Zrób to, zanim włożysz wędlinę do lodówki. Inaczej szybko się zepsuje i będzie obślizgła

Wędlinę zwykle przechowujemy w folii lub specjalnym plastikowym pojemniku. Niestety nie jest to korzystne dla jakości produktu i zwykle już po kilku dniach wyrób pokrywa się oślizgłym nalotem. W efekcie, mimo że przechowujemy wędlinę w lodówce, musimy ją wyrzucić.

Źle przechowywana wędlina szybko pokrywa się śliskim nalotemŹle przechowywana wędlina szybko pokrywa się śliskim nalotem
Źródło zdjęć: © Pixabay

Dlaczego tak się dzieje? Otóż, pomijamy pewną istotną czynność, która ma kluczowe znaczenie dla długotrwałości naszej wędliny. To poważny błąd, który prowadzi do marnowania żywności.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczakowe szaszłyki układam na ziemniaczanych łódeczkach i wkładam do piekarnika. Palce lizać!

Szynka pokryta śliskim nalotem. Co to oznacza?

Wędlina psuje się bardzo szybko. Za ten stan rzeczy odpowiada m.in. nieodpowiedni sposób przechowywania produktu. Gdy trzymamy szynkę w foliowym woreczku lub plastikowym opakowaniu, odcinamy jej dostęp do powietrza. Przez to na powierzchni wędliny pojawia się śliski nalot, który jest oznaką rozwoju bakterii. Te z kolei przyspieszają proces psucia się produktu. Jeśli więc zauważymy śliski nalot na wędlinie, powinniśmy jak najszybciej ją wyrzucić. To oznaka, że rozpoczął się już proces psucia.

"Gdy się zepsuje [wędlina - przyp.red.], wydziela wyraźny, nieprzyjemny, kwaśny i pleśniowy zapach. Czasem możemy wyczuć także amoniak, który towarzyszy zmianom gnilnym - wyjaśnia Ewelina Mazurkiewicz, dietetyk z Centrum Naturhouse w rozmowie z portalem kuchnia.wp.pl. "Gdy występują nagle skurcze żołądka, biegunka lub wymioty można z dużym prawdopodobieństwem przyjąć, że przyczyną jest spożyty wcześniej produkt, na przykład plasterek wędliny, na którym pojawiały się drobnoustroje chorobotwórcze" - dodaje.
Co zrobić, by wędlina nie psuła się tak szybko?
Co zrobić, by wędlina nie psuła się tak szybko? © Pixabay

Jak powinniśmy przechowywać wędlinę?

Przede wszystkim, zwróćmy uwagę na temperaturę w lodówce. Powinna ona wynosić od 2 do 6 stopni Celsjusza. Kolejnym krokiem jest przepakowanie wędliny do papierowego opakowania lub pergaminu. Pamiętajmy, że nie powinniśmy owijać szynki zbyt szczelnie - musi ona mieć dostęp do powietrza. Dzięki temu papier wchłonie nadmiar wilgoci i wędlina nie zepsuje się tak szybko. Wyroby wędzone i suszone możemy przechowywać w szklanym pojemniku. Warto też pamiętać, że pokrojona kiełbasa psuje się szybciej, niż ta kupiona w większym kawałku.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej