Zrobiła obiad w stylu PRL. Za 10 złotych naje się cała rodzina
Można przygotować wielki garnek ziemniaków z masłem, koperkiem i podać z kefirem, można też zainspirować się erzacową kuchnią epoki PRL, kiedy na talerzach lądowały efekty wielkich kombinacji polskich gospodyń. Pomysłem na tani obiad dla całej rodziny podzieliła się użytkowniczka mediów społecznościowych znana jako "królowa promek".
07.05.2024 13:33
Marchewa92, samozwańcza "królowa promek", do kulinarnego światka wdarła się bocznymi drzwiami, proponując widzom przepisy na niekiedy nawet ekstremalnie tanie dania. Zaopatrując się w popularnych marketach, szykuje jedno-, dwu-, a nawet trzydaniowe obiady za grosze. Jej inspiracje są szeroko komentowane, nie inaczej było w przypadku pomysłu Marchewy92 na obiad jak z epoki PRL.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Obiad dla czterech osób za 5 zł? Udawane schabowe jak z PRL
W okresie PRL jednym z problemów polskiej gospodarki był niedobór mięsa, przejawiający się pustymi półkami w sklepach i kiepską jakością wędlin, czego symbolem stała się właśnie mortadela. Mortadela dawniej, potraktowana grubą warstwą panierki i mocno wysmażona, udawała kotlety schabowe. Dzisiaj niekiedy wracamy do takich przepisów, jednak w obliczu świadomości na temat licznych dodatków i konserwantów, jakie może zawierać taki wyrób, nie sięgamy po takie produkty na co dzień.
Przed zakupem mortadeli warto więc dokładnie przestudiować jej skład. Najlepszy wyrób będzie składał się głównie z mięsa i przypraw. Trudno będzie znaleźć wędlinę bez jakichkolwiek konserwantów, starajmy się jednak wybierać produkt o jak najkrótszym składzie. Unikajmy również mięsa oddzielonego mechanicznie (MOM).
Kotlety z mortadeli. Przepis
Marchewa92 nie podzieliła się przepisem na kotlety z mortadeli, jednak wskazała w nagraniu, że poda je z ziemniakami i zasmażaną marchewką. Wszystkie składniki, według jej zapewnień, kosztują ok. 10 zł. W kontekście wątpliwej jakości wędliny, jaką jest mortadela, tiktokerka przyznała, że "tanio, nie zawsze znaczy zdrowo, ale najważniejsze, żeby brzuszek był pełny".
Kotlety z mortadeli możecie przygotować z poniższego przepisu.
Składniki:
- 5 plastrów mortadeli,
- 2-3 jajka,
- 1 szklanka bułki tartej,
- olej do smażenia.
Przygotowanie:
- Mortadelę pokrój na średniej grubości plastry.
- Jajka rozkłóć w głębokim talerzu, a w drugim umieść bułkę tartą. Panieruj mortadelę najpierw w jajku, a później w bułce. Czynność wykonaj dwukrotnie.
- Na patelni rozgrzej olej. Kotlety z mortadeli smaż z obu stron, aż panierka ładnie się zarumieni.
- Na koniec odsącz kotlety za pomocą ręcznika kuchennego.