Uwielbiane ogórki w curry z przepisu siostry Anastazji. Błyskawicznie znikają ze słoika

Siostra Anastazja podbiła sercu wielu z nas swoimi przepisami. Dziś mamy dla Ciebie jej przepis na pyszne ogórki w sosie curry. Do ich wykonania potrzeba naprawdę niewiele składników, a ich przygotowanie jest naprawdę proste. Jeśli chcesz zachwycić gości lub domowników tym dodatkiem do obiadu, to zakładaj fartuch i robimy ogórki. Oto nasz sprawdzony przepis i sposób przygotowania krok po korku.

Obrazek
Paulina
Obrazek
Ogórki kiszone - Pyszności; Foto: Canva.com

Składniki na ogórki w zalewie curry:

Podstawowe składniki:

  • ogórki – dowolna ilość
  • łodygi zielonego selera
  • ziarna gorczycy
  • cebula

Składniki na zalew:

  • 750 ml wody
  • ½ szklanki octu 10%
  • 25 dag cukru kryształu
  • ½ łyżki soli
  • 2 łyżeczki przyprawy curry

Sposób przygotowania:

Ogórki dokładnie oczyść i obierz. Przekrój je na 4 części.  Na dno każdego słoika włożyć kawałek łodygi selera, kilka ziaren gorczycy oraz plasterek obranej cebuli, napełnić słoiki ogórkami. Przygotuj zalewę z podanych składników. Zagotuj zalewę i gorącą wodą zalej ogórki w słoikach. Zakręcić szczelnie i pasteryzuj.

Pasteryzowanie: Słoiki dokładnie zakręć i wstaw do dużego garnka. Zalej całość ciepłą wodą, tak by zakryć ok. 3/4 słoika. Całość zagotuj. Po zagotowaniu trzymaj słoiki ok. 3 minuty w gorącej wodzie. Bardzo ważne jest wyparzenie słoików, przed umieszczeniem nich ogórków. W ten sposób pozbywamy się szkodliwych drobnoustrojów i bakterii. Dzięki temu przedłużamy żywotność naszych przetworów. Należy również pamiętać o tym, aby starannie przygotować zakrętki, tam również mogą znaleźć się niepożądane bakterie.

Obrazek

Jakie ogórki wybrać do robienia przetworów?

Najlepiej do kiszenia nadają się młode i małe egzemplarze o jasnej skórce. Unikaj tych bardzo ciemnych. Ze względów praktycznych, sprawdzą się ogórki, które mają podobny kształt. Takie ogórki, bez problemu umieścisz w słoiku.

Czy ogórki są zdrowe?

Ogórki to jedna z najmniej kalorycznych warzyw i zarazem bardzo odżywczych. Na 100 g ma tylko ok. 15 kalorii. Jest źródłem potasu, co pozytywnie wpływa na prace naszego serca. Dodatkowo znajdziemy w nim przeciwutleniacze. Związki te spowalniają procesy starzenia się organizmu i chronią przed nowotworami.

Jeśli ogórki konserwowe nie są dla Ciebie, mamy przepis na pyszne, domowe ogórki kiszone. Ten przepis jest niezawodny:

Wybrane dla Ciebie
Wychodzą mięciutkie i pachną sernikiem. Wystarczy dodać do masy ten proszek
Wychodzą mięciutkie i pachną sernikiem. Wystarczy dodać do masy ten proszek
W piątki faszeruję ziemniaki. Pod serem skrywają pyszną niespodziankę
W piątki faszeruję ziemniaki. Pod serem skrywają pyszną niespodziankę
Tę sałatkę na pewno zrobię na Wszystkich Świętych. W imieniny zniknęła niemal od razu
Tę sałatkę na pewno zrobię na Wszystkich Świętych. W imieniny zniknęła niemal od razu
Dodaję do jesiennej owsianki. Mózg wskakuje na wyższe obroty, a jelita działają jak w zegarku
Dodaję do jesiennej owsianki. Mózg wskakuje na wyższe obroty, a jelita działają jak w zegarku
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
To mało popularna ryba. Prawie nie ma ości, a jest napakowana białkiem i wartościami
To mało popularna ryba. Prawie nie ma ości, a jest napakowana białkiem i wartościami