Kiełbasa pójdzie w odstawkę. To mięsne cudo podaję teraz do kanapek

Szukasz zdrowej i smacznej alternatywy dla sklepowej kiełbasy? Mam dla ciebie idealne rozwiązanie: domowe klopsiki mięsne, które zachwycą cię swoim aromatem, konsystencją i prostotą wykonania.

Kiełbasa pójdzie w odstawkę. To mięsne cudo podaję do kanapekKiełbasa pójdzie w odstawkę. To mięsne cudo podaję do kanapek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Kiełbasa to częsty gość na polskich stołach, ale czy zastanawiałeś się kiedyś nad alternatywnymi opcjami, które są nie tylko smaczne, ale także zdrowsze? Przepis na klopsiki to doskonała propozycja dla tych, którzy chcą zjeść coś mięsnego, ale unikać gotowych produktów z marketów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sos boloński zamiast z makaronem łączę z tortillą. Cała rodzina zajada się ze smakiem

Klopsiki mięsne - zdrowa i pyszna alternatywa dla kiełbasy

Klopsiki mięsne to nie tylko pyszny dodatek do kanapek, ale również zdrowy i sycący posiłek, który możesz przygotować dla całej rodziny. W przeciwieństwie do sklepowej kiełbasy, która często zawiera sztuczne dodatki i konserwanty, nasze klopsiki są wolne od zbędnych składników i bogate w białko oraz inne wartości odżywcze.

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego wołowego,
  • 150 g mleka,
  • 1 jajko,
  • 4 łyżki semoliny,
  • 1-3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • 1/2 łyżeczki ziół (np. oregano, bazylia, majeranek),
  • 1 łyżka majonezu.

Przygotowanie:

  1. W dużej misce wymieszaj mięso mielone z jajkiem, semoliną, solą, pieprzem, ziołami, czosnkiem i majonezem.
  2. Dokładnie wymieszaj masę mięsną, aby wszystkie składniki się połączyły.
  3. Przykryj miskę folią spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut, a najlepiej na noc.
  4. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  5. Wyłóż masę mięsną na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i formuj z niej klopsiki o dowolnym kształcie i wielkości.
  6. Piecz klopsiki przez około 45 minut, aż będą złociste i w pełni upieczone.
  7. Pod koniec pieczenia posmaruj klopsiki ketchupem lub innym ulubionym sosem i piecz przez kolejne 10 minut.
  8. Wyjmij klopsiki z piekarnika i ostudź je przed pokrojeniem.

Klopsiki to smaczna i zdrowsza alternatywa dla tradycyjnej kiełbasy. Ich przygotowanie w domu daje kontrolę nad jakością składników oraz pozwala eksperymentować z różnymi smakami i przyprawami. Dlatego warto wypróbować ten prosty przepis i zasmakować w pysznych, domowych klopsikach!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Z zielonych bananów robię zupę. Lepsza niż pomidorowa
Z zielonych bananów robię zupę. Lepsza niż pomidorowa
Żadne pankejki czy racuchy. Na widok tego naleśnika rodzina aż piszczy z zachwytu
Żadne pankejki czy racuchy. Na widok tego naleśnika rodzina aż piszczy z zachwytu
Pod żadnym pozorem nie wlewaj tak śmietany. Cały trud gotowania pójdzie na marne
Pod żadnym pozorem nie wlewaj tak śmietany. Cały trud gotowania pójdzie na marne
Zawijam ziemniaki w ciasto. Pyszny strudel zbierze gromkie brawa
Zawijam ziemniaki w ciasto. Pyszny strudel zbierze gromkie brawa
Za komuny królował na stołach. Schabowy nawet się nie umywa
Za komuny królował na stołach. Schabowy nawet się nie umywa
Koreańczyk spróbował polskich pierogów z mięsem i skwarkami. Jego reakcja mówi wszystko
Koreańczyk spróbował polskich pierogów z mięsem i skwarkami. Jego reakcja mówi wszystko
Zupa bolońska to mój pewniak na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa i syci lepiej niż bigos
Zupa bolońska to mój pewniak na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa i syci lepiej niż bigos
Katy Perry spróbowała polskich cukierków. Smak dosłownie zwalił ją z nóg
Katy Perry spróbowała polskich cukierków. Smak dosłownie zwalił ją z nóg
Są malutkie, ale bardzo zdrowe. Żyją tylko w najczystszych wodach
Są malutkie, ale bardzo zdrowe. Żyją tylko w najczystszych wodach
Nawet doświadczeni kucharze nie mają pewności. Jak długo gotować bigos?
Nawet doświadczeni kucharze nie mają pewności. Jak długo gotować bigos?
Naturalny afrodyzjak. Mężczyźni powinni jeść na kilogramy
Naturalny afrodyzjak. Mężczyźni powinni jeść na kilogramy
Zrobiłam pomidorową z soku, żeby zaoszczędzić czas. Teraz robię ją tylko tak
Zrobiłam pomidorową z soku, żeby zaoszczędzić czas. Teraz robię ją tylko tak