Teściowa na imieninach zaskoczyła wszystkich nowym ciastem. Smakuje jak kultowy deser z PRL

Pamiętasz "szyszki" z ryżu preparowanego, którymi zajadaliśmy się jako dzieci? Jeśli chcesz na chwilę przenieść się do szalonych czasów PRL-u, przygotuj to proste ciasto z ryżem preparowanym. Zrobisz je w kilka chwil, a goście z pewnością będą prosili o dokładkę.

Ciasto "szyszka" smakuje jak kultowy deser z PRL-uCiasto "szyszka" smakuje jak kultowy deser z PRL-u
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | rsooll

Każdy, kto wychowywał się w czasach Polskiej Rzeczpospolitej Ludowej, miał okazję rozkoszować się kultowymi "szyszkami", czyli kulkami z ryżu preparowanego połączonego z masą krówkową. Ten prosty deser cieszył się niezwykłą popularnością.

Trudno się temu dziwić. Chrupiący ryż doskonale komponował się ze słodką masą krówkową, tworząc lekki i zarazem bardzo słodki deser. Okazuje się, że ten smak można przenieść na wypieki. Poznaj przepis na ciasto "szyszka", który smakuje jak kultowy deser z PRL.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Beza Pavlova z mandarynkami. Pozwól sobie na odrobinę luksusu

Ciasto "szyszka" czyli unowocześniona wersja kultowego deseru z PRL-u

Kultowe "szyszki" składały się z ryżu preparowanego oraz roztopionej masy krówkowej bądź kajmaku. Połączone razem tworzyły zwartą masę, którą można było formować w dowolny sposób. W wersji luksusowej polewano je polewą "czekoladową", która najczęściej składała się z odrobiny cukru, kakao i masła. W ówczesnych czasach był to prawdziwy rarytas, bowiem w sklepach nie było słodyczy.

Ciasto "szyszka" to luksusowa, uwspółcześniona wersja tamtego deseru. Składa się z trzech warstw — biszkoptowej, budyniowej i ryżowej. Jest lekkie, kremowe i niezwykle chrupiące. To jedno z tych ciast, które sprawdzi się zarówno na imprezie, jak i urodzinach czy imieninach. Przygotowanie zajmie ci kilka chwil, a efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania.

Ciasto "szyszka" - przepis

Składniki:

  • 4 jajka,
  • szklanka mąki,
  • szklanka cukru,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • łyżka kakao,
  • 2 opakowania budyniu,
  • 750 ml mleka,
  • kostka masła,
  • 150 g ryżu preparowanego,
  • puszka masy kajmakowej bądź krówkowej.

Przygotowanie:

  1. Wyjmij dużą miskę. Wbij do niej jajka i dodaj 3/4 szklanki cukru. Całość zmiksuj na puszystą masę.
  2. Dodaj mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Całość wymieszaj szpatułką, aby masa jajeczna nie opadła. Przelej ją do kwadratowej formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika. Piecz przez 40-45 minut w temperaturze 180 stopni.
  3. Gotowy biszkopt pozostaw do całkowitego wystudzenia i zajmij się masą budyniową.
  4. Zagotuj pół litra mleka razem z resztą cukru. Pozostałe mleko wymieszaj z budyniem. Gotową masę wlej do garnka, gdy mleko zacznie wrzeć. Całość gotuj jeszcze przez 2-3 minuty. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
  5. Ostudzony budyń zmiksuj z masłem. Tak przygotowany krem umieść na biszkopcie. Wyrównaj masę i zabierz się za "szyszki".
  6. Otwórz puszkę z masą krówkową. Połącz ją z ryżem preparowanym, a następnie przelej ją na ciasto i wyrównaj całość. Gotowe ciasto przykryj folią i wstaw do lodówki na 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Sałatka z prostych składników. Tak pyszna, że w mig znika z talerza
Sałatka z prostych składników. Tak pyszna, że w mig znika z talerza
Na wieczór z przyjaciółmi zrobię sushi z naleśników. Ostatnio wszyscy się zachwycali
Na wieczór z przyjaciółmi zrobię sushi z naleśników. Ostatnio wszyscy się zachwycali
Wszyscy zajadają się nad morzem szprotkami. Ignorują inną smaczną i zdrową rybę
Wszyscy zajadają się nad morzem szprotkami. Ignorują inną smaczną i zdrową rybę
Robię domową wędlinę z indyka. Smakuje dużo lepiej niż te ze sklepu
Robię domową wędlinę z indyka. Smakuje dużo lepiej niż te ze sklepu
Ścieram do ziemniaków. Tego triku nauczyła mnie podhalańska gaździna
Ścieram do ziemniaków. Tego triku nauczyła mnie podhalańska gaździna
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Dlaczego cola w McDonald's smakuje inaczej? Sportowiec wyjaśnia tę "pułapkę"
Dlaczego cola w McDonald's smakuje inaczej? Sportowiec wyjaśnia tę "pułapkę"
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok