Klasyczne leczo z kiełbasą podkręcam jednym składnikiem. Wielki gar znika w jeden dzień
Leczo to jedno z moich ukochanych dań jednogarnkowych. Kiedy ogródek obrodzi w cukinię, gotuję je niemal na okrągło. Chociaż z węgierską wersją za wiele wspólnego zapewne nie ma, to smakuje tak, że prośby o dokładki szybko nie cichną.
24.07.2024 13:32
Jednogarnkowe, syte, pełne smaku. Leczo nierzadko pojawia się na naszych stołach, w szczególności latem. Wystarczy raz stanąć w kuchni, przygotować duży garnek i cieszyć się obiadem na kilka dni. Taka potrawka smakuje świetnie po odgrzaniu, można podać ją samodzielnie, z ziemniakami lub ryżem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przepis na leczo
Chociaż wywodzi się z Węgier, to karierę robi również za granicą. W tradycyjnym przepisie nie ma mowy o cukinii czy pieczarkach. Każdy jednak robi je nieco inaczej, a w polskiej wersji pojawia się często cukinia. Praktycznie wszystkie przepisy łączą trzy składniki: czerwona papryka, cebula oraz pomidory, najczęściej w formie przecieru czy passaty. Całość doprawiona jest szczodrą porcją słodkiej papryki.
Ja w swoim leczo stawiam jednak na jeszcze inny dodatek. Do garnka pełnego papryki i cukinii dorzucam pokrojone ogórki kiszone. Ich kwaśny smak wspaniale komponuje się z całym daniem.
Składniki:
- 4 papryki, mogą być w różnych kolorach,
- 1-2 cukinie,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- 3 kiełbasy śląskie,
- passata pomidorowa,
- 1 biała cebula,
- 2-3 ogórki kiszone,
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki,
- szczypta papryki ostrej,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Papryki pokrój w niedużą kostkę, usuwając ze środka gniazda nasienne. Cukinię pokrój w kostkę.
- Przełóż paprykę i cukinię do dużego garnka, zalej passatą i zagotuj. Możesz dodać nieco wody, aby sos był rzadszy. Duś przez 15 minut.
- Ogórki kiszone pokrój w kostkę.
- Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż wraz z pokrojoną kiełbasą. Kiełbasę również możesz pokroić w kostkę lub plasterki/półplasterki.
- Gdy cebula i kiełbasa się zarumienią, dodaj ogórki kiszone i wymieszaj. Dodaj do duszonej papryki.
- Dodaj koncentrat pomidorowy i dopraw do smaku solą pieprzem oraz paprykami: słodką, ostrą i wędzoną. Dokładnie wymieszaj.
- Gotuj leczo na wolnym ogniu przez około 20 minut, aż papryki będą miękkie, a sos zgęstnieje.
Pyszne leczo z cukinią, kiełbasą i ogórkami kiszonymi jest już gotowe. Smacznego!