Śmietana ubije się ekspresowo. Z tym 1 dodatkiem nigdy mi się "nie przebiła"

Ubijanie piany ze śmietanki to sztuka, która wymaga precyzji i cierpliwości. Istotne są szczegóły, jednak nawet największa dbałość o nie jest niczym, kiedy śmietanę ubija się za długo. W efekcie zamiast puchu powstaje masło. Jak tego uniknąć? Poznaj złote zasady.

Jak ubić aksamitną śmietanę?Jak ubić aksamitną śmietanę?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Ubijanie śmietany to nie taka bułka z masłem, a nawet najbardziej zaznajomionym z tą sztuką zdarzy się "przebić" pianę. Sprawdź więc, co warto wiedzieć na temat tej bądź co niełatwej czynności oraz co zrobić, by zapobiec zwarzeniu się śmietany.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z kilku składników w ciągu 20 minut zrobisz fenomenalny deser dla całej rodziny

Jak ubić śmietanę na sztywno? To musisz wiedzieć

Do ubijania najlepsza będzie śmietanka kremówka o zawartości tłuszczu 36 proc., sprawdzi się również śmietanka "trzydziestka", niemniej każda inna o niższej zawartości tłuszczu może nie ubić się odpowiednio na sztywno. Bardzo ważne jest to, by śmietanka była dobrze schłodzona. Najlepiej umieścić ją w lodówce na kilka godzin przed ubijaniem. Zimna śmietanka łatwiej i szybciej ubija się na sztywno. Do ubijania użyj metalowej lub szklanej miski (która również powinna być schłodzona, podobnie końcówki miksera), a unikaj pojemników plastikowych.

Cukier i inne dodatki dodaj pod koniec ubijania, gdy śmietanka zacznie gęstnieć. Możesz również dodać odrobinę cukru waniliowego dla smaku. Najlepszy będzie cukier drobny lub cukier puder, kryształ jest zbyt gruby i może nie rozpuścić się podczas ubijania. Natomiast chcąc dodać do bitej śmietany owoce, należy pamiętać, że mogą puścić wodę, rozrzedzając pianę. Dlatego w tym przypadku zaleca się użycie żelatyny (łyżeczka żelatyny rozpuszczona w trzech łyżkach ciepłej wody wystarczy na 250 ml śmietanki).

Jak ubić śmietanę?
Jak ubić śmietanę? © Pixabay

Co zrobić, żeby "nie przebić" śmietany?

Śmietanka "przebita" jest śmietaną zwarzoną, a jest to efektem zbyt długiego ubijania piany. Bita śmietana powinna być gotowa w 3-5 minut. Kiedy przestać ubijać? Najlepiej kiedy zauważysz sztywne "szczyty", spróbuj też przechylić miskę - jeśli śmietana nie spływa, to znaczy, że jest gotowa.

Ważne jest również, by rozpocząć ubijanie od niskich obrotów miksera, stopniowo zwiększając prędkość. Pozwoli to na równomierne wbijanie powietrza do śmietanki i zapobiegnie zwarzeniu. Ponadto do śmietanki możesz dodać kilka kropel cytryny - dzięki nim nabiał szybciej zgęstnieje, a to pozwoli ci zakończyć ubijanie, zanim śmietana zdąży się zwarzyć.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥