PrzepisOdchudzona Danuta Martyniuk poleca tę surówkę. Sos jest pyszny i niezwykle zdrowy

Odchudzona Danuta Martyniuk poleca tę surówkę. Sos jest pyszny i niezwykle zdrowy

Danuta Martyniuk, żona najsłynniejszego piosenkarza disco-polo zachwyca metamorfozą sylwetki. Udało jej się zrzucić ponad 15 kilogramów. A wszystko dzięki zdrowej diecie. Teraz kobieta dzieli się przepisami na fit dania, które pomogły jej w przemianie. Przygotujcie surówkę według jej receptury. Dodany do niej sos ma magiczne właściwości.

Pyszności - fot. Adobe Stock
Pyszności - fot. Adobe Stock
Joanna Bogiel-Jażdżyk

14.04.2023 | aktual.: 14.04.2023 20:01

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Niedawno żona gwiazdora disco-polo gościła w "Pytaniu na śniadanie", gdzie wyjawiła, co było dla niej motywacją do zrzucenia nadprogramowych kilogramów. Wyznała również, że sekretem jej sukcesu jest aktywność fizyczna, a przede wszystkim świadome odżywianie, w tym odpowiedni dobór i łączenie produktów. Podzieliła się również przepisami, z których korzysta, komponując posiłki. Jednym z jej ulubionych jest surówka z czerwonej kapusty z dodatkiem sosu na bazie octu jabłkowego.

Ocet jabłkowy - Pyszności; źródło: Stock
Ocet jabłkowy - Pyszności; źródło: Stock

Ocet jabłkowy pomaga w zrzucaniu wagi

Jako środek na odchudzanie, ocet jabłkowy był już znany w czasach starożytnych. Zawiera około 20 najważniejszych substancji mineralnych i mikroelementów, a także kwasy octowe, mlekowe i cytrynowe. Jego stosowanie przyspiesza trawienie, pobudza wydzielanie soków żołądkowych i syntezę enzymów trawiennych. Substancje zawarte w occie pomagają też rozszczepić tłuszcze, usuwają złogi i tym samym przyczyniają się do obniżenia wagi ciała. Zwiększa też uczucie sytości po spożyciu pokarmów. Najlepiej przygotować go samodzielnie. Jest znakomitą przyprawą do mięs, sałatek i surówek. I właśnie przepisem na surówkę z sosem na bazie octu jabłkowego podzieliła się Danuta Martyniuk. Zrobisz ją w kilka chwil.

Surówka z czerwonej kapusty Danuty Martyniuk - przepis

Składniki:

  • ćwiartka niedużej główki czerwonej kapusty
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • duże, winne jabłko
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obierz i pokrój w cienkie półplasterki. Kapustę oczyść z zewnętrznych liści i drobno poszatkuj. Natomiast marchew oraz jabłko obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki. Całość przełóż do dużej, głębokiej salaterki i dokładnie wymieszaj.
  2. Do osobnej miseczki wlej 2 łyżki octu jabłkowego. Dodaj do niego cukier i sól. Wymieszaj, by się rozpuściły
  3. Gotowym sosem polej warzywa z jabłkiem i raz jeszcze dokładnie wymieszaj. Surówkę odstaw do lodówki na 30 minut, by smaki się połączyły. Możesz ją jeść jako przekąskę między posiłkami lub podać w charakterze dodatku do dań głównych.

Zobacz przepis na brazylijskie hot dogi z naszego kanału na YouTube