Ani mizeria, ani małosolne. Zrób tak ogórki, a rodzina będzie biła brawo

Jak ogórki to mizeria, małosolne, kiszone lub ewentualnie jako składnik piklowanej mieszanki warzyw. Tymczasem możesz z nich przygotować niebanalną przekąskę, Wystarczy, że je opanierujesz i usmażysz. W takiej wersji zachwycą wszystkich.

ObrazekPyszności - Fot. Getty Images
Joanna Bogiel-Jażdżyk

Ogórki kiszone na polskich stołach obecne są od zawsze. To nasz flagowy przysmak.  Świetnie się sprawdzają jako dodatek do wielu dań, ale równie chętnie zjadamy je bez niczego, solo, czy na kanapce. Jednak mało kto wie, że produkcja ogórków kiszonych została zapoczątkowana w Mezopotamii ponad 2 tysiące lat przed naszą erą. Już starożytni poznali się na ich właściwościach i smaku.

Ogórki kiszone to nasz narodowy przysmak - Pyszności; źródło: Adobe
Ogórki kiszone to nasz narodowy przysmak - Pyszności; źródło: Adobe

Okazuje się jednak, że taki klasyk, jak ogórki kiszone można podać w zaskakujący, niecodzienny sposób. Jadłeś kiedykolwiek panierowane i smażone "kiszeniaki" ? Jeśli nie, to najwyższy czas spróbować. Amerykanie zajadają się nimi od dawna. Są  łatwe w wykonaniu, a na rodzinnym grillu na bank zrobią furorę.

Smażone ogórki kiszone - przepis

Składniki:

  • 5 dużych kiszonych ogórków
  • bułka tarta
  • 1 jajko
  • pół szklanki mleka
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • granulowany czosnek

Sposób przygotowania:

  1. Jak zrobić smażone ogórki kiszone? Zacznij od pokrojenia ogórków w grube plastry.
  2. W niedużej misce wymieszaj bułkę tartą ze swoimi ulubionymi przyprawami np. solą, pieprzem, słodką papryką i granulowanym czosnkiem.
  3. W drugiej misce rozbij jajko, dodaj do niego mleko. Całość dobrze wymieszaj.
  4. Najpierw zanurzaj talarki w misce z jajkiem, a potem obtaczaj w bułce tartej z dodatkiem przypraw.
  5. Smaż na rozgrzanym oleju, aż nabiorą ładnego, złocistego koloru. Podawaj z ketchupem, majonezem lub innym ulubionym sosem.

Sprawdź również nasz test sosów na grilla

Wybrane dla Ciebie
Niektórzy dostają ciarki na sam widok. Ja zapiekam je z warzywami i mam prawdziwy rarytas
Niektórzy dostają ciarki na sam widok. Ja zapiekam je z warzywami i mam prawdziwy rarytas
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu