Świąteczny sernik tysiąca smaków z kajmakiem i makiem. Każdy znajdzie w nim coś dla siebie

Pyszny sernik świąteczny z dodatkiem masy kajmakowej oraz masy makowej nie tylko prezentuje się apetycznie, ale również smakuje obłędnie. Czekoladowo-śmietankowy sernik warto grzechu.

Świąteczny sernik- PysznościŚwiąteczny sernik- Pyszności
Ewa

Ciasto na święta

Na świątecznym stole nie może zabraknąć słodkich wypieków, które idealnie pasują do kubka gorącej kawy czy herbaty. Nasz przepis na czekoladowo-śmietankowym sernik z masą kajmakową i makiem zagości w Twoim domu na stałe, nie tylko "od święta". Puszysta masa w trzech smakach na delikatnym spodzie to idealne rozwiązanie dla niezdecydowanych: jest w tym cieście trochę sernika, trochę makowca, czekolady i kajmaku.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:

W przygotowaniu pysznego ciasta pomógł nam blender marki Philips.

Świąteczny sernik tysiąca smaków

Składniki:

Spód

     
  • 200 herbatników
  • 80 g masła roztopionego
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego

Masa serowa

       
  • 4 jajka
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 40 g budyniu śmietankowego
  • 140 g cukru
  • 1 kg twarogu tłustego

Dodatkowo

     
  • 160 masy kajmakowej
  • 160 masy makowej
  • 160 ml śmietanki 30%

Polewa

  • 240 g masy kajmakowej
  • 1/3 szkl. mleka

Dodatki

     
  • 30 g płatków migdałów
  • 40 g suszonej żurawiny
  • 2 łyżki posypki cukrowej

Sposób przygotowania:

Ciasteczka pokrusz i przesyp do miski. Możesz zmielić je blenderem lub przełożyć do woreczka strunowego i rozwałkować wałkiem, lub butelką. Wlej do nich roztopione masło oraz miód i wymieszaj. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i wsyp ciasteczkową masę. Dobrze dociśnij ją do dna naczynia, aby powstał zwarty spód. Wstaw do lodówki.

Świąteczny sernik tysiąca smaków- Pyszności
Świąteczny sernik tysiąca smaków- Pyszności

Przejdź do przygotowania serowej masy. W kielichu blendera umieść jajka, proszek budyniowy, cukier i śmietanę. Połącz składniki w jednolitą masę.

Obrazek
Świąteczny sernik tysiąca smaków- Pyszności

Powstałą masę podziel na trzy części. Do jednej z nich dodaj część masy kajmakowej i śmietankę, a do drugiej masę makową oraz również śmietankę, każdą z nich wymieszaj. Trzecią część odłóż bez żadnych dodatków.

Obrazek
Świąteczny sernik tysiąca smaków- Pyszności

Wyciągnij z lodówki tortownicę. Na sam środek przygotowanej masy wylewaj na zmianę po chochelce, zrobionych wcześniej trzech mas serowych. Tak przygotowany sernik wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza i piecz przez ok. 60 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki. Trzymaj ciasto w środku do wystudzenia- dzięki temu nie opadnie.

Świąteczny sernik tysiąca smaków- Pyszności
Świąteczny sernik tysiąca smaków- Pyszności

Upieczony i wystudzony sernik udekoruj kajmakiem wymieszanym z ciepłym mlekiem, świąteczną posypką i bakaliami. Smacznego!

Świąteczny sernik tysiąca smaków- Pyszności
Świąteczny sernik tysiąca smaków- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze