Zapomniany przepis z zeszytu babci. Na pewno kojarzysz to ciasto z dzieciństwa

Są takie ciasta, które przyrządzała babcia, a których smaku podrobić się nie da. Cóż nam pozostaje? Próbować! Zwłaszcza, że zupełnym przypadkiem trafiliśmy na zapomniany przepis z jej zeszytu. Ty również możesz kojarzyć to ciasto z dzieciństwa. Jeśli tak, to gwarantujemy, że twoje podniebienie będzie ci wdzięczne za wcielenie tego przepisu w życie.

ObrazekNa to ciasto skusi się każdy - Pyszności; foto: YouTube: Einfache Rezepte

Babcie to takie ciekawe istoty, których umiejętności kulinarne były nie mniejsze niż te, które posiedli najwybitniejsi szefowie kuchni. Być może nie przyrządzały homarów czy małży świętego Jakuba, ale czy Gordon Ramsey potrafiłby z równą im precyzją i szybkością usunąć naklejkę ze słoika, albo wyczyścić blat z rozbitego jajka? Powątpiewamy!

Te i inne patenty kuchenne babć opisaliśmy jednak w innym artykule, a dzisiaj chcemy skupić się na cieście, które być może tak jak my, kojarzysz z dzieciństwa. Czym było? Cóż, ciężko powiedzieć: trochę to babka, ale z dodatkiem budyniu. A może miało jakąś konkretną nazwę? Takich szczegółów nasza pamięć się pozbyła, pozostawiając jedynie wspomnienie idealnego smaku. Nazwijmy więc to ciasto zapomnianym wypiekiem babci. Oto ono!

Obrazek
Ciasto z przepisu z zeszytu babci - Pyszności; foto: YouTube: Einfache Rezepte

Zapomniane ciasto z zeszytu babci

Składniki:

  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • 100 ml mleka
  • 180 g cukru
  • 100 ml oleju roślinnego
  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • pół tabliczki czekolady
  • garść ulubionych orzechów do posypania

Budyń:

  • 80 ml budyniu waniliowego
  • 800 ml mleka
  • 2 łyżki cukru

Krem śmietankowy:

  • 250 ml śmietanki
  • 400 g śmietany
  • 30 g cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

Jajka rozbij i oddziel białka od żółtek. Te pierwsze ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę, a żółtka utrzyj z cukrem, mlekiem i olejem. Do tej mieszanki dodaj jeszcze przesianą mąkę i proszek do pieczenia, a po wymieszaniu połącz ją z ubitą pianą z białek. Tak przygotowaną masę podziel na dwie równe części. Pierwszą z nich przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównaj. Drugą dopraw kakao i wylej do tej samej formy. Przy pomocy wykałaczki delikatnie wymieszaj obie masy.

Obrazek
Zamieszaj masę na ciasto wykałaczką - Pyszności; foto: YouTube: Einfache Rezepte

Czas na masę budyniową. 600 ml mleka zagotuj w garnuszku, a pozostałe wymieszaj z cukrem i budyniem. Tak przyrządzony budyń wlej teraz do zagotowanego mleka i mieszaj, aż zgęstnieje. Kiedy tak się stanie, przelej budyń do ciasta w formie. Ponownie użyj wykałaczki do zmieszania składników. Kolejny krok to już pieczenie: około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. 

W tym czasie ubij śmietankę, kwaśną śmietanę i cukier. Uzyskanym kremem wysmaruj upieczone już ciasto. Całość posyp tartą czekoladą i rozkruszonymi orzechami. Smacznego!

A może jednak masz ochotę na banany z grilla?

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat