Domownicy proszą o to ciasto prawie codziennie. Jest lepsze niż z cukierni

Istnieją ciasta dobre i ciasta wybitne. Dzisiaj chcemy ci pokazać przepis na deser z tej drugiej grupy. Jak się okazuje, nawet z banalnie prostych i tanich składników, a także bez używania piekarnika można stworzyć doskonale pyszny smakołyk, o który domownicy będą się nieustannie dopominać.

Ciasto bez pieczenia z rurkami waflowymi i migdałamiCiasto bez pieczenia z rurkami waflowymi i migdałami
Źródło zdjęć: © Canva | NoirChocolate

Rurki waflowe, trochę mleka, cukru i śmietany. Tyle właściwie wystarczy, by stworzyć wspaniałe ciasto bez pieczenia, które pokocha twoja rodzina. Ten rodzaj ciast cieszy się wyjątkowo dużą popularnością właśnie latem, gdy temperatury na zewnątrz niebezpiecznie oscylują w granicach 25 czy 30 stopni. Brak potrzeby uruchamiania piekarnika i formowanie ciasta przy pomocy lodówki okazują się w tym okresie wyjątkowo pożądane.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Puszyste jagodzianki, które możesz zrobić w domu. Smakują lepiej niż w drogich cukierniach

Co jeszcze? Właściwie, to prawie nic. Ciasto bez pieczenia, które za moment zaprezentujemy, nie wymaga ani dużych nakładów finansowych, ani umiejętności cukierniczych. Poza odrobiną niezbędnej podczas tężenia ciasta w lodówce cierpliwości, również czasu nie potrzebujesz zbyt wiele. To ciasto robi się szybko, łatwo i przyjemnie. Prawda, że brzmi to wszystko świetnie?

Rurkowe ciasto bez pieczenia

Składniki:

  • 200 ml mleka,
  • 10 g mąki typu 00,
  • 1 jajko,
  • 200 ml śmietany 30 proc.,
  • 30 g masła,
  • 60 g cukru do kremu + 20 g do śmietanki,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 300 g rurek waflowych
  • płatki migdałów do dekoracji.
Ciasto bez pieczenia z rurek waflowych - tanie, proste i przepyszne
Ciasto bez pieczenia z rurek waflowych - tanie, proste i przepyszne © Canva | Adam_Lazar

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka wbij jajko, dodaj cukier zwykły i waniliowy, mąkę. Zacznij delikatnie podgrzewać i po chwili wlej do tych składników także mleko.
  2. Teraz dorzuć do garnuszka masło. Gdy produkty połączą się w gęstą całość, zdejmij je z ognia. Wlej mieszankę do miski, zabezpiecz folią i odstaw do ostygnięcia.
  3. Ubijam śmietanę i mieszam z — już chłodną — zawartością garnka.
  4. Ciasto możesz ułożyć albo w formie, albo w samym papierze do pieczenia. Rozwiń go na blacie i wyłóż trochę przygotowanego kremu. Na nim ułóż rurki waflowe, potem ponownie krem i tak do końca składników. Wierzch obsyp płatkami migdałów lub innymi rozdrobnionymi orzechami.
  5. Zawiń w papier do pieczenia i wstaw do chłodziarki na 5-6 godzin i gotowe. Smacznego.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze