PoradyTakich ogórków kiszonych nie jedz. Zatrucie gwarantowane

Takich ogórków kiszonych nie jedz. Zatrucie gwarantowane

Z pewnością zastanawia cię biały osad zgromadzony na świeżej kiszonce lub niepokoi gazująca zawartość słoika z kiszonymi ogórkami. Niektórzy mogli też zauważyć biały kożuch, który przypominać może pleśń. Czy są to objawy zepsucia produktu? Po jakie ogórki kiszone nie powinniśmy sięgać?

Zepsute ogórki kiszone
Zepsute ogórki kiszone
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | John

22.07.2024 | aktual.: 22.07.2024 18:01

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Ogórki kiszone to skarbnica zdrowia. Eksperci zalecają spożywanie kiszonek, jednak należy pamiętać, że również nasze ulubione ogórki mogą stać się źródłem toksyn. Wystarczy chwila nieuwagi. Zobacz, jakich ogórków kiszonych nie jeść.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Takich ogórków kiszonych nie jedz. Mogą powodać zatrucia

Podczas procesu kiszenia ogórków można zauważyć jeden niepokojący objaw: biały kożuch fermentacyjny. Mimo że nie jest on toksyczny, powinniśmy jak najszybciej się go pozbyć. Powód jest prosty - może on negatywnie wpłynąć na smak i trwałość naszych ogórków. Niektórym kożuch fermentacyjny może przypominać pleśń. A ta powinna być powodem do niepokoju. Jeśli zauważysz pleśń na ogórkach, pod żadnym pozorem ich nie jedz.

Pleśń jest szkodliwa. Może prowadzić m.in. do niestrawności i zatruć pokarmowych, dlatego powinniśmy unikać jej jak ognia. Ogórki kiszone nie są odporne na grzyby, które mogą pojawić się np. w wyniku niedomknięcia słoika. Jak zatem odróżnić pleśń od kożucha fermentacyjnego? Pleśń przybiera różne barwy: szarą, niebieską, pomarańczową, ale też niekiedy białą. Jednak w przeciwieństwie do kożucha fermentacyjnego, pleśń nie jest jednorodna.

Ogórki kiszone
Ogórki kiszone© Pixabay

Biały osad na ogórkach. Czy jest szkodliwy?

Biały nalot na ogórkach kiszonych nie jest objawem pleśni. To nic innego jak bakterie kwasu mlekowego. Są one jednym z najzdrowszych składników tych przetworów, możesz więc spożywać takie ogórki bez żadnych obaw. Bakterie kwasu mlekowego są niezwykle korzystne dla naszego zdrowia. Regulują one skład mikroflory jelitowej, co przekłada się na poprawę procesu trawienia i ułatwia wydalenie toksyn z organizmu.

Gazujące ogórki kiszone. Co to znaczy?

Niektóre osoby mogą być zaniepokojone faktem, że ogórki po otwarciu zaczynają "gazować". Nie jest to jednak oznaką, że produkt się zepsuł. Wręcz przeciwnie: to naturalny objaw procesu fermentacji, który jest niezbędny do uzyskania idealnej kiszonki. Gaz, który obserwujemy w ogórkach, powstaje w wyniku działania bakterii kwasu mlekowego. Te mikroorganizmy produkują dwutlenek węgla, który jest odpowiedzialny za ten efekt. Tak więc również takie ogórki można spożywać bez obaw.