InspiracjeChrzan to już przeżytek. Inny dodatek sprawi, że ogórki wyjdą jędrne i pyszne

Chrzan to już przeżytek. Inny dodatek sprawi, że ogórki wyjdą jędrne i pyszne

Pyszności - Fot. Adobe Stock
Pyszności - Fot. Adobe Stock
Joanna Bogiel-Jażdżyk
08.05.2023 12:28

Ogórki kiszone to nasz narodowy przysmak. Jemy je same, dodajemy do kanapek i sałatek. Wychodzi z nich też znakomita zupa ogórkowa. Zaczyna się sezon na kiszeniaki. Jeśli  i ty przymierzasz się do przygotowania ogórków kiszonych, skorzystaj z naszej rady.

Podstawą sukcesu tych przetworów jest wybór odpowiednich ogórków gruntowych. Aby były chrupkie i jędrne, a nie stały się puste w środku, wybieraj sztuki średniej wielkości. Twarde i o dość cienkiej skórce. Nie kupuj ich jednak w supermarkecie. Najlepiej jeśli zaopatrzysz się w ogórki u sprawdzonego dostawcy na lokalnym bazarze lub w warzywniaku. Przed zakupem koniecznie zwróć  uwagę na ich kolor. Bardzo ciemna skórka świadczy o przenawożeniu gleby nawozami azotowymi. Jeśli kupisz takie ogórki, staną się one miękkie i niesmaczne.

Ogórki kiszone bez chrzanu; źródło: Adobe Stock
Ogórki kiszone bez chrzanu; źródło: Adobe Stock

Kiszonka bez chrzanu

Do kiszenia ogórków tradycyjnie używamy ziela angielskiego, pieprzu, dużej ilości czosnku i świeżego kopru. Stałym dodatkiem jest również korzeń chrzanu. To dzięki niemu kiszeniaki są twarde i jędrne. Okazuje się jednak, że można je także przygotować bez tego dodatku. Wystarczy, że do każdego słoika dodasz ziarna gorczycy. Smak przetworów wzbogacą również liście czarnej porzeczki lub wiśni. Wypróbuj nowy sposób przygotowania ogórków kiszonych.

Ogórki kiszone bez chrzanu - przepis

Składniki:

  • 2 kg niedużych ogórków gruntowych (najlepiej odmiany Cezar, Polan lub Prymus),
  • dwie małe główki czosnku,
  • liście czarnej porzeczki,
  • 1 łyżka ziaren gorczycy,
  • 2 łyżki soli (najlepiej kamiennej, do przetworów),
  • 2 gałązki kopru (baldachy z nasionami).

Sposób przygotowania:

  1. Słoiki umyj, wyparz, wytrzyj i włóż do nich po liściu czarnej porzeczki i gałązce kopru. Dodaj też przekrojone ząbki czosnku i ziarna gorczycy.
  2. Do garnka wlej dwa litry wody, wsyp sól i zagotuj. Solankę przestudź przez chwilę, a następnie ciepłą zalej górki. Zalewa powinna przykryć warzywa w całości.
  3. Nałóż pokrywki i szczelnie je zakręć. Ustaw słoiki pokrywkami w dół i zostaw je na kilka dni w temperaturze pokojowej. Gdy woda zmętnieje, wynieś kiszonki w chłodne i ciemne miejsce. Ogórki będą gotowe po około 2 tygodniach.

Szukasz pomysłu na obiad? Przygotuj piersi kurczaka ze szparagami:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także