Ciasto Knoppers bez pieczenia na waflach - fenomenalny deser
Ciasta inspirowane znanymi słodyczami to coś, o co nasi czytelnicy proszą najczęściej. Dziś przygotowaliśmy chrupiące niczym kultowy batonik ciasto Knoppers. Koniec z małym batonikiem, którego dzielenie jest prawdziwym wyzwaniem. Wejdź do kuchni i stwórz Knoppersa, którym podzielisz się z całą rodziną.
05.07.2022 | aktual.: 13.10.2023 11:43
Ciasto przygotujesz bez pieczenia- w roli spodu występują wafle tortowe. Nie mogło oczywiście zabraknąć czekolady, pokruszonych orzeszków i masy na bazie mleka w proszku. Całość wieńczy pyszna czekolada.
Przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:
W przygotowaniu pomógł nam robot kuchenny marki Philips.
Ciasto Knoppers bez pieczenia- składniki
2 podpłomyki/wafle tortowe
200 g czekolady z orzechami
3 łyżki kajmaku
8 łyżek zmielonych orzechów ziemnych
120 ml mleka
125 g masła
100 g cukru pudru
220 g mleka w proszku
100 ml śmietanki 30%
150 g orzechów ziemnych
200 g czekolady mlecznej
Przepis krok po kroku:
Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Żeby dobrze przywarł do blaszki możesz go nieco zamoczyć. Następnie włóż wafla tortowego.
Czekoladę z orzeszkami rozpuść w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej. Kiedy nieco przestygnie- dodaj kajmak i wymieszaj. Następnie wsyp pokruszone orzechy i połącz ze sobą składniki.
Połowę masy wyłóż do tortownicy, dodaj drugi wafel i pozostałą część masy. Pamiętaj, żeby dokładnie rozprowadzać masę po całej powierzchni. Tak przygotowaną część ciasta wstaw do lodówki na 3o minut.
Ciasto Knoppers z kremem
Kiedy spód ciasta się chłodzi- przejdź do przygotowania mlecznego kremu. Do garnuszka wlej mleko i dodaj masło i podgrzewaj na niewielkim ogniu. Gdy masło zacznie się rozpuszczać- dodaj cukier puder i wymieszaj. Do osobnej miski wlej śmietankę 30% i ubij. Pamiętaj, że musi być mocno schłodzona.
Mleko z rozpuszczonym masłem przelej do miski i dodaj mleko w proszku. Zmiksuj całość, żeby niw powstały grudki.
Powstałą masę dodaj do ubitej śmietany (pamiętaj, że musi być wystudzona). Wymieszaj i wlej na schłodzony spód w tortownicy. Całość wstaw do lodówki na kolejne 3-4 godziny.
Schłodzone ciasto posyp dodatkowo orzeszkami ziemnymi i polej roztopioną czekoladą. Schładzaj przez 30 minut, a następnie serwuj swoim bliskim. Smacznego!