Śledzie po szczecińsku zaskakują smakiem. Regionalny przepis warto mieć w swoim repertuarze

Śledzie to ryby, które kojarzą się przede wszystkim z postnym obiadem w piątek czy też wigilijną potrawą. Najpopularniejszą odsłoną są śledzie w śmietanie czy też w oleju, jednak w skarbach kuchni regionalnej Szczecina znaleźć można inną odsłonę tego dania z mniej typowymi dodatkami.

Śledzie po szczecińskuŚledzie po szczecińsku
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

W nadmorskiej kuchni nie może zabraknąć ryb, w końcu tych jest w rejonie pod dostatkiem. Chociaż sam Szczecin bezpośrednio nad morzem nie leży, to może z łatwością czerpać z darów Bałtyk. A jak Bałtyk, to oczywiście śledzie - dostępne i tanie. Zamiast jednak zalewać je octem, marynować w oleju czy zanurzać w śmietanie, szczecinianie serwują tę rybę pod sosem pomidorowym.

Śledzie po szczecińsku

Ze Szczecinem kojarzy się przede wszystkim paprykarz, który doczekał swojego pomnika. Do skojarzeń warto dorzucić jeszcze śledzie, które mają nieco wspólnego z paprykarzem. W obu przypadkach ryby łączy się z pomidorowym akcentem pod postacią koncentratu pomidorowego.

Śledzie po szczecińsku wyróżniają się nie tylko smakiem, ale także wyjątkowym pomidorowym dodatkiem, który dodaje im niepowtarzalnego charakteru.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śledzie po szczecińsku zaskakują smakiem. Regionalny przepis warto mieć w swoim repertuarze

Składniki:

  • 300 g filetów śledziowych a'la matjas,
  • ¾ szklanki wody,
  • ½ szklanki mleka,

Marynata:

  • 5 łyżek oleju roślinnego,
  • 1 cebula,
  • ½ szklanki wody,
  • 1.5 łyżki cukru,
  • 30 ml octu,
  • 2 ziela angielskie,
  • 1 liść laurowy,
  • 4 ziarna pieprzu,
  • 2 łyżki ketchupu,
  • 40 g koncentratu pomidorowego.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Matjasy przekładam do głębokiego naczynia i zalewam wodą oraz mlekiem. Odstawiam na 3-4 godziny, aby ryba zmiękła.

Krok 2. Przygotowuję zalewę. W garnku rozgrzewam olej i wrzucam posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli, dolewam wodę, wsypuję cukier, wrzucam ziarna pieprzu, liść laurowy oraz ocet. Zagotowuję.

Zalewa do śledzi
Zalewa do śledzi © Pyszności

Krok 3. Następnie dodaję ketchup oraz koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszam. Doprowadzam marynatę do wrzenia.

Krok 4. Namoczone śledzie odsączam i kroję w mniejsze kawałki. Zalewam przygotowaną marynatą i przykrywam. Odstawiam do lodówki na 24 godziny, aby dobrze przeszły smakiem.

Śledzie po szczecińsku
Śledzie po szczecińsku © Pyszności

Krok 5. Po tym czasie przekładam śledzie do półmiska i dekoruję posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

Śledzie po szczecińsku
Śledzie po szczecińsku © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają