Śmietana ubije się ekspresowo. Z tym 1 dodatkiem nigdy mi się "nie przebiła"

Ubijanie piany ze śmietanki to sztuka, która wymaga precyzji i cierpliwości. Istotne są szczegóły, jednak nawet największa dbałość o nie jest niczym, kiedy śmietanę ubija się za długo. W efekcie zamiast puchu powstaje masło. Jak tego uniknąć? Poznaj złote zasady.

Jak ubić aksamitną śmietanę?Jak ubić aksamitną śmietanę?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
SKOMENTUJ

Ubijanie śmietany to nie taka bułka z masłem, a nawet najbardziej zaznajomionym z tą sztuką zdarzy się "przebić" pianę. Sprawdź więc, co warto wiedzieć na temat tej bądź co niełatwej czynności oraz co zrobić, by zapobiec zwarzeniu się śmietany.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z kilku składników w ciągu 20 minut zrobisz fenomenalny deser dla całej rodziny

Jak ubić śmietanę na sztywno? To musisz wiedzieć

Do ubijania najlepsza będzie śmietanka kremówka o zawartości tłuszczu 36 proc., sprawdzi się również śmietanka "trzydziestka", niemniej każda inna o niższej zawartości tłuszczu może nie ubić się odpowiednio na sztywno. Bardzo ważne jest to, by śmietanka była dobrze schłodzona. Najlepiej umieścić ją w lodówce na kilka godzin przed ubijaniem. Zimna śmietanka łatwiej i szybciej ubija się na sztywno. Do ubijania użyj metalowej lub szklanej miski (która również powinna być schłodzona, podobnie końcówki miksera), a unikaj pojemników plastikowych.

Cukier i inne dodatki dodaj pod koniec ubijania, gdy śmietanka zacznie gęstnieć. Możesz również dodać odrobinę cukru waniliowego dla smaku. Najlepszy będzie cukier drobny lub cukier puder, kryształ jest zbyt gruby i może nie rozpuścić się podczas ubijania. Natomiast chcąc dodać do bitej śmietany owoce, należy pamiętać, że mogą puścić wodę, rozrzedzając pianę. Dlatego w tym przypadku zaleca się użycie żelatyny (łyżeczka żelatyny rozpuszczona w trzech łyżkach ciepłej wody wystarczy na 250 ml śmietanki).

Jak ubić śmietanę?
Jak ubić śmietanę? © Pixabay

Co zrobić, żeby "nie przebić" śmietany?

Śmietanka "przebita" jest śmietaną zwarzoną, a jest to efektem zbyt długiego ubijania piany. Bita śmietana powinna być gotowa w 3-5 minut. Kiedy przestać ubijać? Najlepiej kiedy zauważysz sztywne "szczyty", spróbuj też przechylić miskę - jeśli śmietana nie spływa, to znaczy, że jest gotowa.

Ważne jest również, by rozpocząć ubijanie od niskich obrotów miksera, stopniowo zwiększając prędkość. Pozwoli to na równomierne wbijanie powietrza do śmietanki i zapobiegnie zwarzeniu. Ponadto do śmietanki możesz dodać kilka kropel cytryny - dzięki nim nabiał szybciej zgęstnieje, a to pozwoli ci zakończyć ubijanie, zanim śmietana zdąży się zwarzyć.

Wybrane dla Ciebie

Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Już nie boczek i cebula. Teraz robię jajecznicę z innym składnikiem i jest o niebo lepsza
Już nie boczek i cebula. Teraz robię jajecznicę z innym składnikiem i jest o niebo lepsza
Jak prawidłowo mrozić truskawki? Wiele osób popełnia błąd, przez który są potem niedobre
Jak prawidłowo mrozić truskawki? Wiele osób popełnia błąd, przez który są potem niedobre
Dostałeś szklankę wody do kawy? Powód może niektórych bardzo zaskoczyć
Dostałeś szklankę wody do kawy? Powód może niektórych bardzo zaskoczyć
Mizeria po francusku jest idealna na grilla. Smakuje 1000x lepiej niż klasyczna
Mizeria po francusku jest idealna na grilla. Smakuje 1000x lepiej niż klasyczna