Takich ogórków kiszonych nie jedz. Zatrucie gwarantowane

Z pewnością zastanawia cię biały osad zgromadzony na świeżej kiszonce lub niepokoi gazująca zawartość słoika z kiszonymi ogórkami. Niektórzy mogli też zauważyć biały kożuch, który przypominać może pleśń. Czy są to objawy zepsucia produktu? Po jakie ogórki kiszone nie powinniśmy sięgać?

Zepsute ogórki kiszoneZepsute ogórki kiszone
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | John

Ogórki kiszone to skarbnica zdrowia. Eksperci zalecają spożywanie kiszonek, jednak należy pamiętać, że również nasze ulubione ogórki mogą stać się źródłem toksyn. Wystarczy chwila nieuwagi. Zobacz, jakich ogórków kiszonych nie jeść.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczak teriyaki z ryżem to przepis na pyszny obiad w azjatyckim stylu. Z łatwością zrobisz go w domu

Takich ogórków kiszonych nie jedz. Mogą powodać zatrucia

Podczas procesu kiszenia ogórków można zauważyć jeden niepokojący objaw: biały kożuch fermentacyjny. Mimo że nie jest on toksyczny, powinniśmy jak najszybciej się go pozbyć. Powód jest prosty - może on negatywnie wpłynąć na smak i trwałość naszych ogórków. Niektórym kożuch fermentacyjny może przypominać pleśń. A ta powinna być powodem do niepokoju. Jeśli zauważysz pleśń na ogórkach, pod żadnym pozorem ich nie jedz.

Pleśń jest szkodliwa. Może prowadzić m.in. do niestrawności i zatruć pokarmowych, dlatego powinniśmy unikać jej jak ognia. Ogórki kiszone nie są odporne na grzyby, które mogą pojawić się np. w wyniku niedomknięcia słoika. Jak zatem odróżnić pleśń od kożucha fermentacyjnego? Pleśń przybiera różne barwy: szarą, niebieską, pomarańczową, ale też niekiedy białą. Jednak w przeciwieństwie do kożucha fermentacyjnego, pleśń nie jest jednorodna.

Ogórki kiszone
Ogórki kiszone © Pixabay

Biały osad na ogórkach. Czy jest szkodliwy?

Biały nalot na ogórkach kiszonych nie jest objawem pleśni. To nic innego jak bakterie kwasu mlekowego. Są one jednym z najzdrowszych składników tych przetworów, możesz więc spożywać takie ogórki bez żadnych obaw. Bakterie kwasu mlekowego są niezwykle korzystne dla naszego zdrowia. Regulują one skład mikroflory jelitowej, co przekłada się na poprawę procesu trawienia i ułatwia wydalenie toksyn z organizmu.

Gazujące ogórki kiszone. Co to znaczy?

Niektóre osoby mogą być zaniepokojone faktem, że ogórki po otwarciu zaczynają "gazować". Nie jest to jednak oznaką, że produkt się zepsuł. Wręcz przeciwnie: to naturalny objaw procesu fermentacji, który jest niezbędny do uzyskania idealnej kiszonki. Gaz, który obserwujemy w ogórkach, powstaje w wyniku działania bakterii kwasu mlekowego. Te mikroorganizmy produkują dwutlenek węgla, który jest odpowiedzialny za ten efekt. Tak więc również takie ogórki można spożywać bez obaw.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇