Kroję na plasterki, upycham w słoikach i zalewam. Przepis na sałatkę szwedzką jest w mojej rodzinie od lat
Przetwory w polskich domach odgrywają ważną rolę od wielu pokoleń. Kiedy kończy się sezon na świeże warzywa, a w sklepach królują importowane pomidory bez smaku i wodniste ogórki, słoiki ze spiżarni zaspokoją ochotę na coś zdrowego i smacznego. W moim domu od lat przygotowuje się prostą sałatkę szwedzką. Wszyscy za nią przepadają, więc staram się zawsze zrobić duży zapas.
10.07.2024 | aktual.: 15.07.2024 13:17
Sałatka szwedzka to sprawdzony przepis na sałatkę do słoików. Lubią ją absolutnie wszyscy i świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu. Uzupełni smażone, pieczone i duszone mięsa, ale znam również amatorów wyjadania jej prosto ze słoika w formie przekąski. Pierwsze testy smaków można przeprowadzać już po tygodniu, ale na spokojnie przetrwają w spiżarni do zimy, o ile wcześniej nie skuszą się na nią amatorzy domowych pyszności.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sałatka szwedzka do słoików
Sałatka szwedzka kojarzy się głównie z zimą, kiedy moja babcia wyciągała ze swojej spiżarni słoiki z zamkniętymi w środku pysznościami. Do obiadów często serwowana była właśnie sałatka szwedzka, czyli połączenie ogórków i marchewki z octową zalewą. Z biegiem lat i ja zaczęłam przygotowywać te słoiki w swoim domu, korzystając ze sprawdzonego przepisu.
Słodko-kwaśna zalewa do ogórków bardzo dobrze je konserwuje i sprawia, że po zamarynowaniu pozostają chrupiące i smaczne. Do przygotowania sałatki najlepiej sprawdzą się ogórki gruntowe. Kiedy tylko pojawiają się na straganach to znak, że czas na wekowanie.
Jak zrobić sałatkę szwedzką?
Przygotowanie domowych przetworów bywa nieco czasochłonne, ale sam proces jest naprawdę prosty. Z sałatką szwedzką poradzą sobie nawet ci, którzy dopiero rozpoczynają przygodę z wekowaniem.
Zobacz także
Składniki:
- 4 kg zielonych ogórków gruntowych,
- 500 g marchewki,
- 500 g cebuli,
- 250 ml octu,
- 250 g cukru,
- 250 ml oleju,
- 3 płaskie łyżeczki soli,
- 2 łyżeczki pieprzu mielonego,
- 2 małe główki czosnku.
Zalewa:
- 3,5 szklanki wody,
- 2 szklanki cukru białego,
- 2 szklanki octu spirytusowego 10 proc.
Sposób przygotowania:
- Dokładnie umyj ogórki i pokrój je w cienkie plastry.
- Cebulę pokrój w piórka.
- Obierz marchewkę i zetrzyj ją na tarce o grubych oczkach.
- Czosnek obierz z łupiny.
- W dużej misce wymieszaj ogórki, cebulę, marchewkę i czosnek.
- Dodaj cukier, olej, ocet, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i odstaw sałatkę na 2 godziny, aby smaki się przegryzły.
- Przygotuj zalewę. Zagotuj wodę z cukrem, mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Wlej ocet spirytusowy i ponownie doprowadź zalewę do wrzenia
- Po upływie 2 godzin przełóż sałatkę do wyparzonych słoików.
- Zalej przygotowaną zalewą.
- Dokręć szczelnie słoiki i pasteryzuj je przez 15 minut w gotującej się wodzie. Po wyjęciu z wody odwróć słoiki do góry dnem i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.
Sałatka szwedzka nadaje się do spożycia po ok. 7 dniach. Świetnie pasuje do dań mięsnych czy nawet burgerów. Smacznego!