PrzepisCiasto bez pieczeniaDomownicy proszą o to ciasto prawie codziennie. Jest lepsze niż z cukierni

Domownicy proszą o to ciasto prawie codziennie. Jest lepsze niż z cukierni

Istnieją ciasta dobre i ciasta wybitne. Dzisiaj chcemy ci pokazać przepis na deser z tej drugiej grupy. Jak się okazuje, nawet z banalnie prostych i tanich składników, a także bez używania piekarnika można stworzyć doskonale pyszny smakołyk, o który domownicy będą się nieustannie dopominać.

Ciasto bez pieczenia z rurkami waflowymi i migdałami
Ciasto bez pieczenia z rurkami waflowymi i migdałami
Źródło zdjęć: © Canva | NoirChocolate

03.07.2024 07:40

Rurki waflowe, trochę mleka, cukru i śmietany. Tyle właściwie wystarczy, by stworzyć wspaniałe ciasto bez pieczenia, które pokocha twoja rodzina. Ten rodzaj ciast cieszy się wyjątkowo dużą popularnością właśnie latem, gdy temperatury na zewnątrz niebezpiecznie oscylują w granicach 25 czy 30 stopni. Brak potrzeby uruchamiania piekarnika i formowanie ciasta przy pomocy lodówki okazują się w tym okresie wyjątkowo pożądane.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Co jeszcze? Właściwie, to prawie nic. Ciasto bez pieczenia, które za moment zaprezentujemy, nie wymaga ani dużych nakładów finansowych, ani umiejętności cukierniczych. Poza odrobiną niezbędnej podczas tężenia ciasta w lodówce cierpliwości, również czasu nie potrzebujesz zbyt wiele. To ciasto robi się szybko, łatwo i przyjemnie. Prawda, że brzmi to wszystko świetnie?

Rurkowe ciasto bez pieczenia

Składniki:

  • 200 ml mleka,
  • 10 g mąki typu 00,
  • 1 jajko,
  • 200 ml śmietany 30 proc.,
  • 30 g masła,
  • 60 g cukru do kremu + 20 g do śmietanki,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 300 g rurek waflowych
  • płatki migdałów do dekoracji.
Ciasto bez pieczenia z rurek waflowych - tanie, proste i przepyszne
Ciasto bez pieczenia z rurek waflowych - tanie, proste i przepyszne © Canva | Adam_Lazar

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka wbij jajko, dodaj cukier zwykły i waniliowy, mąkę. Zacznij delikatnie podgrzewać i po chwili wlej do tych składników także mleko.
  2. Teraz dorzuć do garnuszka masło. Gdy produkty połączą się w gęstą całość, zdejmij je z ognia. Wlej mieszankę do miski, zabezpiecz folią i odstaw do ostygnięcia.
  3. Ubijam śmietanę i mieszam z — już chłodną — zawartością garnka.
  4. Ciasto możesz ułożyć albo w formie, albo w samym papierze do pieczenia. Rozwiń go na blacie i wyłóż trochę przygotowanego kremu. Na nim ułóż rurki waflowe, potem ponownie krem i tak do końca składników. Wierzch obsyp płatkami migdałów lub innymi rozdrobnionymi orzechami.
  5. Zawiń w papier do pieczenia i wstaw do chłodziarki na 5-6 godzin i gotowe. Smacznego.
Wybrane dla Ciebie