Fasolka z masłem i bułką jest za ciężka? Wypróbuj prosty przepis na wiosenną zupę

Zupa z fasolki zielonej? Tak, to coś znacznie więcej niż kulinarna fanaberia i chwytanie się brzytwy w momencie, w którym mamy nadmiar tego warzywa i musimy na coś je zużyć. Kiedy spróbujesz pierwszej łyżki tej pysznej potrawy, zrozumiesz, że właśnie odkryłeś jedną z najsmaczniejszych zup wiosennych!

Fasolka zielona to doskonały składnik wiosennej zupyFasolka zielona to doskonały składnik wiosennej zupy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Igor Dudchak

Wszyscy z wypiekami na twarzy wyczekujemy rozpoczęcia sezonu na fasolkę zieloną. Kiedy już przyjdzie ten czas (lub jeśli zdecydujemy się na mrożoną wersję tego zdrowego warzywa) większość z nas postawi na klasykę gatunku: odwieczną fasolkę z zasmażką z masła i bułki tartej. A gdyby tak nieco zamieszać w tym znanym wszystkich schemacie? My jesteśmy za, bo któregoś razu zaufaliśmy odnalezionemu w czeluściach sieci przepisowi i dzisiaj wiemy już, że nie istnieje wiele zup smaczniejszych i pożywniejszych od tej przygotowanej z zielonej fasolki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kolorowa rolada na bazie warzyw gości u mnie w każdy piątek. Nikt nie ma jej dość

Sam proces gotowania zupy jest bardzo prosty, a jeśli posiadasz odłożony bulion (zawsze polecamy robienie takich zapasów, ale warto wiedzieć, jak to zrobić prawidłowo), całość nie zajmie ci też dużo czasu. Proste, tanie, przyjemne i niebiańsko smaczne. Czy może być lepiej? Powątpiewamy. Zapraszamy więc do przepisu i czekamy na twoją opinię!

Zupa z fasolki zielonej

Składniki:

  • 1,5 litra bulionu warzywnego,
  • 500 g fasolki zielonej,
  • 3-4 ziemniaki,
  • 2 marchewki,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 200 ml śmietanki,
  • 4 łyżki oleju,
  • sól, pieprz,
  • kurkuma,
  • papryka wędzona,
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • koperek.
Fasolka zielona - zdrowie i pyszny smak
Fasolka zielona - zdrowie i pyszny smak © Canva | Dennis

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę, ziemniaki i marchew pokrój w drobną kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Wszystkie warzywa podsmaż na oleju. Najlepiej, jeśli zaczniesz od cebuli, następnie dodasz marchew i ziemniaki, a potem czosnek.
  2. Teraz przełóż składniki do garnka i zalej bulionem. Dopraw solą, pieprzem i kurkumą. Zacznij gotować na średnim ogniu.
  3. Teraz fasolka zielona. Umyj ją i odkrój końcówki. Podziel na mniejsze, około dwucentymetrowe kawałki. Wrzuć do zupy i gotuj do miękkości.
  4. Na koniec dopraw zupę sosem sojowym i wędzoną papryką, a następnie zabiel śmietanką. Udekoruj posiekanym koperkiem i gotowe. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze