WAŻNE
TERAZ

Lewandowski!! Euforia na trybunach po 2. golu Polski

Klasyczne leczo z kiełbasą podkręcam jednym składnikiem. Wielki gar znika w jeden dzień

Leczo to jedno z moich ukochanych dań jednogarnkowych. Kiedy ogródek obrodzi w cukinię, gotuję je niemal na okrągło. Chociaż z węgierską wersją za wiele wspólnego zapewne nie ma, to smakuje tak, że prośby o dokładki szybko nie cichną.

Leczo - PysznościLeczo - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Jednogarnkowe, syte, pełne smaku. Leczo nierzadko pojawia się na naszych stołach, w szczególności latem. Wystarczy raz stanąć w kuchni, przygotować duży garnek i cieszyć się obiadem na kilka dni. Taka potrawka smakuje świetnie po odgrzaniu, można podać ją samodzielnie, z ziemniakami lub ryżem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Roladki napełniam pysznym farszem. Zapiekane na ziemniakach to obiad idealny

Przepis na leczo

Chociaż wywodzi się z Węgier, to karierę robi również za granicą. W tradycyjnym przepisie nie ma mowy o cukinii czy pieczarkach. Każdy jednak robi je nieco inaczej, a w polskiej wersji pojawia się często cukinia. Praktycznie wszystkie przepisy łączą trzy składniki: czerwona papryka, cebula oraz pomidory, najczęściej w formie przecieru czy passaty. Całość doprawiona jest szczodrą porcją słodkiej papryki.

Leczo - Pyszności
Leczo - Pyszności © Canva | kicia_papuga

Ja w swoim leczo stawiam jednak na jeszcze inny dodatek. Do garnka pełnego papryki i cukinii dorzucam pokrojone ogórki kiszone. Ich kwaśny smak wspaniale komponuje się z całym daniem.

Składniki:

  • 4 papryki, mogą być w różnych kolorach,
  • 1-2 cukinie,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 3 kiełbasy śląskie,
  • passata pomidorowa,
  • 1 biała cebula,
  • 2-3 ogórki kiszone,
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki,
  • szczypta papryki ostrej,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Papryki pokrój w niedużą kostkę, usuwając ze środka gniazda nasienne. Cukinię pokrój w kostkę.
  2. Przełóż paprykę i cukinię do dużego garnka, zalej passatą i zagotuj. Możesz dodać nieco wody, aby sos był rzadszy. Duś przez 15 minut.
  3. Ogórki kiszone pokrój w kostkę.
  4. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż wraz z pokrojoną kiełbasą. Kiełbasę również możesz pokroić w kostkę lub plasterki/półplasterki.
  5. Gdy cebula i kiełbasa się zarumienią, dodaj ogórki kiszone i wymieszaj. Dodaj do duszonej papryki.
  6. Dodaj koncentrat pomidorowy i dopraw do smaku solą pieprzem oraz paprykami: słodką, ostrą i wędzoną. Dokładnie wymieszaj.
  7. Gotuj leczo na wolnym ogniu przez około 20 minut, aż papryki będą miękkie, a sos zgęstnieje.

Pyszne leczo z cukinią, kiełbasą i ogórkami kiszonymi jest już gotowe. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser