Kroję warzywa i duszę kilka chwil. Lepszego obiadu nie mogłem wymyślić
Nadejście wiosny zawsze wywołuje w pasjonatach gotowania wielką chęć na tworzenie nowych, orzeźwiających potraw z sezonowych składników. W związku z tym dzisiaj chcę ci pokazać recepturę na leczo z kabaczka — danie, które warto znać, bo łączy to, co zdrowe, z tym, co totalnie pyszne.
07.05.2024 11:56
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Chociaż kabaczek jest w polskich sklepach dostępny przez cały rok, to właśnie wiosną następują jego zbiory w dużej części nadwiślańskich gospodarstw. Ja co roku wyczekuję go u mojej mamy na Mazurach, a kiedy już nadchodzi ten długo wyczekiwany moment, wprost nie mogę się doczekać pyszności, które z niego przygotuję. Jest to jedno z moich ulubionych warzyw i nie pozostaje nic innego, jak korzystać z wszechstronnych możliwości jego użycia. Dzisiaj zaproponuję ci przyrządzenie leczo z kabaczka — pyszne i orzeźwiające, mówiąc w skrócie: iście wiosenne.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przygotowanie leczo jest bardzo proste, a ponieważ przepis zakłada użycie kiełbasy (koniecznie dobrej jakości, co powtarzam jak mantrę), danie wychodzi nie tylko smaczne, ale i bardzo sycące. Uwaga — jest tak pyszne, że z łatwością można się nim przejeść. Poniżej prezentuję sprawdzony przepis na porcję dla czterech osób. Oczywiście muszę zaznaczyć, że jest to jedynie "wariacja" na temat leczo, uproszczona wersja, a nie oryginał z Węgier. Nie zmienia to jednak faktu, że danie jest naprawdę rewelacyjne. Powodzenia!
Leczo z kabaczka
Składniki:
- 2 kabaczki,
- 4 marchewki,
- 2 papryki,
- 2 cebule,
- ok. 800 ml passaty pomidorowej,
- 400 g kiełbasy,
- oliwa z oliwek,
- sól, pieprz,
- 2 łyżeczki papryki wędzonej,
- oregano i majeranek,
- kwaśna śmietana,
- opcjonalnie: rukola.
Sposób przygotowania:
- Kabaczek i paprykę kroję w kostkę, marchew i kiełbasę w plastry, cebulę siekam.
- Teraz rozgrzewam oliwę i podsmażam cebulę. Po około 2 minutach dodaję kiełbasę, smażę kilka minut i dorzucam resztę warzyw. Podsmażam kolejne 5 minut.
- Powyższe składniki zalewam passatą pomidorową. Doprawiam do smaku, całość gotuję do momentu, w którym warzywa będą już mięciutkie. Trwa to mniej więcej 10 minut.
- Po tym czasie podlewam danie śmietaną i dodaję porwaną rukolę. Mieszam. Po dwóch minutach leczo z kabaczka jest gotowe. Smacznego!