Świąteczny sernik tysiąca smaków z kajmakiem i makiem. Każdy znajdzie w nim coś dla siebie
Pyszny sernik świąteczny z dodatkiem masy kajmakowej oraz masy makowej nie tylko prezentuje się apetycznie, ale również smakuje obłędnie. Czekoladowo-śmietankowy sernik warto grzechu.
21.12.2022 | aktual.: 11.10.2023 07:56
Ciasto na święta
Na świątecznym stole nie może zabraknąć słodkich wypieków, które idealnie pasują do kubka gorącej kawy czy herbaty. Nasz przepis na czekoladowo-śmietankowym sernik z masą kajmakową i makiem zagości w Twoim domu na stałe, nie tylko "od święta". Puszysta masa w trzech smakach na delikatnym spodzie to idealne rozwiązanie dla niezdecydowanych: jest w tym cieście trochę sernika, trochę makowca, czekolady i kajmaku.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:
W przygotowaniu pysznego ciasta pomógł nam blender marki Philips.
Świąteczny sernik tysiąca smaków
Składniki:
Spód
- 200 herbatników
- 80 g masła roztopionego
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
Masa serowa
- 4 jajka
- 3 łyżki śmietany 18%
- 40 g budyniu śmietankowego
- 140 g cukru
- 1 kg twarogu tłustego
Dodatkowo
- 160 masy kajmakowej
- 160 masy makowej
- 160 ml śmietanki 30%
Polewa
- 240 g masy kajmakowej
- 1/3 szkl. mleka
Dodatki
- 30 g płatków migdałów
- 40 g suszonej żurawiny
- 2 łyżki posypki cukrowej
Sposób przygotowania:
Ciasteczka pokrusz i przesyp do miski. Możesz zmielić je blenderem lub przełożyć do woreczka strunowego i rozwałkować wałkiem, lub butelką. Wlej do nich roztopione masło oraz miód i wymieszaj. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i wsyp ciasteczkową masę. Dobrze dociśnij ją do dna naczynia, aby powstał zwarty spód. Wstaw do lodówki.
Przejdź do przygotowania serowej masy. W kielichu blendera umieść jajka, proszek budyniowy, cukier i śmietanę. Połącz składniki w jednolitą masę.
Powstałą masę podziel na trzy części. Do jednej z nich dodaj część masy kajmakowej i śmietankę, a do drugiej masę makową oraz również śmietankę, każdą z nich wymieszaj. Trzecią część odłóż bez żadnych dodatków.
Wyciągnij z lodówki tortownicę. Na sam środek przygotowanej masy wylewaj na zmianę po chochelce, zrobionych wcześniej trzech mas serowych. Tak przygotowany sernik wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza i piecz przez ok. 60 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki. Trzymaj ciasto w środku do wystudzenia- dzięki temu nie opadnie.
Upieczony i wystudzony sernik udekoruj kajmakiem wymieszanym z ciepłym mlekiem, świąteczną posypką i bakaliami. Smacznego!