Jak uratować zwarzoną bitą śmietanę? Przyda się żelatyna i odrobina wody
Dobrze ubita śmietana to niebo w gębie. Jednak nieraz zdarzyło się nam ją zwarzyć podczas ubijania. Co w takiej sytuacji zrobić? Poniżej opisujemy kilka prostych trików, jak uratować zwarzoną bitą śmietanę w mgnieniu oka.
03.06.2022 09:11
Pyszna, lekka bita śmietana
Śmietanę najczęściej ubijamy podczas przygotowywania tortu. Jest ona lekka, delikatnie słodka i idealnie smakuje z biszkoptem. Latem natomiast często spożywamy ją z dodatkiem truskawek, czy malin. Jest to rewelacyjne połączenie.
Jednak nie zawsze uda nam się dobrze ubić śmietanę. Często ubijamy ją zbyt długo. W konsekwencji nasza śmietana się warzy. W takim razie jak możemy uratować nasz deser?
Jak uratować zwarzoną bitą śmietanę?
- Dodatek kwaśnej śmietany
Jeśli nasza śmietana jest lekko zwarzona (możemy dostrzec pojedyncze grudki), w takiej sytuacji należy dodać do produktu jedną lub dwie łyżki kwaśnej śmietany. Następnie miksujemy wszystko ze sobą, aż do uzyskania jednolitej masy.
- Dodatek żelatyny
Dodatek żelatyny również pozwoli nam przywrócić prawidłową konsystencję śmietany. Należy wykonać tylko kilka prostych kroków.
Zwarzoną śmietanę podgrzewamy w kąpieli wodnej. Dzięki temu zapobiegniemy przypalenia się produktu. W międzyczasie rozpuszczamy jedną lub dwie łyżki żelatyny w małej ilości wody. Gdy śmietana stanie się płynna, dodajemy uprzednio rozpuszczoną żelatynę.
Śmietanę odstawiamy do ostygnięcia, a następnie przenosimy ją do lodówki. Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy i dodajemy kilka łyżek ciepłej wody. Dzięki temu przywrócimy jej puszystość oraz gładką teksturę.
Jak zapobiec zwarzeniu się śmietany?
Warto przestrzegać tych kilka prostych zasad, aby skutecznie zapobiec zwarzeniu się śmietany:
- Śmietana powinna być dobrze schłodzona.
- Podczas ubijania śmietany, należy ją cały czas obserwować. Chwila nieuwagi i nasz deser już nie będzie wyglądał apetycznie.
- Najlepiej nie mieszać dwóch różnych śmietan.
- Na początku powinno się ubijać śmietanę mikserem nastawionym na wysokie obroty. Pod koniec najlepiej zmniejszyć prędkość ubijania.
Pamiętając o tych kilku prostych zasadach, udekorujemy każdy deser dobrze ubitą śmietaną.
Czy wiesz, że ubita śmietana wspaniale smakuje z murzynkiem i sosem malinowym? Przekonaj się o tym sprawdzając nasz przepis na to przepyszne ciasto: