Zrobiła obiad w stylu PRL. Za 10 złotych naje się cała rodzina

Można przygotować wielki garnek ziemniaków z masłem, koperkiem i podać z kefirem, można też zainspirować się erzacową kuchnią epoki PRL, kiedy na talerzach lądowały efekty wielkich kombinacji polskich gospodyń. Pomysłem na tani obiad dla całej rodziny podzieliła się użytkowniczka mediów społecznościowych znana jako "królowa promek".

Pokazała, jak zrobić obiad dla czterech osób za 10 złPokazała, jak zrobić obiad dla czterech osób za 10 zł
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, TikTok: Marchewa92 (screesnhot)

Marchewa92, samozwańcza "królowa promek", do kulinarnego światka wdarła się bocznymi drzwiami, proponując widzom przepisy na niekiedy nawet ekstremalnie tanie dania. Zaopatrując się w popularnych marketach, szykuje jedno-, dwu-, a nawet trzydaniowe obiady za grosze. Jej inspiracje są szeroko komentowane, nie inaczej było w przypadku pomysłu Marchewy92 na obiad jak z epoki PRL.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Łososia i szparagi podaję tylko w łódeczkach. Za każdym razem robią furorę

Obiad dla czterech osób za 5 zł? Udawane schabowe jak z PRL

W okresie PRL jednym z problemów polskiej gospodarki był niedobór mięsa, przejawiający się pustymi półkami w sklepach i kiepską jakością wędlin, czego symbolem stała się właśnie mortadela. Mortadela dawniej, potraktowana grubą warstwą panierki i mocno wysmażona, udawała kotlety schabowe. Dzisiaj niekiedy wracamy do takich przepisów, jednak w obliczu świadomości na temat licznych dodatków i konserwantów, jakie może zawierać taki wyrób, nie sięgamy po takie produkty na co dzień.

Przed zakupem mortadeli warto więc dokładnie przestudiować jej skład. Najlepszy wyrób będzie składał się głównie z mięsa i przypraw. Trudno będzie znaleźć wędlinę bez jakichkolwiek konserwantów, starajmy się jednak wybierać produkt o jak najkrótszym składzie. Unikajmy również mięsa oddzielonego mechanicznie (MOM).

Kotlety z mortadeli
Kotlety z mortadeli © Pysznosci

Kotlety z mortadeli. Przepis

Marchewa92 nie podzieliła się przepisem na kotlety z mortadeli, jednak wskazała w nagraniu, że poda je z ziemniakami i zasmażaną marchewką. Wszystkie składniki, według jej zapewnień, kosztują ok. 10 zł. W kontekście wątpliwej jakości wędliny, jaką jest mortadela, tiktokerka przyznała, że "tanio, nie zawsze znaczy zdrowo, ale najważniejsze, żeby brzuszek był pełny".

Kotlety z mortadeli możecie przygotować z poniższego przepisu.

Składniki:

  • 5 plastrów mortadeli,
  • 2-3 jajka,
  • 1 szklanka bułki tartej,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Mortadelę pokrój na średniej grubości plastry.
  2. Jajka rozkłóć w głębokim talerzu, a w drugim umieść bułkę tartą. Panieruj mortadelę najpierw w jajku, a później w bułce. Czynność wykonaj dwukrotnie.
  3. Na patelni rozgrzej olej. Kotlety z mortadeli smaż z obu stron, aż panierka ładnie się zarumieni.
  4. Na koniec odsącz kotlety za pomocą ręcznika kuchennego.
Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji