Zamiast przepłacać za jagodzianki, przygotowuję ciasto z przepisu Ani Starmach. Rodzina jest zachwycona
Cena jagodzianek — jak co roku — przyprawia konsumentów o dreszcze i szybsze bicie serca. Ja oszczędzam sobie tych wątpliwej przyjemności wrażeń i od razu stawiam na jagodowe ciasto Anny Starmach. Jest pyszne, proste w przygotowaniu i nie kosztuje milionów monet. Po prostu ideał!
01.07.2024 09:37
Sezon na jagody już się rozpoczął, a te urocze, niewielkie, fioletowe owoce można już kupić w niektórych warzywniaczkach. Oczywiście możemy też pokusić się o gotowe jagodzianki — o ile oczywiście nie są nam straszne ich tegoroczne ceny. Ja, na szczęście, zanim zdążyłem wydać ponad 3 dychy na jagodziankę od Magdy Gessler, natknąłem się w internecie na przepis Anny Starmach na jagodowe ciasto. Ten przysmak w niczym nie ustępuje chmurkowym bułeczkom, a kto wie? Może nawet posmakuje ci bardziej, niż one?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pewnie zastanawiasz się, czy poradzisz sobie z przygotowaniem ciasta od Anny Starmach. Według mnie nie powinno być z tym żadnego problemu. Skoro mi wyszło — a nie uważam się za specjalnie doświadczonego cukiernika — tobie też się uda. Przepis jest bardzo prosty, jak to zwykle u Ani Starmach zresztą bywa. W końcu ma być smacznie, a nie pretensjonalnie. A więc: powodzenia!
Ciasto jagodzianka według Anny Starmach
Składniki:
- 500 g mąki pszennej,
- 200 g masła,
- 150 g cukru,
- 4 żółtka,
- 2 łyżki kwaśnej śmietany,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Nadzienie
- 300 g jagód,
- 200 g konfitury malinowej.
Beza
- 120 g cukru.
- 4 białka.
Sposób przygotowania:
- Mąkę pszenną wymieszaj z masłem, cukrem i żółtkami. Dodaj też kwaśną śmietanę i proszek do pieczenia. Wyrób ciasto i podziel na dwie części. Jedną z nich — stanowiącą 1/3 całości — wstaw do zamrażarki. Pozostałe ciasto umieść w lodówce.
- Pół godziny później wyjmij większą część masy (tę z lodówki) i rozwałkuj. Przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia formy (u Ani jest to forma o wymiarach 20 x 30 cm), ponakłuwaj i piecz przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni.
- Wyjmij ciasto, posmaruj malinową konfiturą i wyłóż na wierzch jagody. Przygotuj pianę z białek i cukru (jeśli nie wiesz jak, to koniecznie kliknij tutaj) i przełóż ją na owoce.
- Wyjmij z zamrażarki mniejszą część ciasta i zetrzyj ją na pianę z białek. Użyj do tego dużych oczek tarki.
- Ponownie wstaw do piekarnika (podnieś temperaturę do 180 stopni) i piecz 50 minut. Po tym czasie twoje ciasto jagodzianka będzie już gotowe. Smacznego.