Chrzan to już przeżytek. Inny dodatek sprawi, że ogórki wyjdą jędrne i pyszne

Ogórki kiszone to nasz narodowy przysmak. Jemy je same, dodajemy do kanapek i sałatek. Wychodzi z nich też znakomita zupa ogórkowa. Zaczyna się sezon na kiszeniaki. Jeśli  i ty przymierzasz się do przygotowania ogórków kiszonych, skorzystaj z naszej rady.

ObrazekPyszności - Fot. Adobe Stock
Joanna Bogiel-Jażdżyk

Podstawą sukcesu tych przetworów jest wybór odpowiednich ogórków gruntowych. Aby były chrupkie i jędrne, a nie stały się puste w środku, wybieraj sztuki średniej wielkości. Twarde i o dość cienkiej skórce. Nie kupuj ich jednak w supermarkecie. Najlepiej jeśli zaopatrzysz się w ogórki u sprawdzonego dostawcy na lokalnym bazarze lub w warzywniaku. Przed zakupem koniecznie zwróć  uwagę na ich kolor. Bardzo ciemna skórka świadczy o przenawożeniu gleby nawozami azotowymi. Jeśli kupisz takie ogórki, staną się one miękkie i niesmaczne.

Ogórki kiszone bez chrzanu; źródło: Adobe Stock
Ogórki kiszone bez chrzanu; źródło: Adobe Stock

Kiszonka bez chrzanu

Do kiszenia ogórków tradycyjnie używamy ziela angielskiego, pieprzu, dużej ilości czosnku i świeżego kopru. Stałym dodatkiem jest również korzeń chrzanu. To dzięki niemu kiszeniaki są twarde i jędrne. Okazuje się jednak, że można je także przygotować bez tego dodatku. Wystarczy, że do każdego słoika dodasz ziarna gorczycy. Smak przetworów wzbogacą również liście czarnej porzeczki lub wiśni. Wypróbuj nowy sposób przygotowania ogórków kiszonych.

Ogórki kiszone bez chrzanu - przepis

Składniki:

  • 2 kg niedużych ogórków gruntowych (najlepiej odmiany Cezar, Polan lub Prymus),
  • dwie małe główki czosnku,
  • liście czarnej porzeczki,
  • 1 łyżka ziaren gorczycy,
  • 2 łyżki soli (najlepiej kamiennej, do przetworów),
  • 2 gałązki kopru (baldachy z nasionami).

Sposób przygotowania:

  1. Słoiki umyj, wyparz, wytrzyj i włóż do nich po liściu czarnej porzeczki i gałązce kopru. Dodaj też przekrojone ząbki czosnku i ziarna gorczycy.
  2. Do garnka wlej dwa litry wody, wsyp sól i zagotuj. Solankę przestudź przez chwilę, a następnie ciepłą zalej górki. Zalewa powinna przykryć warzywa w całości.
  3. Nałóż pokrywki i szczelnie je zakręć. Ustaw słoiki pokrywkami w dół i zostaw je na kilka dni w temperaturze pokojowej. Gdy woda zmętnieje, wynieś kiszonki w chłodne i ciemne miejsce. Ogórki będą gotowe po około 2 tygodniach.

Szukasz pomysłu na obiad? Przygotuj piersi kurczaka ze szparagami:

Wybrane dla Ciebie

Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste