Owocowa tarta bez pieczenia. Wygląda świetnie, a smakuje jeszcze lepiej

Prosta tarta bez pieczenia na chrupiącym, ciasteczkowym spodzie z bitą śmietaną, kolorowymi owocami i galaretką. Efektowna i przepyszna.

ObrazekTarta bez pieczenia- Pyszności
Ewa

Orzeźwiająca, lekka i przepyszna - moja rodzina wprost przepada za tą tartą. Jej sekretem jest spód z pokruszonych ciasteczek owsianych, dzięki czemu nie trzeba nic piec ani spędzać dużo czasu w kuchni. Do tego kolorowe letnie owoce i bita śmietana, niezawodne połączenie deserowe. Całość zalałam krystaliczną galaretką, aby uzyskać piękny efekt owoców w szkle. Będę nieskromna, bo ten deser przypomina jadalne dzieło sztuki. Bez włączania piekarnika możesz stworzyć oszałamiającą tartę, której lekki smak zachwyci rodzinę i przyjaciół.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo:

Owocowa tarta bez pieczenia

Składniki:

  • 110 g owsianych ciastek,
  • 65 g roztopionego masła,
  • 500 ml śmietanki 36%,
  • 2 galaretki krystaliczne.

Dodatki:

  • truskawki,
  • maliny,
  • borówki,
  • winogrono zielone,
  • 2 galaretki krystaliczne.

Sposób przygotowania:

1. Galaretki krystaliczne rozpuszczam w 600 ml gorącej wody, dobrze mieszając. Odstawiam do wystudzenia.

2. Ciasteczka mielę w robocie kuchennym, przekładam do miski i wlewam roztopione masło. Dokładnie mieszam.

3. Powstałą masą wykładam formę do tarty, dociskając dobrze ciasteczka łyżką. Wstawiam do lodówki.

Tarta bez pieczenia- Pyszności
Tarta bez pieczenia- Pyszności

4. Śmietankę 36% ubijam na pianę i dodaję wystudzone galaretki.

5. Powstałą masę rozprowadzam na schłodzonym spodzie ciasteczkowym.

Tarta z kremem- Pyszności
Tarta z kremem- Pyszności

6. Na kremie z bitej śmietany układam trójkąty z owoców. Wstawiam całość do lodówki.

Tarta bez pieczenia musi spędzić czas w lodówce- Pyszności
Tarta bez pieczenia musi spędzić czas w lodówce- Pyszności

7. Galaretki krystaliczne rozpuszczam w wodzie i odstawiam do wystudzenia. Gdy zaczną już powoli tężeć, wyciągam ciasto z lodówki i wylewam na nie galaretki. Ponownie wstawiam do chłodzenia na 3 godziny, aż masa dobrze stężeje.

Tarta bez pieczenia z galaretką- Pyszności
Tarta bez pieczenia z galaretką- Pyszności

8. Gdy wszystko dobrze zastygnie, usuwam rant formy. Ciasto kroję na kawałki i podaję swoim bliskim. Jeśli twoja foremka nie ma usuwanego rantu - nie martw się, ciasto wciąż będzie wyglądało efektownie.Smacznego!

Tarta bez pieczenia- Pyszności
Tarta bez pieczenia- Pyszności

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie