj masę i zabierz się za "szyszki".
- Otwórz puszkę z masą krówkową. Połącz ją z ryżem preparowanym, a następnie przelej ją na ciasto i wyrównaj całość. Gotowe ciasto przykryj folią i wstaw do lodówki na 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc.