Rodzina ciągle prosi mnie o to ciasto. Gdy zrobię, nie zostaje nawet okruszek

Napoleonka to klasyczny deser, który łączy w sobie kruche ciasto francuskie z delikatnym kremem waniliowym. Przygotowanie tego ciasta jest banalnie proste, a efekt końcowy jest naprawdę imponujący. Wystarczy kilka podstawowych składników i odrobina cierpliwości, aby wyczarować deser, który zniknie z talerzy w mgnieniu oka.

Rodzina ciągle prosi mnie o to ciasto. Gdy zrobię, nie zostaje nawet okruszekRodzina ciągle prosi mnie o to ciasto. Gdy zrobię, nie zostaje nawet okruszek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski
SKOMENTUJ

Napoleonka to jeden z tych wypieków, które potrafią oczarować nawet najbardziej wybrednych smakoszy. To kruche ciasto, przełożone delikatnym kremem waniliowym, jest proste w przygotowaniu, a jednocześnie niebywale efektowne. Jeśli szukasz deseru, który zaskoczy twoich gości, a jednocześnie nie będzie wymagał od ciebie dużych umiejętności kulinarnych, napoleonka będzie strzałem w dziesiątkę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Puszyste ciasto z owocową nutką stanie się wakacyjnym hitem. Każdy będzie chciał je skosztować

Przepis na napoleonkę, który pokocha twoja rodzina

Składniki:

  • 2 opakowania ciasta francuskiego (schłodzonego),
  • 2 łyżki cukru pudru do oprószenia.

Krem:

  • 5 żółtek,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 30 g cukru waniliowego (około 2 opakowania),
  • 2 szklanki mleka,
  • 200 g masła.

Przygotowanie:

  1. Przygotuj krem. Zmiksuj żółtka, cukier, cukier waniliowy i mąkę z jedną szklanką mleka. Drugą szklankę mleka zagotuj w garnku. Do gotującego się mleka powoli wlewaj masę z żółtek, cały czas mieszając. Gotuj przez 3 minuty. Gotową masę budyniową przelej do czystego naczynia, przykryj folią spożywczą i odstaw do ostygnięcia.
  2. Upiecz ciasto francuskie. Rozgrzej piekarnik do 190°C. Na blasze wyłóż jeden płat ciasta francuskiego i nakłuj go widelcem. Piecz przez 10 minut. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw do ostudzenia. Analogicznie upiecz drugi płat ciasta francuskiego.
  3. Przygotuj krem maślany. Ubij miękkie masło na puszystą masę. Stopniowo dodawaj ostudzony budyń, cały czas miksując, aż uzyskasz gładki krem.
  4. Złóż ciasto. Na jeden płat ciasta francuskiego wyłóż krem maślany. Przykryj drugim płatem ciasta i lekko dociskaj z wierzchu. Posyp cukrem pudrem i schłodź w lodówce przez co najmniej godzinę.

Gotową napoleonkę możesz pokroić na kwadraty lub prostokąty i podawać z filiżanką kawy lub herbaty. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Bób po sycylijsku zawładnął moją kuchnią. Robię go niemal codziennie
Bób po sycylijsku zawładnął moją kuchnią. Robię go niemal codziennie
Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Już w sklepie zauważysz, czy arbuz był sztucznie pędzony. Jeden szczegół to zdradza
Już w sklepie zauważysz, czy arbuz był sztucznie pędzony. Jeden szczegół to zdradza
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Już nie boczek i cebula. Teraz robię jajecznicę z innym składnikiem i jest o niebo lepsza
Już nie boczek i cebula. Teraz robię jajecznicę z innym składnikiem i jest o niebo lepsza
Jak prawidłowo mrozić truskawki? Wiele osób popełnia błąd, przez który są potem niedobre
Jak prawidłowo mrozić truskawki? Wiele osób popełnia błąd, przez który są potem niedobre