PrzepisCiastaRodzina ciągle prosi mnie o to ciasto. Gdy zrobię, nie zostaje nawet okruszek

Rodzina ciągle prosi mnie o to ciasto. Gdy zrobię, nie zostaje nawet okruszek

Rodzina ciągle prosi mnie o to ciasto. Gdy zrobię, nie zostaje nawet okruszek
Rodzina ciągle prosi mnie o to ciasto. Gdy zrobię, nie zostaje nawet okruszek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

20.06.2024 14:08, aktual.: 20.06.2024 15:05

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Napoleonka to klasyczny deser, który łączy w sobie kruche ciasto francuskie z delikatnym kremem waniliowym. Przygotowanie tego ciasta jest banalnie proste, a efekt końcowy jest naprawdę imponujący. Wystarczy kilka podstawowych składników i odrobina cierpliwości, aby wyczarować deser, który zniknie z talerzy w mgnieniu oka.

Napoleonka to jeden z tych wypieków, które potrafią oczarować nawet najbardziej wybrednych smakoszy. To kruche ciasto, przełożone delikatnym kremem waniliowym, jest proste w przygotowaniu, a jednocześnie niebywale efektowne. Jeśli szukasz deseru, który zaskoczy twoich gości, a jednocześnie nie będzie wymagał od ciebie dużych umiejętności kulinarnych, napoleonka będzie strzałem w dziesiątkę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na napoleonkę, który pokocha twoja rodzina

Składniki:

  • 2 opakowania ciasta francuskiego (schłodzonego),
  • 2 łyżki cukru pudru do oprószenia.

Krem:

  • 5 żółtek,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 30 g cukru waniliowego (około 2 opakowania),
  • 2 szklanki mleka,
  • 200 g masła.

Przygotowanie:

  1. Przygotuj krem. Zmiksuj żółtka, cukier, cukier waniliowy i mąkę z jedną szklanką mleka. Drugą szklankę mleka zagotuj w garnku. Do gotującego się mleka powoli wlewaj masę z żółtek, cały czas mieszając. Gotuj przez 3 minuty. Gotową masę budyniową przelej do czystego naczynia, przykryj folią spożywczą i odstaw do ostygnięcia.
  2. Upiecz ciasto francuskie. Rozgrzej piekarnik do 190°C. Na blasze wyłóż jeden płat ciasta francuskiego i nakłuj go widelcem. Piecz przez 10 minut. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw do ostudzenia. Analogicznie upiecz drugi płat ciasta francuskiego.
  3. Przygotuj krem maślany. Ubij miękkie masło na puszystą masę. Stopniowo dodawaj ostudzony budyń, cały czas miksując, aż uzyskasz gładki krem.
  4. Złóż ciasto. Na jeden płat ciasta francuskiego wyłóż krem maślany. Przykryj drugim płatem ciasta i lekko dociskaj z wierzchu. Posyp cukrem pudrem i schłodź w lodówce przez co najmniej godzinę.

Gotową napoleonkę możesz pokroić na kwadraty lub prostokąty i podawać z filiżanką kawy lub herbaty. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także