Kroję warzywa i duszę kilka chwil. Lepszego obiadu nie mogłem wymyślić

Nadejście wiosny zawsze wywołuje w pasjonatach gotowania wielką chęć na tworzenie nowych, orzeźwiających potraw z sezonowych składników. W związku z tym dzisiaj chcę ci pokazać recepturę na leczo z kabaczka — danie, które warto znać, bo łączy to, co zdrowe, z tym, co totalnie pyszne.

Kabaczek, papryka, cebula i marchew. Proste danie, którym nakarmisz całą rodzinęKabaczek, papryka, cebula i marchew. Proste danie, którym nakarmisz całą rodzinę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Agata Kowalczyk
SKOMENTUJ

Chociaż kabaczek jest w polskich sklepach dostępny przez cały rok, to właśnie wiosną następują jego zbiory w dużej części nadwiślańskich gospodarstw. Ja co roku wyczekuję go u mojej mamy na Mazurach, a kiedy już nadchodzi ten długo wyczekiwany moment, wprost nie mogę się doczekać pyszności, które z niego przygotuję. Jest to jedno z moich ulubionych warzyw i nie pozostaje nic innego, jak korzystać z wszechstronnych możliwości jego użycia. Dzisiaj zaproponuję ci przyrządzenie leczo z kabaczka — pyszne i orzeźwiające, mówiąc w skrócie: iście wiosenne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Za każdym razem piekę pieczeń w worku. Następnie serwują ją z genialnym sosem

Przygotowanie leczo jest bardzo proste, a ponieważ przepis zakłada użycie kiełbasy (koniecznie dobrej jakości, co powtarzam jak mantrę), danie wychodzi nie tylko smaczne, ale i bardzo sycące. Uwaga — jest tak pyszne, że z łatwością można się nim przejeść. Poniżej prezentuję sprawdzony przepis na porcję dla czterech osób. Oczywiście muszę zaznaczyć, że jest to jedynie "wariacja" na temat leczo, uproszczona wersja, a nie oryginał z Węgier. Nie zmienia to jednak faktu, że danie jest naprawdę rewelacyjne. Powodzenia!

Leczo z kabaczka

Składniki:

  • 2 kabaczki,
  • 4 marchewki,
  • 2 papryki,
  • 2 cebule,
  • ok. 800 ml passaty pomidorowej,
  • 400 g kiełbasy,
  • oliwa z oliwek,
  • sól, pieprz,
  • 2 łyżeczki papryki wędzonej,
  • oregano i majeranek,
  • kwaśna śmietana,
  • opcjonalnie: rukola.
Leczo z kabaczka to proste i sycące danie
Leczo z kabaczka to proste i sycące danie © Canva | Pexels

Sposób przygotowania:

  1. Kabaczek i paprykę kroję w kostkę, marchew i kiełbasę w plastry, cebulę siekam.
  2. Teraz rozgrzewam oliwę i podsmażam cebulę. Po około 2 minutach dodaję kiełbasę, smażę kilka minut i dorzucam resztę warzyw. Podsmażam kolejne 5 minut.
  3. Powyższe składniki zalewam passatą pomidorową. Doprawiam do smaku, całość gotuję do momentu, w którym warzywa będą już mięciutkie. Trwa to mniej więcej 10 minut.
  4. Po tym czasie podlewam danie śmietaną i dodaję porwaną rukolę. Mieszam. Po dwóch minutach leczo z kabaczka jest gotowe. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Jak szybko obrać młode ziemniaki? Do tego nie potrzebujesz nawet noża
Jak szybko obrać młode ziemniaki? Do tego nie potrzebujesz nawet noża
Do kompotu dodaję warzywo. Ma piękny kolor i poprawia trawienie
Do kompotu dodaję warzywo. Ma piękny kolor i poprawia trawienie
Na śniadanie robię słodką pastę twarogową. Dzieci czyszczą talerze do ostatniej kropelki
Na śniadanie robię słodką pastę twarogową. Dzieci czyszczą talerze do ostatniej kropelki
Do jajek dolewam wodę, a po chwili mam idealne sadzone. Trik szwagierki zawsze się sprawdza
Do jajek dolewam wodę, a po chwili mam idealne sadzone. Trik szwagierki zawsze się sprawdza
Lubisz kawę rozpuszczalną? Tak działa na twój organizm, gdy ją pijesz
Lubisz kawę rozpuszczalną? Tak działa na twój organizm, gdy ją pijesz
Do kawy wrzucam 1 tabletkę. Wygląda luksusowo i wymiata toksyny z organizmu jak miotła
Do kawy wrzucam 1 tabletkę. Wygląda luksusowo i wymiata toksyny z organizmu jak miotła
Dodaję ten owoc do sałatki z kapusty pekińskiej. Bije na głowę klasycznego gyrosa
Dodaję ten owoc do sałatki z kapusty pekińskiej. Bije na głowę klasycznego gyrosa
Wiele osób płucze truskawki na sitku. Nie mają świadomości, jak ogromny to błąd
Wiele osób płucze truskawki na sitku. Nie mają świadomości, jak ogromny to błąd
Polacy zjadają tylko pół kilograma rocznie. Jest chude i zdrowsze niż kurczak czy wieprzowina
Polacy zjadają tylko pół kilograma rocznie. Jest chude i zdrowsze niż kurczak czy wieprzowina
Wlewam do ciasta na naleśniki wraz z mlekiem. Wychodzą delikatne, ale się nie rwą
Wlewam do ciasta na naleśniki wraz z mlekiem. Wychodzą delikatne, ale się nie rwą
O tym mięsie prawie zapomnieliśmy, a było hitem PRL. Jest idealne na gulasz
O tym mięsie prawie zapomnieliśmy, a było hitem PRL. Jest idealne na gulasz
Robię na obiad, chociaż mało kto je kupuje. Te ryby są zdrowe jak popularne gatunki
Robię na obiad, chociaż mało kto je kupuje. Te ryby są zdrowe jak popularne gatunki