PrzepisUwielbiane ogórki w curry z przepisu siostry Anastazji. Błyskawicznie znikają ze słoika

Uwielbiane ogórki w curry z przepisu siostry Anastazji. Błyskawicznie znikają ze słoika

Siostra Anastazja podbiła sercu wielu z nas swoimi przepisami. Dziś mamy dla Ciebie jej przepis na pyszne ogórki w sosie curry. Do ich wykonania potrzeba naprawdę niewiele składników, a ich przygotowanie jest naprawdę proste. Jeśli chcesz zachwycić gości lub domowników tym dodatkiem do obiadu, to zakładaj fartuch i robimy ogórki. Oto nasz sprawdzony przepis i sposób przygotowania krok po korku.

Uwielbiane ogórki w curry z przepisu siostry Anastazji. Błyskawicznie znikają ze słoika
Paulina

12.08.2022 14:56

Ogórki kiszone - Pyszności; Foto: Canva.com
Ogórki kiszone - Pyszności; Foto: Canva.com

Składniki na ogórki w zalewie curry:

Podstawowe składniki:

  • ogórki – dowolna ilość
  • łodygi zielonego selera
  • ziarna gorczycy
  • cebula

Składniki na zalew:

  • 750 ml wody
  • ½ szklanki octu 10%
  • 25 dag cukru kryształu
  • ½ łyżki soli
  • 2 łyżeczki przyprawy curry

Sposób przygotowania:

Ogórki dokładnie oczyść i obierz. Przekrój je na 4 części.  Na dno każdego słoika włożyć kawałek łodygi selera, kilka ziaren gorczycy oraz plasterek obranej cebuli, napełnić słoiki ogórkami. Przygotuj zalewę z podanych składników. Zagotuj zalewę i gorącą wodą zalej ogórki w słoikach. Zakręcić szczelnie i pasteryzuj.

Pasteryzowanie: Słoiki dokładnie zakręć i wstaw do dużego garnka. Zalej całość ciepłą wodą, tak by zakryć ok. 3/4 słoika. Całość zagotuj. Po zagotowaniu trzymaj słoiki ok. 3 minuty w gorącej wodzie. Bardzo ważne jest wyparzenie słoików, przed umieszczeniem nich ogórków. W ten sposób pozbywamy się szkodliwych drobnoustrojów i bakterii. Dzięki temu przedłużamy żywotność naszych przetworów. Należy również pamiętać o tym, aby starannie przygotować zakrętki, tam również mogą znaleźć się niepożądane bakterie.

Obraz

Jakie ogórki wybrać do robienia przetworów?

Najlepiej do kiszenia nadają się młode i małe egzemplarze o jasnej skórce. Unikaj tych bardzo ciemnych. Ze względów praktycznych, sprawdzą się ogórki, które mają podobny kształt. Takie ogórki, bez problemu umieścisz w słoiku.

Czy ogórki są zdrowe?

Ogórki to jedna z najmniej kalorycznych warzyw i zarazem bardzo odżywczych. Na 100 g ma tylko ok. 15 kalorii. Jest źródłem potasu, co pozytywnie wpływa na prace naszego serca. Dodatkowo znajdziemy w nim przeciwutleniacze. Związki te spowalniają procesy starzenia się organizmu i chronią przed nowotworami.

Jeśli ogórki konserwowe nie są dla Ciebie, mamy przepis na pyszne, domowe ogórki kiszone. Ten przepis jest niezawodny:

Wybrane dla Ciebie