PrzepisCiasto francuskieFrancuskie ciasteczka z domową pastą pistacjową. Słodka rozkosz w mini wydaniu

Francuskie ciasteczka z domową pastą pistacjową. Słodka rozkosz w mini wydaniu

Ekspresowe ciasteczka z ciasta francuskiego w towarzystwie domowej pasty pistacjowej to słodki deser wart grzechu. Przygotowanie jest naprawdę ekspresowe, dzięki czemu świetnie sprawdzą się wtedy, gdy nachodzi ochota na coś słodkiego.

Francuskie ciasteczka z domową pastą pistacjową
Francuskie ciasteczka z domową pastą pistacjową
Źródło zdjęć: © Pyszności

11.07.2024 08:29

Uwielbiam desery, które można przygotować w kilkanaście minut, bez długiego stania w kuchni. To idealny rozwiązanie na dni, kiedy nie mam ochoty na gotowanie, pieczenie i zmywanie. Słodkim dopełnieniem dzieła jest pyszna pasta pistacjowa z dodatkiem białej czekolady, którą można wyjadać łyżeczkami.

Ciasteczka z ciasta francuskiego

Ciasto francuskie to bardzo wdzięczne ułatwienie w kuchni. Jest łatwo dostępne, stosunkowo tanie i przy tym uniwersalne, bo przygotować je można zarówno na słodko, jak i na słono. Przepis na proste ciasteczka z ciasta francuskiego warto mieć w swoim notesie. Wychodzą za każdym razem i smakują nieziemsko.

Domowa pasta pistacjowa

Zwieńczeniem tych ciasteczek jest pyszna pasta pistacjowa. Zrobienie jej w domu nie jest trudne, a i cenowo wychodzi korzystniej niż niejeden gotowiec ze sklepu. Wystarczy dobry blender i gotowe. Świetnie sprawdzi się nie tylko jako dodatek do ciasteczek, ale również pasta kanapkowa czy nadzienie do naleśników.

Przepis na ciasteczka z ciasta francuskiego

Te ciasteczka to naprawdę prosta sprawa, więc poradzi sobie z nimi nawet amator. W moim domu robią prawdziwą furorę i szybko znikają z talerzy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Składniki:

Pasta pistacjowa: 

  • 200 g pistacji,
  • 2 kostki białej czekolady.

Pozostałe składniki: 

  • 1 ciasto francuskie,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • maliny, borówki.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pistacje wrzucam do blendera i mielę tak długo, aż powstanie dość gładka pasta. Przekładam do miseczki i mieszam z roztopioną czekoladą.

Domowa pasta pistacjowa
Domowa pasta pistacjowa© Pyszności

Krok 2. Ciasto francuskie rozwijam na blacie i kroję w paski. Każdy pasek zawijam w rulon. Arkusz ciasta francuskiego dobrze jest wyjąć 10 minut wcześniej z lodówki - gdy złapie pokojową temperaturę, będzie bardziej plastyczne.

Ciasteczka z ciasta francuskiego
Ciasteczka z ciasta francuskiego© Pyszności

Krok 3. Ruloniki ustawiam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i nieco spłaszczam. Piekę w 200 st. Celsjusza przez 15 minut.

Proste ciasteczka
Proste ciasteczka© Pyszności

Krok 4. Cukier mieszam wraz z cynamonem i obtaczam w nim upieczone ciasteczka. Podaję w towarzystwie przygotowanej wcześniej pasty pistacjowej lub czekolady. Smacznego!

Ciasteczka z ciasta francuskiego
Ciasteczka z ciasta francuskiego© Pyszności
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie