Kroję ziemniaki, dodaję jajka i cebulę. Przekonaj się, jak prosto przygotować słynny hiszpański przysmak
Wystarczy raz pojechać do Hiszpanii, by się przekonać, że tortilla to jedno z ulubionych w tym kraju dań. Proste, pyszne, sycące. Można je zjeść na obiad, ale przede wszystkim króluje wśród tapas, czyli małych przekąsek. Wystarczy dosłownie chwila i tortilla jest gotowa.
27.07.2024 07:03
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Tortilla, nazywana w Hiszpanii tortilla de patatas lub tortilla española, to rodzaj omletu z ziemniakami. Jednak z wyglądu bardziej przypomina rumiane, pulchne ciasto, choć w smaku jest wytrawna. Możesz ją podać o każdej porze dnia, od śniadanie, przez obiad, a na kolacji kończąc. Co takiego jest w tym daniu, że Hiszpanie mogą je jeść na okrągło?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kilka składników, mnóstwo smaku
Tortilla to prosta, tania i sycąca potrawa. Często to powtarzamy w przypadku dań na bazie ziemniaków, ale tak właśnie jest. Z tych zadań te warzywa wywiązują się bezkonkurencyjnie. Oczywiście warto je połączyć jeszcze z kilkoma składnikami, ale zawsze lista potrzebnych produktów jest krótka. W przypadku tortilli w podstawowej wersji są to tylko jajka i cebula. Nie ma mowy, by tortilla się nie udała.
Co warto wiedzieć o tej potrawie
- Najlepiej sprawdzą się ziemniaki odmian skrobiowych, które są bardziej mączyste. Powinny być jak najcieniej pokrojone, aby szybko się ugotowały.
- Do tortilli wybierz jajka jak najświeższe i najwyższej jakości. Sprawdzą się te ekologiczne, od kur z wolnego wybiegu. Jajka, które długo były przechowywane w lodówce wpłyną niekorzystnie na smak.
- Z cebulą czy bez? Nawet Hiszpanie mają w tej kwestii różne zdania. Jednak na pewno podkręca ona smak tego dania.
- Przy przerzucaniu tortilli na drugą stronę trzeba bardzo uważać. Warto wspomóc się talerzem, na który zsuwa się placek. Jeśli masz dwie patelnie w tym samym rozmiarze, po prostu wystarczy przykryć tortillę drugą patelnią i przewrócić na drugą stronę.
- Ziemniaczana tortilla to klasyka, ale jej smak można wzbogacić dodając kawałki kiełbasy chorizzo, suchej szynki, natkę pietruszki, paprykę. Jednak warto zacząć od wersji podstawowej.
- Idealna tortilla powinna być kremowa w środku, a dobrze przypieczona z wierzchu. Powodzenia!
Tortilla jak w Hiszpanii
Składniki:
- 2 ziemniaki,
- oliwa z oliwek,
- cebula posiekana w piórka,
- 50 g pokrojonej kiełbasy chorizo, opcjonalnie,
- 4 jajka,
- połowa pęczka pietruszki, opcjonalnie,
- sól do smaku.
Sposób przygotowania:
- Obierz ziemniaki i pokrój je w cienkie plastry. Od razu po tym obierz cebulę i ją posiekaj na piórka. Pokrój też kiełbasę chorizo w plastry, jeśli jej używasz.
- Na rozgrzanej oliwie podsmaż cebulę oraz ziemniaki. Warzywa powinny być miękkie, ale nie brązowe, dlatego oliwy powinno być sporo. Mają się bardziej dusić niż smażyć.
- W dużej misce roztrzep jajka, dodaj do nich kiełbasę, natkę pietruszki oraz cebulę z ziemniakami. Całość dopraw solą.
- Masę wylej na patelnię i smaż na wolnym ogniu do zarumienienia. Po tym czasie omlet przerzuć na drugą stronę.
- Tortilla smakuje wprost z patelni, ale także na zimno.