Wafle z masą mleczno-kakaową. Kultowy przepis na chrupiącą przekąskę z dzieciństwa
Proste i pyszne wafle z kakaowo-mleczną masą to przepis prosto z zeszytu mojej mamy. Od lat gości w naszym domu. Kultowe wafle z masą z mleka w proszku.
03.12.2022 | aktual.: 16.10.2023 09:09
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Przepis na kultowy deser
Chrupiące wafelki to przepis, który dobrze znamy z naszego domu rodzinnego. Mama od lat szykuje je na wszelakie okazje i za każdym razem znikają do ostatniego okruszka. Między waflowymi płatami skrywa się mleczno-kakaowe nadzienie na bazie mleka w proszku. Smakują o wiele lepiej niż gotowce ze sklepu, a ich przygotowanie nie jest wcale skomplikowane. Ten przysmak z naszego dzieciństwa z pewnością przypadnie do gustu młodszemu pokoleniu, a w kuchni toczyć się będzie batalia o możliwość wylizania garnuszka po kremie ;)
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:
Wafle z masą mleczno-kakaową
Składniki:
- 400 g miękkiego masła
- 300 g mleka w proszku
- 140 ml mleka
- 120 g cukru
- 2 łyżki kakao
- 5 wafli
Sposób przygotowania:
Do rondelka wlej mleko i wsyp cukier. Włącz palnik na średnią moc i podgrzej, aby cukier się rozpuścił. W dużej misce umieść miękkie masło i rozetrzyj je przy pomocy miksera. Następnie, cały czas miksując, dodawaj po 1-2 łyżki schłodzonego mleka. Gdy masa będzie miała aksamitną, gładką konsystencję- przestań dodawać mleko i zacznij dosypywać porcjami mleka w proszku.
Powstałą masę podziel na dwie części. Do jednej z nich dodaj kakao i wymieszaj. Jeden wafel posmaruj kremem kakaowym.
Przykry masę drugim waflem i wyłóż jasny krem. Przykryj ponownie waflem i powtórz przekładanie aż skończą Ci się masy. Ostatnią warstwą powinien być sam wafelek. Dociąż całość ciężką deską do krojenia oraz garnkiem i wstaw do lodówki na 3-4 godziny.
Po tym czasie wyjmij wafel z lodówki, pokrój na mniejsze części i ułóż na talerzyku. Prosty deser z dzieciństwa jest już gotowy. Smacznego!