Jak uratować zwarzoną bitą śmietanę? Przyda się żelatyna i odrobina wody

Dobrze ubita śmietana to niebo w gębie. Jednak nieraz zdarzyło się nam ją zwarzyć podczas ubijania. Co w takiej sytuacji zrobić? Poniżej opisujemy kilka prostych trików, jak uratować zwarzoną bitą śmietanę w mgnieniu oka.

Obrazek
Agnieszka

Pyszna, lekka bita śmietana

Jak uratować zwarzoną bitą śmietanę?

Śmietanę najczęściej ubijamy podczas przygotowywania tortu. Jest ona lekka, delikatnie słodka i idealnie smakuje z biszkoptem. Latem natomiast często spożywamy ją z dodatkiem truskawek, czy malin. Jest to rewelacyjne połączenie.

Jednak nie zawsze uda nam się dobrze ubić śmietanę. Często ubijamy ją zbyt długo. W konsekwencji nasza śmietana się warzy. W takim razie jak możemy uratować nasz deser?

Jak uratować zwarzoną bitą śmietanę?

Obrazek
canva.com
  • Dodatek kwaśnej śmietany

Jeśli nasza śmietana jest lekko zwarzona (możemy dostrzec pojedyncze grudki), w takiej sytuacji należy dodać do produktu jedną lub dwie łyżki kwaśnej śmietany. Następnie miksujemy wszystko ze sobą, aż do uzyskania jednolitej masy.

  • Dodatek żelatyny

Dodatek żelatyny również pozwoli nam przywrócić prawidłową konsystencję śmietany. Należy wykonać tylko kilka prostych kroków.

Zwarzoną śmietanę podgrzewamy w kąpieli wodnej. Dzięki temu zapobiegniemy przypalenia się produktu. W międzyczasie rozpuszczamy jedną lub dwie łyżki żelatyny w małej ilości wody. Gdy śmietana stanie się płynna, dodajemy uprzednio rozpuszczoną żelatynę.

Śmietanę odstawiamy do ostygnięcia, a następnie przenosimy ją do lodówki. Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy i dodajemy kilka łyżek ciepłej wody. Dzięki temu przywrócimy jej puszystość oraz gładką teksturę.

Jak zapobiec zwarzeniu się śmietany?

Warto przestrzegać tych kilka prostych zasad, aby skutecznie zapobiec zwarzeniu się śmietany:

  • Śmietana powinna być dobrze schłodzona.
  • Podczas ubijania śmietany, należy ją cały czas obserwować. Chwila nieuwagi i nasz deser już nie będzie wyglądał apetycznie.
  • Najlepiej nie mieszać dwóch różnych śmietan.
  • Na początku powinno się ubijać śmietanę mikserem nastawionym na wysokie obroty. Pod koniec najlepiej zmniejszyć prędkość ubijania.

Pamiętając o tych kilku prostych zasadach, udekorujemy każdy deser dobrze ubitą śmietaną.

Czy wiesz, że ubita śmietana wspaniale smakuje z murzynkiem i sosem malinowym? Przekonaj się o tym sprawdzając nasz przepis na to przepyszne ciasto:

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser