Klasyczne leczo z kiełbasą podkręcam jednym składnikiem. Wielki gar znika w jeden dzień

Leczo to jedno z moich ukochanych dań jednogarnkowych. Kiedy ogródek obrodzi w cukinię, gotuję je niemal na okrągło. Chociaż z węgierską wersją za wiele wspólnego zapewne nie ma, to smakuje tak, że prośby o dokładki szybko nie cichną.

Leczo - PysznościLeczo - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Jednogarnkowe, syte, pełne smaku. Leczo nierzadko pojawia się na naszych stołach, w szczególności latem. Wystarczy raz stanąć w kuchni, przygotować duży garnek i cieszyć się obiadem na kilka dni. Taka potrawka smakuje świetnie po odgrzaniu, można podać ją samodzielnie, z ziemniakami lub ryżem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Roladki napełniam pysznym farszem. Zapiekane na ziemniakach to obiad idealny

Przepis na leczo

Chociaż wywodzi się z Węgier, to karierę robi również za granicą. W tradycyjnym przepisie nie ma mowy o cukinii czy pieczarkach. Każdy jednak robi je nieco inaczej, a w polskiej wersji pojawia się często cukinia. Praktycznie wszystkie przepisy łączą trzy składniki: czerwona papryka, cebula oraz pomidory, najczęściej w formie przecieru czy passaty. Całość doprawiona jest szczodrą porcją słodkiej papryki.

Leczo - Pyszności
Leczo - Pyszności © Canva | kicia_papuga

Ja w swoim leczo stawiam jednak na jeszcze inny dodatek. Do garnka pełnego papryki i cukinii dorzucam pokrojone ogórki kiszone. Ich kwaśny smak wspaniale komponuje się z całym daniem.

Składniki:

  • 4 papryki, mogą być w różnych kolorach,
  • 1-2 cukinie,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 3 kiełbasy śląskie,
  • passata pomidorowa,
  • 1 biała cebula,
  • 2-3 ogórki kiszone,
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki,
  • szczypta papryki ostrej,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Papryki pokrój w niedużą kostkę, usuwając ze środka gniazda nasienne. Cukinię pokrój w kostkę.
  2. Przełóż paprykę i cukinię do dużego garnka, zalej passatą i zagotuj. Możesz dodać nieco wody, aby sos był rzadszy. Duś przez 15 minut.
  3. Ogórki kiszone pokrój w kostkę.
  4. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż wraz z pokrojoną kiełbasą. Kiełbasę również możesz pokroić w kostkę lub plasterki/półplasterki.
  5. Gdy cebula i kiełbasa się zarumienią, dodaj ogórki kiszone i wymieszaj. Dodaj do duszonej papryki.
  6. Dodaj koncentrat pomidorowy i dopraw do smaku solą pieprzem oraz paprykami: słodką, ostrą i wędzoną. Dokładnie wymieszaj.
  7. Gotuj leczo na wolnym ogniu przez około 20 minut, aż papryki będą miękkie, a sos zgęstnieje.

Pyszne leczo z cukinią, kiełbasą i ogórkami kiszonymi jest już gotowe. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć