InspiracjePolacy często traktują liście rzodkiewki jak odpad. To błąd, przez który wiele tracą

Polacy często traktują liście rzodkiewki jak odpad. To błąd, przez który wiele tracą

Liście rzodkiewki są jadalne. Nie wyrzucaj ich
Liście rzodkiewki są jadalne. Nie wyrzucaj ich
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | WATARU OHIRA

05.05.2024 18:08

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Wraz ze wzrostem świadomości ekologicznej i popularyzacją idei zero waste, coraz więcej osób odkrywa, że wiele produktów, które dotychczas trafiały do kosza, może być z powodzeniem spożywane. Doskonałym przykładem są liście rzodkiewki, które często lądują w śmietniku, a niesłusznie! Dlaczego warto je jeść i co można z nich przygotować?

Wyrzucając liście rzodkiewki, pozbywamy się nie tylko cennego źródła witamin i minerałów, ale też marnujemy pieniądze. Te niepozorne zielone listki skrywają w sobie moc dobroczynnych właściwości i mogą stać się bazą dla wielu pysznych i zdrowych potraw.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Liście rzodkiewki - skarbnica witamin i minerałów

Liście rzodkiewki są nie tylko smaczne, ale także bogate w składniki odżywcze. Zawierają dużą ilość witaminy C, fosforu, żelaza oraz wapnia. Dodatkowo są źródłem antyoksydantów i substancji o działaniu prozdrowotnym. Co istotne, większość tych cennych składników znajduje się właśnie w liściach, a nie w korzeniu.

Liście rzodkiewki - co z nimi zrobić?

Liście rzodkiewki można jeść na surowo - są chrupiące i mają lekko pikantny smak. Doskonale sprawdzą się jako dodatek do sałatek, kanapek, koktajli, a nawet pesto!

Z liści rzodkiewki można również przygotować wiele pysznych potraw na ciepło. Idealnie sprawdzą się zupy, kremy, sosy, a także nadzienie do tart i naleśników. Intensywny smak liści doskonale komponuje się z innymi warzywami, owocami, a także mięsem i rybami.

Przepisy na potrawy z liści rzodkiewki

Pesto z liści rzodkiewki:

  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 garść liści rzodkiewki,
  • 2 łyżki orzeszków piniowych (lub innych ulubionych),
  • 2 łyżki startego parmezanu,
  • oliwa z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku.

Wszystkie składniki zmiksuj blenderem na gładką masę. Dodaj oliwę stopniowo, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Pesto możesz przechowywać w lodówce do 3 dni.

Zupa z liści rzodkiewki:

  • 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego,
  • 1 garść liści rzodkiewki,
  • 2 korzonki rzodkiewki,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • jogurt naturalny lub śmietana do podania (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę podsmaż na oleju na złoty kolor. Dodaj pokrojoną rzodkiewkę i podsmażaj przez chwilę. Wlej bulion i zagotuj.
  2. Dodaj liście rzodkiewki i gotuj do miękkości (około 10 minut). Zupę zblenduj, dopraw do smaku solą i pieprzem.
  3. Podawaj z kleksem jogurtu lub śmietany.

Liście rzodkiewki to nie tylko smaczny, ale i zdrowy dodatek do wielu potraw. Nie marnuj ich - wykorzystaj je w swojej kuchni i odkryj nowe smaki!

Źródło artykułu:AFP
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także