Najgorszy z możliwych składnik śniadania. Dietetyk radzi wyrzucić z talerza

Wysoka zawartość tłuszczu i kalorii, a także niemalże zerowa wartość odżywcza - tak krótko można podsumować specjał, który ląduje na naszych talerzach zwykle na śniadanie. Dietetyk mówi wprost: to niezdrowe z kilku powodów.

Dietetyk podpowiada, czego nie jeść na śniadanieDietetyk podpowiada, czego nie jeść na śniadanie
Źródło zdjęć: © Pixabay

Dietetyk Daniel Herman wskazał w rozmowie z express.co.uk, z jakiego składnika angielskiego śniadania warto zrezygnować na rzecz zdrowszych alternatyw. Przypomnijmy, że angielskie śniadanie występuje w wielu wersjach, jak ta najbardziej powszechna składa się z kiełbasek, bekonu, jajek, fasolki po bretońsku, pomidorów i pieczywa. I właśnie do tego produktu specjalista ma zastrzeżenia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Takich gołąbków jeszcze nie widziałeś. A po jednym kęsie nie będziesz chciał jeść nic innego

Dietetyk podpowiada, czego nie jeść na śniadanie

Angielskie śniadanie podaje się z tostem lub smażonym chlebem. Ten drugi dodatek to nic innego jak kromka usmażona na maśle, oleju lub smalcu. To jednak nie tylko domena smakoszy z Wysp, w naszym menu również pojawiają się takie specjały. Jak jednak wskazuje dietetyk Daniel Herman, jest to element śniadania, który warto, a nawet powinno się pominąć.

- Śniadanie to zdecydowanie mój ulubiony posiłek. Pełne angielskie śniadanie to nie lada gratka, ma jednak pewne wady - wskazał w rozmowie z portalem express.co.uk. - Prawdopodobnie najlepszą pozycją, jaką można pominąć, jest smażony chleb, który powstaje poprzez smażenie chleba na maśle, aż stanie się chrupiący i złocistobrązowy. Chociaż smażony chleb może być pyszny, jest bardzo niezdrowy z kilku powodów - dodaje.

Dietetyk wymienia szereg zagrożeń dla zdrowia związanych z częstym spożywaniem smażonego chleba. Specjał ten charakteryzuje wysoka zawartość kalorii i tłuszczów nasyconych (ze względu na dodatek masła) oraz niska niezbędnych składników odżywczych, co może m.in. zwiększać ryzyko otyłości. Dalej specjalista wyjaśnia, że dieta zawierająca dużo smażonych potraw została powiązana ze zwiększonym ryzykiem chorób układu krążenia, udaru mózgu i innych przewlekłych schorzeń.

Angielskie śniadanie
Angielskie śniadanie © Pixabay

Co jeść na śniadanie? Zdrowsze alternatywy dla smażonego chleba

Dietetyk radzi zamienić chleb smażony na zwykły chleb pełnoziarnisty (bez obróbki cieplnej). Taki ma większą zawartość błonnika i składników odżywczych w porównaniu do białego chleba. Natomiast masło specjalista zaleca wymienić na pastę z awokado i nią smarować pieczywo.

- Smażony chleb dostarcza niewiele niezbędnych składników odżywczych w porównaniu do chleba pełnoziarnistego lub innych zdrowszych alternatyw. Brakuje w nim błonnika, witamin i minerałów ważnych dla ogólnego stanu zdrowia - wyjaśnia dietetyk Daniel Herman.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki