Sernik z karmelizowanymi jabłkami. Na ciasteczkowym spodzie z karmelem. Prosty przepis
Sernik z karmelizowanym jabłkami na ciasteczkowym spodzie i z karmelem to prosty przepis na ciasto, które znika do ostatniego okruszka. Krok po kroku pokażemy Ci, jak zrobić idealny sernik!
Sernik z karmelizowanym jabłkami na ciasteczkowym spodzie i z karmelem – przepis
Jeśli masz dylemat: sernik czy jabłecznik, to my mamy rozwiązanie! Puszysty sernik z karmelizowanym jabłkami na ciasteczkowym spodzie i z karmelem to idealny przepis na jesień i zimę. W tym okresie pieczemy go przynajmniej kilkukrotnie i za każdym razem nie zostaje po nim nawet okruszek.
Masa sernikowa z cynamonem, goździkami i gałką muszkatołową genialnie komponuje się z jabłkami. Korzenne przyprawy wypełnią Twoją kuchnię takim aromatem, że wszyscy ze zniecierpliwieniem będą czekali, aż ciasto się upiecze. Jak zrobić sernik z karmelizowanym jabłkami na ciasteczkowym spodzie i z karmelem?
Nasz sernik z karmelizowanymi jabłkami przygotowaliśmy na ciasteczkowym spodzie. Uwielbiamy to rozwiązanie, bo przygotowanie spodu jest banalnie proste. Wystarczy pokruszyć zbożowe ciasteczka i wymieszać je z masłem. Dodaliśmy do tego jeszcze cynamon, żeby nasz sernik był jeszcze bardziej aromatyczny.
Zarówno spód, jak i masę sernikową, przygotowaliśmy w robocie kuchennym marki Philips.
Składniki
Ciasteczkowy spód do sernika – składniki
- 300 g zbożowych ciastek
- 50 g roztopionego masła
- 1 łyżeczka cynamonu
Masa sernikowa – składniki
- 800 g mielonego twarogu sernikowego
- 200 g śmietany 18%
- 3 jajka
- 1/2 szklanki drobnego cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki ekstraktu waniliowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu mielonego
- 1/2 łyżeczki mielonych goździków
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
Karmelizowane jabłka – składniki
- 3 kwaśne jabłka
- 1/2 szklanki cukru
- sok z całej cytryny
- 40 g masła
Jak zrobić ciasteczkowy spód do sernika?
Pracę nad przepisem na sernik z karmelizowanym jabłkami na ciasteczkowym spodzie i z karmelem rozpocznij od przygotowania spodu naszego sernika.
W tym celu połącz w robocie kuchennym: ciastka zboże, cynamon oraz roztopione masło. Powstałą mieszankę przenieś do formy o wymiarach 28x28 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Przydatna do tego zadania z pewnością okaże się zwykła szklanka, dzięki której bez problemu stworzysz zwartą mieszankę. Dociśnij dokładnie spód, żeby był ubity.
Następnie wstaw formę do nagrzanego piekarnika na 10 minut. Urządzenie ma pracować w temperaturze 160 stopni Celsjusza. Do tego zadania wybierz program "góra-dół".
Masa sernikowa – jak zrobić krok po kroku
W międzyczasie przygotuj masę serową do sernika z karmelizowanym jabłkami na ciasteczkowym spodzie i z karmelem. Do tego zadania ponownie wykorzystaj robot kuchenny.
Tym razem połącz w urządzeniu mielony twaróg sernikowy oraz śmietanę 18%. Następnie dodaj do robota 3 jajka, ekstrakt waniliowy, cukier, mąkę pszenną, mielone goździki, gałkę muszkatołową oraz cynamon.
Powstałą mieszankę serową przełóż na podpieczony spód. Następnie ponownie wstaw formę do nagrzanego piekarnika. Urządzenie ma pracować przez 30 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza.
Kiedy sernik skończy się piec, nie wyjmuj ciasta z piekarnika. Delikatnie uchyl drzwiczki urządzenia, po czym zostaw sernik do ostygnięcia.
Karmelizowane jabłka do sernika – sposób przygotowania
Na koniec pozostało przygotować nam karmelizowane jabłka, które będą idealny dodatkiem do jesiennego deseru – sernika z karmelizowanym jabłkami na ciasteczkowym spodzie i z karmelem. To ostatni krok w naszym przepisie.
Zacznij od pocięcia jabłek w drobną kostkę. Aby jabłka nie ściemniały, przepłucz je wodzie z dodatkiem łyżki soku z cytryny. Możesz również połączyć sok z cytryny bezpośrednio z jabłkami. Następnie umieść na palniku patelnię i połącz na niej cukier i sok z cytryny. Po 5 minutach dodaj na patelnię masło oraz wcześniej przygotowane jabłka.
Powstałą mieszankę smaż do momentu, aż powstałym płyn odparuje i zgęstnieje. Rób to na małym ogniu, żeby niczego nie przypalić. I to wszystko!
Teraz wystarczy, że upieczony i ostudzony sernik podzielisz na mniejsze kawałki. Na wierzchu dodaj jabłka z patelni oraz listki świeżej mięty.
Jak sama widzisz, przygotowanie pysznego deseru wcale nie musi być trudne. Wystarczy dobry pomysł, sprawdzone składniki oraz trochę czasu, aby wyczarować coś ciekawego dla swoich bliskich. Więcej pomysłów na ciekawe i oryginalne desery czeka w naszej bogatej bazie z przepisami. Na pewno znajdziesz tam wiele fenomenalnych perełek kulinarnych.