Katarzyna Bosacka wskazała najzdrowszą kiełbasę na grilla. Dla wielu to spore zaskoczenie
Zastanawiasz się, jaką kiełbasę wrzucić na ruszt? Katarzyna Bosacka nie ma wątpliwości, mimo że dla wielu to dość zaskakujący wybór.
04.05.2024 | aktual.: 04.05.2024 18:54
Jaką kiełbasę wrzucić na ruszt? Czy warto sięgać po gotowce w marynatach? Jak zdrowo grillować? Katarzyna Bosacka, edukatorka konsumencka i dziennikarka, zdradziła tajniki zdrowego grillowania w rozmowie z portalem se.pl.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jaka jest najlepsza kiełbasa na grill? Katarzyna Bosacka mówi wprost
Katarzyna Bosacka w rozmowie z se.pl podzieliła się kilkoma wskazówkami dotyczącymi grillowania. Zaleciła, by grillować na metalowych tackach wielorazowego użytku, powoli, na niewielkim żarze. Należy bowiem mieć na względzie, że podczas grillowania mięsa wytapiający się tłuszcz opada na żar czy płomień. Powstają wtedy wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA ), niebezpieczne dla zdrowia związki, które trafiają do grillowanych produktów wraz z dymem.
Wskazała również, że najlepszą kiełbasą, jaką można wrzucić na ruszt, jest... biała kiełbasa surowa. Bosacka dodała, że produkt nie powinien zawierać konserwantów. Oczywiście istotne jest, by charakteryzował się krótkim składem.
"Kiełbasy zawierające konserwanty E250 i E251 (azotyn i azotan sodu) nie są przez dietetyków i naukowców zalecane na grilla. W trakcie grillowania kiełbasy, która zawiera te konserwanty, a jest to znakomita większość kiełbas polecanych na naszym rynku na grilla, powstają rakotwórcze nitrozoaminy" - wyjaśnia ekspertka.
Nitrozoaminy to szkodliwe substancje, które powstają, kiedy w wysokiej temperaturze grillowane są mięsa peklowane czy wędzone, do których produkcji wykorzystano wspomniane przez Bosacką związki azotowe: azotany i azotyny. Związki te stosowane są jako substancje konserwujące mięso, m.in. w kiełbasach. Dlatego też lepiej sięgać po świeże mięso, niepeklowane, czyli białą kiełbasę surową o dobrym składzie.
Jak wybrać dobrą białą kiełbasę na grill?
Kluczowym elementem oceny jakości białej kiełbasy na grill jest jej skład. Przede wszystkim, rekomenduje się wybieranie kiełbasy o szarym odcieniu. Kiełbasy o barwie różowej czy białej są zdecydowanie mniej pożądane, ponieważ mogą zawierać dużą ilość konserwantów.
Ilość wody w kiełbasie to również istotny wskaźnik jej jakości. Jeżeli mamy taką możliwość, warto poprosić sprzedawcę o naciśnięcie kiełbasy palcem. Jeśli wgniecenie utworzone w wyniku naciśnięcia utrzymuje się przez dłuższy czas, może to sugerować, że kiełbasa zawiera dużą ilość wody. Taka sytuacja może zwiastować niską jakość produktu.
Wysokiej jakości biała kiełbasa powinna charakteryzować się delikatną strukturą. Po jej przekrojeniu powinniśmy być w stanie zauważyć kawałki mięsa. Najlepsze białe kiełbasy są produkowane z mięsa wieprzowego z dodatkiem wołowiny. Cena białej kiełbasy jest również dobrym wyznacznikiem jej jakości. Warto zainwestować nieco więcej, aby móc cieszyć się produktem wyższej jakości.