Wafle przekładane kajmakiem. Prawdziwy przepis z PRL’u

Prawdziwe PRL-owskie wafle, które choć można kupić w sklepach to smaku domowych nic nie przebije. To właśnie takim przysmakiem zajadali się Polacy w Polsce Ludowej. Przekładane czekoladą, kajmakiem lub słodką masą. Dziś postanowiliśmy odtworzyć przepis z dawnych lat.

Przepis wideo na wafle z masą kajmakową

Wafle z masą kajmakową – składniki:

– pół masła
– opakowanie masy krówkowej
– opakowanie wafli

Wafle z masą kajmakową jak z PRL. Jak zrobić?

Krok 1
Wymieszaj mikserem masło z masą kajmakową/krówkową na jednolitą konsystencję.

Krok 2
Posmaruj wafla masą oraz przykryj go kolejnym waflem. Nakładaj kolejne warstwy masy i wafli. Następnie włóż go na chwilę do lodówki.

Krok 3
Potnij wafle na równe kawałki.

PRL’owski przysmak z wafli

Dla wielu z nas są żywmy wspomnieniem z dzieciństwa. Prosty i wdzięczny w smaku przepis również dziś zdobywa serca dzieci. Robie je często z różnymi smakami masy. Jaka jest Twoja ulubiona?


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×