PrzepisDeseryKiedyś jadło każde dziecko. Dziś mamy boją się podawać maluchom

Kiedyś jadło każde dziecko. Dziś mamy boją się podawać maluchom

Jako dzieci, jedliśmy to na potęgę.
Jako dzieci, jedliśmy to na potęgę.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | anastasia kamysheva
13.10.2023 14:49

Wystarczy wymieszać ze sobą jajka i cukier, aby otrzymać deser, którym zajadaliśmy się jako dzieci. Współcześnie, mamy rzadko kiedy podają go swoim pociechom. Tym tajemniczym deserem jest kogel-mogel. Wyjaśniamy, jak go przygotować.

Słodki, kremowy niczym ulep, koił smutki i smuteczki. Dla wielu z nas to wspomnienie beztroskiego dzieciństwa. Dziś mało kto go przygotowuje, a wokół tego deseru obrosło wiele mitów. Czas, żeby się z nimi rozprawić.

Przygotowanie kogla-mogla jest banalnie proste. Żółtka uciera się z dużą ilością cukru na puszystą, wręcz muślinową masę. Niektórzy dodawali do niej kakao, a inni świeżych owoców, jednak najczęściej jedliśmy go prosto z kubka, bez żadnych dodatków. Można podać go także jako ekstrawagancki deser, dodając składników, które nadadzą mu nowoczesnego sznytu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czy można jeść surowe jajka?

Zjedzenie surowych jajek może nieść za sobą ryzyko zachorowania na salmonellę. Salmonella to bakteria, która występuje zarówno w jajkach, jak i mięsie czy nawet wodzie. Objawy salmonellozy pojawiają się do 48 godzin po zjedzeniu bądź wypiciu skażonego pokarmu. Wówczas może pojawić się gorączka, silny ból brzucha, wymioty, ból głowy oraz ból mięśni. W przypadku jajek można wyeliminować to ryzyko. Wystarczy, że zanurzysz jajka we wrzątku, bowiem wysoka temperatura zabija pałeczki salmonelli.

Jak przygotować kogel-mogel?

Spożycie kogla-mogla nie jest niebezpieczne, o ile do przygotowania użyjemy świeżych jaj, które sparzymy wrzątkiem. Deser podać dzieciom powyżej 3 roku życia, oczywiście, o ile nie mają uczulenia na jajka czy białko pochodzenia zwierzęcego. Jak więc przygotować dobry kogel-mogel? Po sparzeniu oddziel białka od żółtek. Żółtka umieść w wysokim naczyniu, a następnie, dodaj do nich drobny cukier. Trzymaj się proporcji 3:1, czyli trzy łyżki cukru na jedno żółtko. Następnie, miksuj masę aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Tak przygotowany kogel-mogel możesz podać z owocami lub przyprawami.

Warto dodać do niego nieco kakao, a w sezonie jesienno-zimowym, cynamonu, kardamonu lub goździków. Z kolei latem można go zapiec. Wystarczy, że umyte i przekrojone owoce umieścisz w kokilce, a następnie, zalejesz je przygotowanym wcześniej koglem-moglem. Naczynie umieść w piekarniku nagrzanym do 180 stp. C., i piecz całość przez 10-15 minut. Podpieczony kogel-mogel zamieni się w delikatny, zwarty puch przypominający lekki niczym chmurka biszkopt.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także