Świąteczny sernik tysiąca smaków z kajmakiem i makiem. Każdy znajdzie w nim coś dla siebie
Pyszny sernik świąteczny z dodatkiem masy kajmakowej oraz masy makowej nie tylko prezentuje się apetycznie, ale również smakuje obłędnie. Czekoladowo-śmietankowy sernik warto grzechu.
21.12.2022 | aktual.: 11.10.2023 07:56
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Ciasto na święta
Na świątecznym stole nie może zabraknąć słodkich wypieków, które idealnie pasują do kubka gorącej kawy czy herbaty. Nasz przepis na czekoladowo-śmietankowym sernik z masą kajmakową i makiem zagości w Twoim domu na stałe, nie tylko "od święta". Puszysta masa w trzech smakach na delikatnym spodzie to idealne rozwiązanie dla niezdecydowanych: jest w tym cieście trochę sernika, trochę makowca, czekolady i kajmaku.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:
W przygotowaniu pysznego ciasta pomógł nam blender marki Philips.
Świąteczny sernik tysiąca smaków
Składniki:
Spód
- 200 herbatników
- 80 g masła roztopionego
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
Masa serowa
- 4 jajka
- 3 łyżki śmietany 18%
- 40 g budyniu śmietankowego
- 140 g cukru
- 1 kg twarogu tłustego
Dodatkowo
- 160 masy kajmakowej
- 160 masy makowej
- 160 ml śmietanki 30%
Polewa
- 240 g masy kajmakowej
- 1/3 szkl. mleka
Dodatki
- 30 g płatków migdałów
- 40 g suszonej żurawiny
- 2 łyżki posypki cukrowej
Sposób przygotowania:
Ciasteczka pokrusz i przesyp do miski. Możesz zmielić je blenderem lub przełożyć do woreczka strunowego i rozwałkować wałkiem, lub butelką. Wlej do nich roztopione masło oraz miód i wymieszaj. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i wsyp ciasteczkową masę. Dobrze dociśnij ją do dna naczynia, aby powstał zwarty spód. Wstaw do lodówki.
Przejdź do przygotowania serowej masy. W kielichu blendera umieść jajka, proszek budyniowy, cukier i śmietanę. Połącz składniki w jednolitą masę.
Powstałą masę podziel na trzy części. Do jednej z nich dodaj część masy kajmakowej i śmietankę, a do drugiej masę makową oraz również śmietankę, każdą z nich wymieszaj. Trzecią część odłóż bez żadnych dodatków.
Wyciągnij z lodówki tortownicę. Na sam środek przygotowanej masy wylewaj na zmianę po chochelce, zrobionych wcześniej trzech mas serowych. Tak przygotowany sernik wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza i piecz przez ok. 60 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki. Trzymaj ciasto w środku do wystudzenia- dzięki temu nie opadnie.
Upieczony i wystudzony sernik udekoruj kajmakiem wymieszanym z ciepłym mlekiem, świąteczną posypką i bakaliami. Smacznego!