Kroję ziemniaki, dodaję jajka i cebulę. Przekonaj się, jak prosto przygotować słynny hiszpański przysmak

Wystarczy raz pojechać do Hiszpanii, by się przekonać, że tortilla to jedno z ulubionych w tym kraju dań. Proste, pyszne, sycące. Można je zjeść na obiad, ale przede wszystkim króluje wśród tapas, czyli małych przekąsek. Wystarczy dosłownie chwila i tortilla jest gotowa.

To ulubione danie Hiszpanów z ziemniakami.
To ulubione danie Hiszpanów z ziemniakami.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

27.07.2024 07:03

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Tortilla, nazywana w Hiszpanii tortilla de patatas lub tortilla española, to rodzaj omletu z ziemniakami. Jednak z wyglądu bardziej przypomina rumiane, pulchne ciasto, choć w smaku jest wytrawna. Możesz ją podać o każdej porze dnia, od śniadanie, przez obiad, a na kolacji kończąc. Co takiego jest w tym daniu, że Hiszpanie mogą je jeść na okrągło?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kilka składników, mnóstwo smaku

Tortilla to prosta, tania i sycąca potrawa. Często to powtarzamy w przypadku dań na bazie ziemniaków, ale tak właśnie jest. Z tych zadań te warzywa wywiązują się bezkonkurencyjnie. Oczywiście warto je połączyć jeszcze z kilkoma składnikami, ale zawsze lista potrzebnych produktów jest krótka. W przypadku tortilli w podstawowej wersji są to tylko jajka i cebula. Nie ma mowy, by tortilla się nie udała.

Co warto wiedzieć o tej potrawie

  • Najlepiej sprawdzą się ziemniaki odmian skrobiowych, które są bardziej mączyste. Powinny być jak najcieniej pokrojone, aby szybko się ugotowały.
  • Do tortilli wybierz jajka jak najświeższe i najwyższej jakości. Sprawdzą się te ekologiczne, od kur z wolnego wybiegu. Jajka, które długo były przechowywane w lodówce wpłyną niekorzystnie na smak.
  • Z cebulą czy bez? Nawet Hiszpanie mają w tej kwestii różne zdania. Jednak na pewno podkręca ona smak tego dania.
  • Przy przerzucaniu tortilli na drugą stronę trzeba bardzo uważać. Warto wspomóc się talerzem, na który zsuwa się placek. Jeśli masz dwie patelnie w tym samym rozmiarze, po prostu wystarczy przykryć tortillę drugą patelnią i przewrócić na drugą stronę.
  • Ziemniaczana tortilla to klasyka, ale jej smak można wzbogacić dodając kawałki kiełbasy chorizzo, suchej szynki, natkę pietruszki, paprykę. Jednak warto zacząć od wersji podstawowej.
  • Idealna tortilla powinna być kremowa w środku, a dobrze przypieczona z wierzchu. Powodzenia!

Tortilla jak w Hiszpanii

Składniki:

  • 2 ziemniaki,
  • oliwa z oliwek,
  • cebula posiekana w piórka,
  • 50 g pokrojonej kiełbasy chorizo, opcjonalnie,
  • 4 jajka,
  • połowa pęczka pietruszki, opcjonalnie,
  • sól do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Obierz ziemniaki i pokrój je w cienkie plastry. Od razu po tym obierz cebulę i ją posiekaj na piórka. Pokrój też kiełbasę chorizo w plastry, jeśli jej używasz.
  2. Na rozgrzanej oliwie podsmaż cebulę oraz ziemniaki. Warzywa powinny być miękkie, ale nie brązowe, dlatego oliwy powinno być sporo. Mają się bardziej dusić niż smażyć.
  3. W dużej misce roztrzep jajka, dodaj do nich kiełbasę, natkę pietruszki oraz cebulę z ziemniakami. Całość dopraw solą.
  4. Masę wylej na patelnię i smaż na wolnym ogniu do zarumienienia. Po tym czasie omlet przerzuć na drugą stronę.
  5. Tortilla smakuje wprost z patelni, ale także na zimno.
tortillaHiszpańska tortillakuchnia hiszpańska