PrzepisDeseryZ czerstwej chałki robię prosty deser. Z owocami sezonowymi smakuje jak marzenie

Z czerstwej chałki robię prosty deser. Z owocami sezonowymi smakuje jak marzenie

Chałka zapiekana z owocami i budyniem to kwintesencja kuchni resztkowej, która stawia na wykorzystanie wszystkiego, co mamy pod ręką. Ten pełen smaku i kolorów deser powinien choć raz pojawić się na twoim stole. Jest prosty i oszczędny, ale jak efektowny.

Z czerstwej chałki przygotuj pyszny deser
Z czerstwej chałki przygotuj pyszny deser
Źródło zdjęć: © Canva | TheCrimsonMonkey –

14.06.2024 | aktual.: 14.06.2024 11:52

Szukasz pomysłu na prosty deser, który nie będzie wymagał przygotowania długiej listy zakupów? Zapiekana chałka to strzał w dziesiątkę, zwłaszcza że można podać ją na wiele różnych sposobów, dostosowując przepis do swoich upodobań.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapiekana chałka. Prosty deser do podana na stół w letnie popołudnie

Dlaczego nazwaliśmy zapiekaną chałkę kwintesencją kuchni resztkowej? Deser ten możesz przygotować z czerstwej chałki, a owoce, które tam wylądują, mogą być tymi, które nie nadają się do przetworów, są zbyt kwaśne lub po prostu zaczynają robić się coraz mniej apetyczne (oczywiście owoce ratujemy tylko wtedy, kiedy nie ujawniają oznak zepsucia, pleśni). Bakalie z pewnością znajdziesz w kuchennej szafce, skryte gdzieś pomiędzy "tentegesami" do pieczenia. A budyń z łatwością przygotujesz samodzielnie (jak widnieje w przepisie), ale możesz też wykorzystać gotowy budyń z torebki.

Zapiekana chałka to jednak więcej niż "prosty deser z resztek". Wystarczy wyobrazić sobie, jak wyglądać może danie, które wzbogacone jest kolorami sezonowych owoców. Gdzieniegdzie rozpływa się kremowy budyń, a całość wieńczą rozrzucone bakalie. Dodaj kilka liści mięty na wierzch gotowej zapiekanki, a zaprezentuje się tak zjawiskowo, że żal będzie jeść.

Z chałki możesz przygotować pyszną zapiekankę
Z chałki możesz przygotować pyszną zapiekankę © Canva | Michal Rotem

Chałka zapiekana z budyniem i owocami. Przepis

Składniki:

  • 1 chałka (może być czerstwa),
  • świeże owoce - truskawki, jagody, borówki, maliny,
  • płatki migdałów/orzechy/suszona żurawina,
  • 2 szklanki mleka,
  • 3 żółtka jaj,
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżka masła.

Przygotowanie:

  1. 1,5 szklanki mleka przelej do garnka, dodaj masło, cukier i zacznij podgrzewać. W pozostałym mleku wymieszaj mąkę ziemniaczaną i żółtka. Przelej mieszaninę do gotującego się mleka i energicznie mieszaj całość, gotując na bardzo małym ogniu, aż budyń zgęstnieje. Następnie odstaw budyń do przestudzenia.
  2. Chałkę pokrój na kromki. Każdą kromkę zanurz w budyniu i ułóż w naczyniu żaroodpornym jedna obok drugiej. Między kromki włóż świeże owoce (truskawki wcześniej pokrój na mniejsze kawałki) i ulubione bakalie.
  3. Deser piecz w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C. przez ok. 15 minut.
Wybrane dla Ciebie