Ciasto Knoppers bez pieczenia na waflach - fenomenalny deser

Ciasta inspirowane znanymi słodyczami to coś, o co nasi czytelnicy proszą najczęściej. Dziś przygotowaliśmy chrupiące niczym kultowy batonik ciasto Knoppers. Koniec z małym batonikiem, którego dzielenie jest prawdziwym wyzwaniem. Wejdź do kuchni i stwórz Knoppersa, którym podzielisz się z całą rodziną.

Obrazek
Ewa

Ciasto przygotujesz bez pieczenia- w roli spodu występują wafle tortowe. Nie mogło oczywiście zabraknąć czekolady, pokruszonych orzeszków i masy na bazie mleka w proszku. Całość wieńczy pyszna czekolada.

Przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:

W przygotowaniu pomógł nam robot kuchenny marki Philips.

Ciasto Knoppers bez pieczenia- składniki

2 podpłomyki/wafle tortowe

200 g czekolady z orzechami

3 łyżki kajmaku

8 łyżek zmielonych orzechów ziemnych

120 ml mleka

125 g masła

100 g cukru pudru

220 g mleka w proszku

100 ml śmietanki 30%

150 g orzechów ziemnych

200 g czekolady mlecznej

Przepis krok po kroku:

Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Żeby dobrze przywarł do blaszki możesz go nieco zamoczyć. Następnie włóż wafla tortowego.

Obrazek

Czekoladę z orzeszkami rozpuść w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej. Kiedy nieco przestygnie- dodaj kajmak i wymieszaj. Następnie wsyp pokruszone orzechy i połącz ze sobą składniki.

Obrazek
Ciasto Knoppers- Pyszności

Połowę masy wyłóż do tortownicy, dodaj drugi wafel i pozostałą część masy. Pamiętaj, żeby dokładnie rozprowadzać masę po całej powierzchni. Tak przygotowaną część ciasta wstaw do lodówki na 3o minut.

Obrazek
Ciasto Knoppers- Pyszności

Ciasto Knoppers z kremem

Kiedy spód ciasta się chłodzi- przejdź do przygotowania mlecznego kremu. Do garnuszka wlej mleko i dodaj masło i podgrzewaj na niewielkim ogniu. Gdy masło zacznie się rozpuszczać- dodaj cukier puder i wymieszaj. Do osobnej miski wlej śmietankę 30% i ubij. Pamiętaj, że musi być mocno schłodzona.

Mleko z rozpuszczonym masłem przelej do miski i dodaj mleko w proszku. Zmiksuj całość, żeby niw powstały grudki.

Obrazek
Ciasto Knoppers- Pyszności

Powstałą masę dodaj do ubitej śmietany (pamiętaj, że musi być wystudzona). Wymieszaj i wlej na schłodzony spód w tortownicy. Całość wstaw do lodówki na kolejne 3-4 godziny.

Obrazek
Ciasto Knoppers- Pyszności

Schłodzone ciasto posyp dodatkowo orzeszkami ziemnymi i polej roztopioną czekoladą. Schładzaj przez 30 minut, a następnie serwuj swoim bliskim. Smacznego!

Obrazek
Ciasto Knoppers- Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło