Kiedyś jadło każde dziecko. Dziś mamy boją się podawać maluchom

Wystarczy wymieszać ze sobą jajka i cukier, aby otrzymać deser, którym zajadaliśmy się jako dzieci. Współcześnie, mamy rzadko kiedy podają go swoim pociechom. Tym tajemniczym deserem jest kogel-mogel. Wyjaśniamy, jak go przygotować.

Jako dzieci, jedliśmy to na potęgę.Jako dzieci, jedliśmy to na potęgę.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | anastasia kamysheva

Słodki, kremowy niczym ulep, koił smutki i smuteczki. Dla wielu z nas to wspomnienie beztroskiego dzieciństwa. Dziś mało kto go przygotowuje, a wokół tego deseru obrosło wiele mitów. Czas, żeby się z nimi rozprawić.

Przygotowanie kogla-mogla jest banalnie proste. Żółtka uciera się z dużą ilością cukru na puszystą, wręcz muślinową masę. Niektórzy dodawali do niej kakao, a inni świeżych owoców, jednak najczęściej jedliśmy go prosto z kubka, bez żadnych dodatków. Można podać go także jako ekstrawagancki deser, dodając składników, które nadadzą mu nowoczesnego sznytu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Brzoskwiniowa mrożona herbata

Czy można jeść surowe jajka?

Zjedzenie surowych jajek może nieść za sobą ryzyko zachorowania na salmonellę. Salmonella to bakteria, która występuje zarówno w jajkach, jak i mięsie czy nawet wodzie. Objawy salmonellozy pojawiają się do 48 godzin po zjedzeniu bądź wypiciu skażonego pokarmu. Wówczas może pojawić się gorączka, silny ból brzucha, wymioty, ból głowy oraz ból mięśni. W przypadku jajek można wyeliminować to ryzyko. Wystarczy, że zanurzysz jajka we wrzątku, bowiem wysoka temperatura zabija pałeczki salmonelli.

Jak przygotować kogel-mogel?

Spożycie kogla-mogla nie jest niebezpieczne, o ile do przygotowania użyjemy świeżych jaj, które sparzymy wrzątkiem. Deser podać dzieciom powyżej 3 roku życia, oczywiście, o ile nie mają uczulenia na jajka czy białko pochodzenia zwierzęcego. Jak więc przygotować dobry kogel-mogel? Po sparzeniu oddziel białka od żółtek. Żółtka umieść w wysokim naczyniu, a następnie, dodaj do nich drobny cukier. Trzymaj się proporcji 3:1, czyli trzy łyżki cukru na jedno żółtko. Następnie, miksuj masę aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Tak przygotowany kogel-mogel możesz podać z owocami lub przyprawami.

Warto dodać do niego nieco kakao, a w sezonie jesienno-zimowym, cynamonu, kardamonu lub goździków. Z kolei latem można go zapiec. Wystarczy, że umyte i przekrojone owoce umieścisz w kokilce, a następnie, zalejesz je przygotowanym wcześniej koglem-moglem. Naczynie umieść w piekarniku nagrzanym do 180 stp. C., i piecz całość przez 10-15 minut. Podpieczony kogel-mogel zamieni się w delikatny, zwarty puch przypominający lekki niczym chmurka biszkopt.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło