Takich ogórków kiszonych nie jedz. Zatrucie gwarantowane

Z pewnością zastanawia cię biały osad zgromadzony na świeżej kiszonce lub niepokoi gazująca zawartość słoika z kiszonymi ogórkami. Niektórzy mogli też zauważyć biały kożuch, który przypominać może pleśń. Czy są to objawy zepsucia produktu? Po jakie ogórki kiszone nie powinniśmy sięgać?

Zepsute ogórki kiszoneZepsute ogórki kiszone
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | John

Ogórki kiszone to skarbnica zdrowia. Eksperci zalecają spożywanie kiszonek, jednak należy pamiętać, że również nasze ulubione ogórki mogą stać się źródłem toksyn. Wystarczy chwila nieuwagi. Zobacz, jakich ogórków kiszonych nie jeść.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczak teriyaki z ryżem to przepis na pyszny obiad w azjatyckim stylu. Z łatwością zrobisz go w domu

Takich ogórków kiszonych nie jedz. Mogą powodać zatrucia

Podczas procesu kiszenia ogórków można zauważyć jeden niepokojący objaw: biały kożuch fermentacyjny. Mimo że nie jest on toksyczny, powinniśmy jak najszybciej się go pozbyć. Powód jest prosty - może on negatywnie wpłynąć na smak i trwałość naszych ogórków. Niektórym kożuch fermentacyjny może przypominać pleśń. A ta powinna być powodem do niepokoju. Jeśli zauważysz pleśń na ogórkach, pod żadnym pozorem ich nie jedz.

Pleśń jest szkodliwa. Może prowadzić m.in. do niestrawności i zatruć pokarmowych, dlatego powinniśmy unikać jej jak ognia. Ogórki kiszone nie są odporne na grzyby, które mogą pojawić się np. w wyniku niedomknięcia słoika. Jak zatem odróżnić pleśń od kożucha fermentacyjnego? Pleśń przybiera różne barwy: szarą, niebieską, pomarańczową, ale też niekiedy białą. Jednak w przeciwieństwie do kożucha fermentacyjnego, pleśń nie jest jednorodna.

Ogórki kiszone
Ogórki kiszone © Pixabay

Biały osad na ogórkach. Czy jest szkodliwy?

Biały nalot na ogórkach kiszonych nie jest objawem pleśni. To nic innego jak bakterie kwasu mlekowego. Są one jednym z najzdrowszych składników tych przetworów, możesz więc spożywać takie ogórki bez żadnych obaw. Bakterie kwasu mlekowego są niezwykle korzystne dla naszego zdrowia. Regulują one skład mikroflory jelitowej, co przekłada się na poprawę procesu trawienia i ułatwia wydalenie toksyn z organizmu.

Gazujące ogórki kiszone. Co to znaczy?

Niektóre osoby mogą być zaniepokojone faktem, że ogórki po otwarciu zaczynają "gazować". Nie jest to jednak oznaką, że produkt się zepsuł. Wręcz przeciwnie: to naturalny objaw procesu fermentacji, który jest niezbędny do uzyskania idealnej kiszonki. Gaz, który obserwujemy w ogórkach, powstaje w wyniku działania bakterii kwasu mlekowego. Te mikroorganizmy produkują dwutlenek węgla, który jest odpowiedzialny za ten efekt. Tak więc również takie ogórki można spożywać bez obaw.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Do placków ziemniaczanych ścieram bulwę z przepisów prababci. Efekt? Smak i chrupkość 2x lepsze
Do placków ziemniaczanych ścieram bulwę z przepisów prababci. Efekt? Smak i chrupkość 2x lepsze
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody