WAŻNE
TERAZ

Bezzałogowiec PGZ spadł w Inowrocławiu. Potwierdziła nam to policja

Takich ogórków kiszonych nie jedz. Zatrucie gwarantowane

Z pewnością zastanawia cię biały osad zgromadzony na świeżej kiszonce lub niepokoi gazująca zawartość słoika z kiszonymi ogórkami. Niektórzy mogli też zauważyć biały kożuch, który przypominać może pleśń. Czy są to objawy zepsucia produktu? Po jakie ogórki kiszone nie powinniśmy sięgać?

Zepsute ogórki kiszoneZepsute ogórki kiszone
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | John

Ogórki kiszone to skarbnica zdrowia. Eksperci zalecają spożywanie kiszonek, jednak należy pamiętać, że również nasze ulubione ogórki mogą stać się źródłem toksyn. Wystarczy chwila nieuwagi. Zobacz, jakich ogórków kiszonych nie jeść.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczak teriyaki z ryżem to przepis na pyszny obiad w azjatyckim stylu. Z łatwością zrobisz go w domu

Takich ogórków kiszonych nie jedz. Mogą powodać zatrucia

Podczas procesu kiszenia ogórków można zauważyć jeden niepokojący objaw: biały kożuch fermentacyjny. Mimo że nie jest on toksyczny, powinniśmy jak najszybciej się go pozbyć. Powód jest prosty - może on negatywnie wpłynąć na smak i trwałość naszych ogórków. Niektórym kożuch fermentacyjny może przypominać pleśń. A ta powinna być powodem do niepokoju. Jeśli zauważysz pleśń na ogórkach, pod żadnym pozorem ich nie jedz.

Pleśń jest szkodliwa. Może prowadzić m.in. do niestrawności i zatruć pokarmowych, dlatego powinniśmy unikać jej jak ognia. Ogórki kiszone nie są odporne na grzyby, które mogą pojawić się np. w wyniku niedomknięcia słoika. Jak zatem odróżnić pleśń od kożucha fermentacyjnego? Pleśń przybiera różne barwy: szarą, niebieską, pomarańczową, ale też niekiedy białą. Jednak w przeciwieństwie do kożucha fermentacyjnego, pleśń nie jest jednorodna.

Ogórki kiszone
Ogórki kiszone © Pixabay

Biały osad na ogórkach. Czy jest szkodliwy?

Biały nalot na ogórkach kiszonych nie jest objawem pleśni. To nic innego jak bakterie kwasu mlekowego. Są one jednym z najzdrowszych składników tych przetworów, możesz więc spożywać takie ogórki bez żadnych obaw. Bakterie kwasu mlekowego są niezwykle korzystne dla naszego zdrowia. Regulują one skład mikroflory jelitowej, co przekłada się na poprawę procesu trawienia i ułatwia wydalenie toksyn z organizmu.

Gazujące ogórki kiszone. Co to znaczy?

Niektóre osoby mogą być zaniepokojone faktem, że ogórki po otwarciu zaczynają "gazować". Nie jest to jednak oznaką, że produkt się zepsuł. Wręcz przeciwnie: to naturalny objaw procesu fermentacji, który jest niezbędny do uzyskania idealnej kiszonki. Gaz, który obserwujemy w ogórkach, powstaje w wyniku działania bakterii kwasu mlekowego. Te mikroorganizmy produkują dwutlenek węgla, który jest odpowiedzialny za ten efekt. Tak więc również takie ogórki można spożywać bez obaw.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo