Francuskie ciasteczka z domową pastą pistacjową. Słodka rozkosz w mini wydaniu

Ekspresowe ciasteczka z ciasta francuskiego w towarzystwie domowej pasty pistacjowej to słodki deser wart grzechu. Przygotowanie jest naprawdę ekspresowe, dzięki czemu świetnie sprawdzą się wtedy, gdy nachodzi ochota na coś słodkiego.

Francuskie ciasteczka z domową pastą pistacjowąFrancuskie ciasteczka z domową pastą pistacjową
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Uwielbiam desery, które można przygotować w kilkanaście minut, bez długiego stania w kuchni. To idealny rozwiązanie na dni, kiedy nie mam ochoty na gotowanie, pieczenie i zmywanie. Słodkim dopełnieniem dzieła jest pyszna pasta pistacjowa z dodatkiem białej czekolady, którą można wyjadać łyżeczkami.

Ciasteczka z ciasta francuskiego

Ciasto francuskie to bardzo wdzięczne ułatwienie w kuchni. Jest łatwo dostępne, stosunkowo tanie i przy tym uniwersalne, bo przygotować je można zarówno na słodko, jak i na słono. Przepis na proste ciasteczka z ciasta francuskiego warto mieć w swoim notesie. Wychodzą za każdym razem i smakują nieziemsko.

Domowa pasta pistacjowa

Zwieńczeniem tych ciasteczek jest pyszna pasta pistacjowa. Zrobienie jej w domu nie jest trudne, a i cenowo wychodzi korzystniej niż niejeden gotowiec ze sklepu. Wystarczy dobry blender i gotowe. Świetnie sprawdzi się nie tylko jako dodatek do ciasteczek, ale również pasta kanapkowa czy nadzienie do naleśników.

Przepis na ciasteczka z ciasta francuskiego

Te ciasteczka to naprawdę prosta sprawa, więc poradzi sobie z nimi nawet amator. W moim domu robią prawdziwą furorę i szybko znikają z talerzy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Francuskie ciasteczka z domową pastą pistacjową. Słodka rozkosz w mini wydaniu

Składniki:

Pasta pistacjowa: 

  • 200 g pistacji,
  • 2 kostki białej czekolady.

Pozostałe składniki: 

  • 1 ciasto francuskie,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • maliny, borówki.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pistacje wrzucam do blendera i mielę tak długo, aż powstanie dość gładka pasta. Przekładam do miseczki i mieszam z roztopioną czekoladą.

Domowa pasta pistacjowa
Domowa pasta pistacjowa © Pyszności

Krok 2. Ciasto francuskie rozwijam na blacie i kroję w paski. Każdy pasek zawijam w rulon. Arkusz ciasta francuskiego dobrze jest wyjąć 10 minut wcześniej z lodówki - gdy złapie pokojową temperaturę, będzie bardziej plastyczne.

Ciasteczka z ciasta francuskiego
Ciasteczka z ciasta francuskiego © Pyszności

Krok 3. Ruloniki ustawiam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i nieco spłaszczam. Piekę w 200 st. Celsjusza przez 15 minut.

Proste ciasteczka
Proste ciasteczka © Pyszności

Krok 4. Cukier mieszam wraz z cynamonem i obtaczam w nim upieczone ciasteczka. Podaję w towarzystwie przygotowanej wcześniej pasty pistacjowej lub czekolady. Smacznego!

Ciasteczka z ciasta francuskiego
Ciasteczka z ciasta francuskiego © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"