Jak ubić na sztywno pianę z białek? Pamiętaj o ważnej rzeczy

Ubijanie białek wydaje się banalnie proste. Wystarczy tylko oddzielić białka od żółtek, włączyć mikser, ustawić najwyższe obroty i przystąpić do dzieła. Czasem jednak piana z białek zupełnie nie wychodzi. Dlaczego? Otóż najprawdopodobniej popełniliśmy jakiś błąd.

Piana z białekPiana z białek
Źródło zdjęć: © Getty Images
Paulina Hermann

Ubijanie białek zajmuje sporo czasu i wymaga wprawy, ale łatwo się tego nauczyć. Składnik ten dodajemy do wielu wypieków, na przykład do biszkoptu. Bez piany z białek nie upieczemy również słodkiej bezy, która jest najważniejszym składnikiem tortu Pavlova. Co zrobić, by nam nie opadła i była idealnie sztywna?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Omlet po japońsku, który wygląda jak dzieło sztuki. Zrób na śniadanie i zaskocz bliskich

Piana z białek nie wychodzi? Zobacz, czy o wszystko zadbałeś

Musisz dobrze oddzielić białka od żółtek. Nawet odrobina żółtka sprawi, że piana z białek nie ubije się odpowiednio. Dlaczego tak się dzieje? Wyjaśnia to w mediach społecznościowych prof. Katarzyna Siuzdak z Instytutu Maszyn Przepływowych PAN w Gdańsku.


- W trakcie ubijania zrywane są słabsze wiązania wewnętrzne i cząsteczki protein się rozwijają. Łańcuchy białek łączą się ze sobą i tworzą sieć. W trakcie ubijania wprowadzam do tej sieci powietrze, które jest uwięzione przez cieniutkie warstwy wody połączone z tą siateczką białkową. Im więcej powietrza tu wpakuję, tym delikatniejszy i lżejszy będzie deser. A żółtka są zbyt ciężkie i lepkie, by prawidłowo ubić pianę - tłumaczy ekspertka.

Pamiętaj o tym, by miska oraz trzepaczka były dokładnie umyte i wysuszone. Nie mogą być ani mokre, ani tłuste. Nie powinieneś też zbyt długo ubijać piany. Jak sprawdzić, czy jest gotowa? Wystarczy, że przechylisz miskę. Jeśli nic nie wypada, możesz przestać ubijać.

Piana z białek
Piana z białek © Adobe Stock

Na co jeszcze zwrócić uwagę?

Jajka powinny być w temperaturze pokojowej, a przyrządy czyste i suche - to są podstawy. Okazuje się, że ważne jest również naczynie. Trzeba unikać miedzianych misek.


- Atomy miedzi z jej powierzchni będą wyłapywane przez białka i będą łączyć się z siarką z łańcucha białkowego. No i przez to, że miedź tak się przymila do tej siarki, to białkowe łańcuchy nie mogą utworzyć siateczki i piana nie będzie tak sztywna, by zaczęła pojawiać się woda - wyjaśnia prof. Siuzdak.

Piana z białek wyjdzie odpowiednio sztywna, jeśli podczas ubijania dodasz odrobinę octu, soku z cytryny lub soli. Te składniki świetnie ustabilizują wyrób. Jeśli robisz bezę, cukier musisz dodać w odpowiednim momencie. Na początku ubijaj samą pianę, potem stopniowo dodawaj drobny cukier i ubijaj do rozpuszczenia się słodkich kryształków.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"