Tarta z malinami - przepis. Przygotuj słodki deser na lato

Sezon na maliny stwarza niezliczone możliwości przygotowania rozmaitych deserów. Jedną z polecanych i najczęściej wybieranych opcji jest bez wątpienia tarta z malinami. Jak zrobić tę najlepszą i co warto wiedzieć podczas przygotowania tego deseru na lato?

ObrazekTarta z malinami - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

ciasta, które zachwycają nie tylko wyglądem, ale również smakiem i możliwością wykorzystania sezonowych owoców. Do takiej kategorii należy z pewnością tarta. Jak dobrze wiesz, można ją przygotować z dodatkiem różnych owoców sezonowych, ale to malinowa tarta wydaje się być tym prawdziwym kulinarnym dziełem sztuki. Poleca się na lato.

Tarta z malinami - opcja na letni deser

To proste w przygotowaniu ciasto, którego przygotowanie zajmie ci godzinę. Świeże maliny, delikatne ciasto i kremowe nadzienie tworzą doskonałe połączenie. Przygotowanie tego deseru jest proste i dostarcza wiele satysfakcji. Dlatego nie czekaj, sięgnij po przepis na tartę z malinami.

Obrazek
Pamiętaj, że do tarty najlepiej sprawdzą się świeże maliny - Pyszności; Foto Canva.com

Tarta z malinami przepis

Tarta z malinami to przysmak, który zachwyca swoim smakiem i wyglądem. Wykorzystując świeże maliny, delikatne ciasto i kremowe nadzienie, możesz stworzyć wyjątkową tartę, która zasmakuje każdemu.

Składniki na ciasto:

       
  • 250 g mąki pszennej,
  • 125 g masła,
  • 2 łyżki cukru,
  • szczypta soli,
  • 1 jajko.

Składniki na nadzienie:

       
  • 250 g malin,
  • 100 g cukru pudru,
  • 250 g mascarpone,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego.

Przygotowanie tarty z malinami - krok po kroku

Tarta z malinami to letni deser, którego przygotowanie należy rozpocząć od ciasta, następne w kolejności będzie nadzienie, a na końcu pieczenie i dekoracja. W tym celu przygotuj wszystkie wymienione wyżej składniki. Nie jest to zbyt skomplikowany proces.

Obrazek
Przygotowanie tarty z malinami jest dziecinnie proste - Pyszności; Foto Canva.com

Tarta z malinami — przygotowanie ciasta

     
  1. W misce wymieszaj mąkę, cukier i sól. Dodaj pokrojone w kostkę zimne masło i siekaj nożem, aż powstanie kruszonka.
  2. Następnie dodaj jajko i zagniataj ciasto, aż wszystkie składniki się połączą. Zawiń ciasto w folię spożywczą i włóż do lodówki na około 30 minut.
  3. Po upływie czasu wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je na grubość około 0,5 cm. Przenieś ciasto do formy do tarty, delikatnie dociskając je do dna i brzegów.

Nadzienie do tarty z malinami

  1. W misce wymieszaj mascarpone, cukier puder, jajka i ekstrakt waniliowy, aż uzyskasz jednolitą masę.
  2. Na przygotowanym cieście równomiernie rozłóż maliny, a następnie zalej je przygotowanym nadzieniem.

Pieczenie i dekoracja tarty z malinami

  1. Wstaw tartę do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piecz przez około 35-40 minut, aż ciasto będzie złociste, a nadzienie ścięte i puszyste.
  2. Po upieczeniu wyjmij tartę z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Następnie udekoruj świeżymi malinami na wierzchu, aby nadać tarcie dodatkowego uroku.
Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje