PrzepisOwocowa tarta bez pieczenia. Wygląda świetnie, a smakuje jeszcze lepiej

Owocowa tarta bez pieczenia. Wygląda świetnie, a smakuje jeszcze lepiej

Tarta bez pieczenia- Pyszności
Tarta bez pieczenia- Pyszności
Ewa
20.06.2023 13:30, aktualizacja: 23.06.2023 10:08

Prosta tarta bez pieczenia na chrupiącym, ciasteczkowym spodzie z bitą śmietaną, kolorowymi owocami i galaretką. Efektowna i przepyszna.

Orzeźwiająca, lekka i przepyszna - moja rodzina wprost przepada za tą tartą. Jej sekretem jest spód z pokruszonych ciasteczek owsianych, dzięki czemu nie trzeba nic piec ani spędzać dużo czasu w kuchni. Do tego kolorowe letnie owoce i bita śmietana, niezawodne połączenie deserowe. Całość zalałam krystaliczną galaretką, aby uzyskać piękny efekt owoców w szkle. Będę nieskromna, bo ten deser przypomina jadalne dzieło sztuki. Bez włączania piekarnika możesz stworzyć oszałamiającą tartę, której lekki smak zachwyci rodzinę i przyjaciół.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo:

Owocowa tarta bez pieczenia

Składniki:

  • 110 g owsianych ciastek,
  • 65 g roztopionego masła,
  • 500 ml śmietanki 36%,
  • 2 galaretki krystaliczne.

Dodatki:

  • truskawki,
  • maliny,
  • borówki,
  • winogrono zielone,
  • 2 galaretki krystaliczne.

Sposób przygotowania:

1. Galaretki krystaliczne rozpuszczam w 600 ml gorącej wody, dobrze mieszając. Odstawiam do wystudzenia.

2. Ciasteczka mielę w robocie kuchennym, przekładam do miski i wlewam roztopione masło. Dokładnie mieszam.

3. Powstałą masą wykładam formę do tarty, dociskając dobrze ciasteczka łyżką. Wstawiam do lodówki.

Tarta bez pieczenia- Pyszności
Tarta bez pieczenia- Pyszności

4. Śmietankę 36% ubijam na pianę i dodaję wystudzone galaretki.

5. Powstałą masę rozprowadzam na schłodzonym spodzie ciasteczkowym.

Tarta z kremem- Pyszności
Tarta z kremem- Pyszności

6. Na kremie z bitej śmietany układam trójkąty z owoców. Wstawiam całość do lodówki.

Tarta bez pieczenia musi spędzić czas w lodówce- Pyszności
Tarta bez pieczenia musi spędzić czas w lodówce- Pyszności

7. Galaretki krystaliczne rozpuszczam w wodzie i odstawiam do wystudzenia. Gdy zaczną już powoli tężeć, wyciągam ciasto z lodówki i wylewam na nie galaretki. Ponownie wstawiam do chłodzenia na 3 godziny, aż masa dobrze stężeje.

Tarta bez pieczenia z galaretką- Pyszności
Tarta bez pieczenia z galaretką- Pyszności

8. Gdy wszystko dobrze zastygnie, usuwam rant formy. Ciasto kroję na kawałki i podaję swoim bliskim. Jeśli twoja foremka nie ma usuwanego rantu - nie martw się, ciasto wciąż będzie wyglądało efektownie.Smacznego!

Tarta bez pieczenia- Pyszności
Tarta bez pieczenia- Pyszności
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także