Chrzan to już przeżytek. Inny dodatek sprawi, że ogórki wyjdą jędrne i pyszne

Ogórki kiszone to nasz narodowy przysmak. Jemy je same, dodajemy do kanapek i sałatek. Wychodzi z nich też znakomita zupa ogórkowa. Zaczyna się sezon na kiszeniaki. Jeśli  i ty przymierzasz się do przygotowania ogórków kiszonych, skorzystaj z naszej rady.

ObrazekPyszności - Fot. Adobe Stock
Joanna Bogiel-Jażdżyk

Podstawą sukcesu tych przetworów jest wybór odpowiednich ogórków gruntowych. Aby były chrupkie i jędrne, a nie stały się puste w środku, wybieraj sztuki średniej wielkości. Twarde i o dość cienkiej skórce. Nie kupuj ich jednak w supermarkecie. Najlepiej jeśli zaopatrzysz się w ogórki u sprawdzonego dostawcy na lokalnym bazarze lub w warzywniaku. Przed zakupem koniecznie zwróć  uwagę na ich kolor. Bardzo ciemna skórka świadczy o przenawożeniu gleby nawozami azotowymi. Jeśli kupisz takie ogórki, staną się one miękkie i niesmaczne.

Ogórki kiszone bez chrzanu; źródło: Adobe Stock
Ogórki kiszone bez chrzanu; źródło: Adobe Stock

Kiszonka bez chrzanu

Do kiszenia ogórków tradycyjnie używamy ziela angielskiego, pieprzu, dużej ilości czosnku i świeżego kopru. Stałym dodatkiem jest również korzeń chrzanu. To dzięki niemu kiszeniaki są twarde i jędrne. Okazuje się jednak, że można je także przygotować bez tego dodatku. Wystarczy, że do każdego słoika dodasz ziarna gorczycy. Smak przetworów wzbogacą również liście czarnej porzeczki lub wiśni. Wypróbuj nowy sposób przygotowania ogórków kiszonych.

Ogórki kiszone bez chrzanu - przepis

Składniki:

  • 2 kg niedużych ogórków gruntowych (najlepiej odmiany Cezar, Polan lub Prymus),
  • dwie małe główki czosnku,
  • liście czarnej porzeczki,
  • 1 łyżka ziaren gorczycy,
  • 2 łyżki soli (najlepiej kamiennej, do przetworów),
  • 2 gałązki kopru (baldachy z nasionami).

Sposób przygotowania:

  1. Słoiki umyj, wyparz, wytrzyj i włóż do nich po liściu czarnej porzeczki i gałązce kopru. Dodaj też przekrojone ząbki czosnku i ziarna gorczycy.
  2. Do garnka wlej dwa litry wody, wsyp sól i zagotuj. Solankę przestudź przez chwilę, a następnie ciepłą zalej górki. Zalewa powinna przykryć warzywa w całości.
  3. Nałóż pokrywki i szczelnie je zakręć. Ustaw słoiki pokrywkami w dół i zostaw je na kilka dni w temperaturze pokojowej. Gdy woda zmętnieje, wynieś kiszonki w chłodne i ciemne miejsce. Ogórki będą gotowe po około 2 tygodniach.

Szukasz pomysłu na obiad? Przygotuj piersi kurczaka ze szparagami:

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo