Śledzie po szczecińsku zaskakują smakiem. Regionalny przepis warto mieć w swoim repertuarze

Śledzie to ryby, które kojarzą się przede wszystkim z postnym obiadem w piątek czy też wigilijną potrawą. Najpopularniejszą odsłoną są śledzie w śmietanie czy też w oleju, jednak w skarbach kuchni regionalnej Szczecina znaleźć można inną odsłonę tego dania z mniej typowymi dodatkami.

Śledzie po szczecińskuŚledzie po szczecińsku
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

W nadmorskiej kuchni nie może zabraknąć ryb, w końcu tych jest w rejonie pod dostatkiem. Chociaż sam Szczecin bezpośrednio nad morzem nie leży, to może z łatwością czerpać z darów Bałtyk. A jak Bałtyk, to oczywiście śledzie - dostępne i tanie. Zamiast jednak zalewać je octem, marynować w oleju czy zanurzać w śmietanie, szczecinianie serwują tę rybę pod sosem pomidorowym.

Śledzie po szczecińsku

Ze Szczecinem kojarzy się przede wszystkim paprykarz, który doczekał swojego pomnika. Do skojarzeń warto dorzucić jeszcze śledzie, które mają nieco wspólnego z paprykarzem. W obu przypadkach ryby łączy się z pomidorowym akcentem pod postacią koncentratu pomidorowego.

Śledzie po szczecińsku wyróżniają się nie tylko smakiem, ale także wyjątkowym pomidorowym dodatkiem, który dodaje im niepowtarzalnego charakteru.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śledzie po szczecińsku zaskakują smakiem. Regionalny przepis warto mieć w swoim repertuarze

Składniki:

  • 300 g filetów śledziowych a'la matjas,
  • ¾ szklanki wody,
  • ½ szklanki mleka,

Marynata:

  • 5 łyżek oleju roślinnego,
  • 1 cebula,
  • ½ szklanki wody,
  • 1.5 łyżki cukru,
  • 30 ml octu,
  • 2 ziela angielskie,
  • 1 liść laurowy,
  • 4 ziarna pieprzu,
  • 2 łyżki ketchupu,
  • 40 g koncentratu pomidorowego.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Matjasy przekładam do głębokiego naczynia i zalewam wodą oraz mlekiem. Odstawiam na 3-4 godziny, aby ryba zmiękła.

Krok 2. Przygotowuję zalewę. W garnku rozgrzewam olej i wrzucam posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli, dolewam wodę, wsypuję cukier, wrzucam ziarna pieprzu, liść laurowy oraz ocet. Zagotowuję.

Zalewa do śledzi
Zalewa do śledzi © Pyszności

Krok 3. Następnie dodaję ketchup oraz koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszam. Doprowadzam marynatę do wrzenia.

Krok 4. Namoczone śledzie odsączam i kroję w mniejsze kawałki. Zalewam przygotowaną marynatą i przykrywam. Odstawiam do lodówki na 24 godziny, aby dobrze przeszły smakiem.

Śledzie po szczecińsku
Śledzie po szczecińsku © Pyszności

Krok 5. Po tym czasie przekładam śledzie do półmiska i dekoruję posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

Śledzie po szczecińsku
Śledzie po szczecińsku © Pyszności

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie