PoradyNajlepsza woda do kiszenia ogórków. Wiele osób nie zwraca na to uwagi

Najlepsza woda do kiszenia ogórków. Wiele osób nie zwraca na to uwagi

Zimna, letnia czy gorąca – jaka woda najlepiej sprawdzi się w przypadku ogórków kiszonych? Mimo że przygotowanie zalewy nie jest niczym trudnym, to dbałość o właśnie takie szczegóły pomoże uzyskać chrupiące i smaczne kiszone ogórki. Zobacz, jak nie popełniać błędów i uzyskać świetne rezultaty.

Jaką wodą zalać ogórki do kiszenia?
Jaką wodą zalać ogórki do kiszenia?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

17.07.2024 15:28

Temperatura wody używanej do zalewania ogórków kiszonych ma kluczowe znaczenie dla całego procesu. Istnieją różne teorie: niektórzy twierdzą, że najlepsza jest zimna woda, inni uważają, że wrzątek to jedyna właściwa opcja. Która metoda daje najlepsze efekty? I dlaczego pewne podejścia są niewskazane?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jaką wodą zalać ogórki kiszone: zimą, letnią czy gorącą?

Wielu ludzi stosuje gorącą wodę, przekonanych, że to skuteczny sposób na pozbycie się chorobotwórczych bakterii. Jednak gorąca woda zniszczy również cenne witaminy i mikroelementy w ogórkach, czosnku i chrzanie. Z kolei zimna woda nie zabija bakterii. Choć zachowuje wartości odżywcze, sprzyja rozwijaniu się szkodliwych mikroorganizmów.

Zalanie ogórków kiszonych letnią wodą o temperaturze około 20 stopni jest najlepszym rozwiązaniem. Takie warunki sprzyjają rozwojowi korzystnych bakterii, które odpowiadają za fermentację. Ponadto w letniej wodzie zachowa się więcej witamin i minerałów w porównaniu do gorącej. Dodatkowym atutem jest szybsze rozpuszczanie się przypraw.

Jaką wodą zalać ogórki do kiszenia?
Jaką wodą zalać ogórki do kiszenia? © Pixabay

Jaka woda do kiszenia ogórków jest najlepsza? Czy kranówka jest odpowiednia?

Pamiętaj, że jakość używanej wody również wpływa na smak i teksturę kiszonek. W najgorszym wypadku mogą stać się miękkie i niesmaczne, i to właśnie za sprawą wody złej jakości. Po pierwsze woda musi być bezpieczna do spożycia, a po drugie do kiszenia najlepsza będzie woda o średniej twardości. Taka też płynie w wielu miejscach z kranów, ale wcześniej lepiej jest sprawdzić jej parametry na stronie internetowej dostawcy wody.

Woda do kiszonek nie może zawierać chloru, ponieważ ten hamuje fermentację i wpływa na jakość kiszonki. Jeśli więc planujesz przygotować ogórki kiszonki na bazie wody z kranu, dobrze jest ją wcześniej przegotować lub odstawić na kilka godzin. Warto też stosować filtry kuchenne, np. z wkładami węglowymi zatrzymującymi chlor oraz inne zanieczyszczenia chemiczne, które mogłyby obniżyć jakość przetworów.

Wybrane dla Ciebie