Zapomniany przepis z zeszytu babci. Na pewno kojarzysz to ciasto z dzieciństwa

Są takie ciasta, które przyrządzała babcia, a których smaku podrobić się nie da. Cóż nam pozostaje? Próbować! Zwłaszcza, że zupełnym przypadkiem trafiliśmy na zapomniany przepis z jej zeszytu. Ty również możesz kojarzyć to ciasto z dzieciństwa. Jeśli tak, to gwarantujemy, że twoje podniebienie będzie ci wdzięczne za wcielenie tego przepisu w życie.

ObrazekNa to ciasto skusi się każdy - Pyszności; foto: YouTube: Einfache Rezepte

Babcie to takie ciekawe istoty, których umiejętności kulinarne były nie mniejsze niż te, które posiedli najwybitniejsi szefowie kuchni. Być może nie przyrządzały homarów czy małży świętego Jakuba, ale czy Gordon Ramsey potrafiłby z równą im precyzją i szybkością usunąć naklejkę ze słoika, albo wyczyścić blat z rozbitego jajka? Powątpiewamy!

Te i inne patenty kuchenne babć opisaliśmy jednak w innym artykule, a dzisiaj chcemy skupić się na cieście, które być może tak jak my, kojarzysz z dzieciństwa. Czym było? Cóż, ciężko powiedzieć: trochę to babka, ale z dodatkiem budyniu. A może miało jakąś konkretną nazwę? Takich szczegółów nasza pamięć się pozbyła, pozostawiając jedynie wspomnienie idealnego smaku. Nazwijmy więc to ciasto zapomnianym wypiekiem babci. Oto ono!

Obrazek
Ciasto z przepisu z zeszytu babci - Pyszności; foto: YouTube: Einfache Rezepte

Zapomniane ciasto z zeszytu babci

Składniki:

  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • 100 ml mleka
  • 180 g cukru
  • 100 ml oleju roślinnego
  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • pół tabliczki czekolady
  • garść ulubionych orzechów do posypania

Budyń:

  • 80 ml budyniu waniliowego
  • 800 ml mleka
  • 2 łyżki cukru

Krem śmietankowy:

  • 250 ml śmietanki
  • 400 g śmietany
  • 30 g cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

Jajka rozbij i oddziel białka od żółtek. Te pierwsze ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę, a żółtka utrzyj z cukrem, mlekiem i olejem. Do tej mieszanki dodaj jeszcze przesianą mąkę i proszek do pieczenia, a po wymieszaniu połącz ją z ubitą pianą z białek. Tak przygotowaną masę podziel na dwie równe części. Pierwszą z nich przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównaj. Drugą dopraw kakao i wylej do tej samej formy. Przy pomocy wykałaczki delikatnie wymieszaj obie masy.

Obrazek
Zamieszaj masę na ciasto wykałaczką - Pyszności; foto: YouTube: Einfache Rezepte

Czas na masę budyniową. 600 ml mleka zagotuj w garnuszku, a pozostałe wymieszaj z cukrem i budyniem. Tak przyrządzony budyń wlej teraz do zagotowanego mleka i mieszaj, aż zgęstnieje. Kiedy tak się stanie, przelej budyń do ciasta w formie. Ponownie użyj wykałaczki do zmieszania składników. Kolejny krok to już pieczenie: około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. 

W tym czasie ubij śmietankę, kwaśną śmietanę i cukier. Uzyskanym kremem wysmaruj upieczone już ciasto. Całość posyp tartą czekoladą i rozkruszonymi orzechami. Smacznego!

A może jednak masz ochotę na banany z grilla?

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟