Jak uratować zwarzoną bitą śmietanę? Przyda się żelatyna i odrobina wody

Dobrze ubita śmietana to niebo w gębie. Jednak nieraz zdarzyło się nam ją zwarzyć podczas ubijania. Co w takiej sytuacji zrobić? Poniżej opisujemy kilka prostych trików, jak uratować zwarzoną bitą śmietanę w mgnieniu oka.

Obrazek
Agnieszka

Pyszna, lekka bita śmietana

Jak uratować zwarzoną bitą śmietanę?

Śmietanę najczęściej ubijamy podczas przygotowywania tortu. Jest ona lekka, delikatnie słodka i idealnie smakuje z biszkoptem. Latem natomiast często spożywamy ją z dodatkiem truskawek, czy malin. Jest to rewelacyjne połączenie.

Jednak nie zawsze uda nam się dobrze ubić śmietanę. Często ubijamy ją zbyt długo. W konsekwencji nasza śmietana się warzy. W takim razie jak możemy uratować nasz deser?

Jak uratować zwarzoną bitą śmietanę?

Obrazek
canva.com
  • Dodatek kwaśnej śmietany

Jeśli nasza śmietana jest lekko zwarzona (możemy dostrzec pojedyncze grudki), w takiej sytuacji należy dodać do produktu jedną lub dwie łyżki kwaśnej śmietany. Następnie miksujemy wszystko ze sobą, aż do uzyskania jednolitej masy.

  • Dodatek żelatyny

Dodatek żelatyny również pozwoli nam przywrócić prawidłową konsystencję śmietany. Należy wykonać tylko kilka prostych kroków.

Zwarzoną śmietanę podgrzewamy w kąpieli wodnej. Dzięki temu zapobiegniemy przypalenia się produktu. W międzyczasie rozpuszczamy jedną lub dwie łyżki żelatyny w małej ilości wody. Gdy śmietana stanie się płynna, dodajemy uprzednio rozpuszczoną żelatynę.

Śmietanę odstawiamy do ostygnięcia, a następnie przenosimy ją do lodówki. Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy i dodajemy kilka łyżek ciepłej wody. Dzięki temu przywrócimy jej puszystość oraz gładką teksturę.

Jak zapobiec zwarzeniu się śmietany?

Warto przestrzegać tych kilka prostych zasad, aby skutecznie zapobiec zwarzeniu się śmietany:

  • Śmietana powinna być dobrze schłodzona.
  • Podczas ubijania śmietany, należy ją cały czas obserwować. Chwila nieuwagi i nasz deser już nie będzie wyglądał apetycznie.
  • Najlepiej nie mieszać dwóch różnych śmietan.
  • Na początku powinno się ubijać śmietanę mikserem nastawionym na wysokie obroty. Pod koniec najlepiej zmniejszyć prędkość ubijania.

Pamiętając o tych kilku prostych zasadach, udekorujemy każdy deser dobrze ubitą śmietaną.

Czy wiesz, że ubita śmietana wspaniale smakuje z murzynkiem i sosem malinowym? Przekonaj się o tym sprawdzając nasz przepis na to przepyszne ciasto:

Wybrane dla Ciebie
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯