NewsyTo zdecydowanie najgorsze parówki. "Nie ma mięsa. Skóry, wióry, kupry i pazury"

To zdecydowanie najgorsze parówki. "Nie ma mięsa. Skóry, wióry, kupry i pazury"

Na temat parówek powiedziano już dużo, mimo to na sklepowych półkach nadal znajdziemy produkty, będące niczym innym jak napompowaną konserwantami papką zmielonych odpadów. Katarzyna Bosacka rozprawia się z parówkami złej jakości i wyjaśnia, jak wybrać jakościowy produkt.

Katarzyna Bosacka tłumaczy, jak wybrać dobre parówki
Katarzyna Bosacka tłumaczy, jak wybrać dobre parówki
Źródło zdjęć: © Instagram: Katarzyna Bosacka (screenshot), Pixabay

Parówki są produktem, który często kojarzy się z niską jakością i niezdrowym składem. Czy rzeczywiście nie ma w nich nic wartościowego? Katarzyna Bosacka, dziennikarka i edukatorka konsumencka twierdzi, że można znaleźć parówki o dobrym składzie, które można spożywać bez obaw o zdrowie. Ale trzeba wytężyć wzrok, bo produktów niegodnych uwagi też nie brakuje.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

WIDEO

Babka z powidłami śliwkowymi. Idealna na Wielkanoc

Jakich parówek nie kupować?

Parówki, które dostępne są na rynku, często zawierają mięso oddzielone mechanicznie, a także różnego rodzaju odpady pochodzące z produkcji mięsa. Do tego dochodzą jeszcze takie składniki, jak glutaminian sodu, konserwanty i wzmacniacze smaku. Niemniej nie wszystkie parówki są takie same. W sklepach znajdziemy również te, które są naprawdę dobrej jakości.

Katarzyna Bosacka od lat zajmuje się tematyką żywienia i chętnie dzieli się swoją wiedzą na ten temat. W jednym ze swoich postów porównała skład dwóch opakowań parówek. W jednym z nich było aż 95 proc. mięsa. Takie parówki, według Bosackiej, można spożywać od czasu do czasu, a także podawać dzieciom. Ważne jest jednak, aby były one lekko miękkie. Druga paczka parówek wypadła zdecydowanie gorzej.

- Niestety mięsa są pozbawione. Skóry, wióry, kupry i pazury. Mięsa nie ma - podkreśliła dziennikarka, mówiąc, że takich parówek nie podałaby nawet swojemu psu.
Jak wybrać dobre parówki?
Jak wybrać dobre parówki? © Pixabay

Jak wybrać dobre parówki? Katarzyna Bosacka podpowiada

Przede wszystkim wybieraj parówki, które zawierają jak najwięcej mięsa. Najlepiej, jeśli jest go blisko 100 proc. Unikaj produktów z mięsem oddzielonym mechanicznie (MOM). To nie jest prawdziwe mięso, tylko odpady, takie jak tkanki, chrząstki i kostki. Pamiętaj, im krótszy skład, tym lepszy. Nie powinno być w nim wypełniaczy, fosforanów, sztucznych aromatów i konserwantów.

Bosacka mówi wprost, że dobre parówki nie mogą być zbyt tanie. Niska cena często oznacza kiepską jakość. Dodaj też, że po ugotowaniu dobre parówki powinny być jędrne i sprężyste. Te, które są miękkie i rozpadają się, mogą zawierać dużą ilość sztucznych dodatków. Ekspertka przypomina również, że parówki są produktem wysoko przetworzonym i nie powinny stanowić podstawy codziennej diety. Mogą być jedynie jej uzupełnieniem.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie