Zapomniany przepis z zeszytu babci. Na pewno kojarzysz to ciasto z dzieciństwa

Są takie ciasta, które przyrządzała babcia, a których smaku podrobić się nie da. Cóż nam pozostaje? Próbować! Zwłaszcza, że zupełnym przypadkiem trafiliśmy na zapomniany przepis z jej zeszytu. Ty również możesz kojarzyć to ciasto z dzieciństwa. Jeśli tak, to gwarantujemy, że twoje podniebienie będzie ci wdzięczne za wcielenie tego przepisu w życie.

ObrazekNa to ciasto skusi się każdy - Pyszności; foto: YouTube: Einfache Rezepte

Babcie to takie ciekawe istoty, których umiejętności kulinarne były nie mniejsze niż te, które posiedli najwybitniejsi szefowie kuchni. Być może nie przyrządzały homarów czy małży świętego Jakuba, ale czy Gordon Ramsey potrafiłby z równą im precyzją i szybkością usunąć naklejkę ze słoika, albo wyczyścić blat z rozbitego jajka? Powątpiewamy!

Te i inne patenty kuchenne babć opisaliśmy jednak w innym artykule, a dzisiaj chcemy skupić się na cieście, które być może tak jak my, kojarzysz z dzieciństwa. Czym było? Cóż, ciężko powiedzieć: trochę to babka, ale z dodatkiem budyniu. A może miało jakąś konkretną nazwę? Takich szczegółów nasza pamięć się pozbyła, pozostawiając jedynie wspomnienie idealnego smaku. Nazwijmy więc to ciasto zapomnianym wypiekiem babci. Oto ono!

Obrazek
Ciasto z przepisu z zeszytu babci - Pyszności; foto: YouTube: Einfache Rezepte

Zapomniane ciasto z zeszytu babci

Składniki:

  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • 100 ml mleka
  • 180 g cukru
  • 100 ml oleju roślinnego
  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • pół tabliczki czekolady
  • garść ulubionych orzechów do posypania

Budyń:

  • 80 ml budyniu waniliowego
  • 800 ml mleka
  • 2 łyżki cukru

Krem śmietankowy:

  • 250 ml śmietanki
  • 400 g śmietany
  • 30 g cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

Jajka rozbij i oddziel białka od żółtek. Te pierwsze ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę, a żółtka utrzyj z cukrem, mlekiem i olejem. Do tej mieszanki dodaj jeszcze przesianą mąkę i proszek do pieczenia, a po wymieszaniu połącz ją z ubitą pianą z białek. Tak przygotowaną masę podziel na dwie równe części. Pierwszą z nich przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównaj. Drugą dopraw kakao i wylej do tej samej formy. Przy pomocy wykałaczki delikatnie wymieszaj obie masy.

Obrazek
Zamieszaj masę na ciasto wykałaczką - Pyszności; foto: YouTube: Einfache Rezepte

Czas na masę budyniową. 600 ml mleka zagotuj w garnuszku, a pozostałe wymieszaj z cukrem i budyniem. Tak przyrządzony budyń wlej teraz do zagotowanego mleka i mieszaj, aż zgęstnieje. Kiedy tak się stanie, przelej budyń do ciasta w formie. Ponownie użyj wykałaczki do zmieszania składników. Kolejny krok to już pieczenie: około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. 

W tym czasie ubij śmietankę, kwaśną śmietanę i cukier. Uzyskanym kremem wysmaruj upieczone już ciasto. Całość posyp tartą czekoladą i rozkruszonymi orzechami. Smacznego!

A może jednak masz ochotę na banany z grilla?

Wybrane dla Ciebie
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀