Ani mizeria, ani małosolne. Zrób tak ogórki, a rodzina będzie biła brawo
Jak ogórki to mizeria, małosolne, kiszone lub ewentualnie jako składnik piklowanej mieszanki warzyw. Tymczasem możesz z nich przygotować niebanalną przekąskę, Wystarczy, że je opanierujesz i usmażysz. W takiej wersji zachwycą wszystkich.
01.05.2023 | aktual.: 01.05.2023 12:28
Ogórki kiszone na polskich stołach obecne są od zawsze. To nasz flagowy przysmak. Świetnie się sprawdzają jako dodatek do wielu dań, ale równie chętnie zjadamy je bez niczego, solo, czy na kanapce. Jednak mało kto wie, że produkcja ogórków kiszonych została zapoczątkowana w Mezopotamii ponad 2 tysiące lat przed naszą erą. Już starożytni poznali się na ich właściwościach i smaku.
Okazuje się jednak, że taki klasyk, jak ogórki kiszone można podać w zaskakujący, niecodzienny sposób. Jadłeś kiedykolwiek panierowane i smażone "kiszeniaki" ? Jeśli nie, to najwyższy czas spróbować. Amerykanie zajadają się nimi od dawna. Są łatwe w wykonaniu, a na rodzinnym grillu na bank zrobią furorę.
Smażone ogórki kiszone - przepis
Składniki:
- 5 dużych kiszonych ogórków
- bułka tarta
- 1 jajko
- pół szklanki mleka
- olej
- sól
- pieprz
- słodka papryka
- granulowany czosnek
Sposób przygotowania:
- Jak zrobić smażone ogórki kiszone? Zacznij od pokrojenia ogórków w grube plastry.
- W niedużej misce wymieszaj bułkę tartą ze swoimi ulubionymi przyprawami np. solą, pieprzem, słodką papryką i granulowanym czosnkiem.
- W drugiej misce rozbij jajko, dodaj do niego mleko. Całość dobrze wymieszaj.
- Najpierw zanurzaj talarki w misce z jajkiem, a potem obtaczaj w bułce tartej z dodatkiem przypraw.
- Smaż na rozgrzanym oleju, aż nabiorą ładnego, złocistego koloru. Podawaj z ketchupem, majonezem lub innym ulubionym sosem.
Sprawdź również nasz test sosów na grilla