Śledzie po szczecińsku zaskakują smakiem. Regionalny przepis warto mieć w swoim repertuarze

Śledzie to ryby, które kojarzą się przede wszystkim z postnym obiadem w piątek czy też wigilijną potrawą. Najpopularniejszą odsłoną są śledzie w śmietanie czy też w oleju, jednak w skarbach kuchni regionalnej Szczecina znaleźć można inną odsłonę tego dania z mniej typowymi dodatkami.

Śledzie po szczecińskuŚledzie po szczecińsku
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

W nadmorskiej kuchni nie może zabraknąć ryb, w końcu tych jest w rejonie pod dostatkiem. Chociaż sam Szczecin bezpośrednio nad morzem nie leży, to może z łatwością czerpać z darów Bałtyk. A jak Bałtyk, to oczywiście śledzie - dostępne i tanie. Zamiast jednak zalewać je octem, marynować w oleju czy zanurzać w śmietanie, szczecinianie serwują tę rybę pod sosem pomidorowym.

Śledzie po szczecińsku

Ze Szczecinem kojarzy się przede wszystkim paprykarz, który doczekał swojego pomnika. Do skojarzeń warto dorzucić jeszcze śledzie, które mają nieco wspólnego z paprykarzem. W obu przypadkach ryby łączy się z pomidorowym akcentem pod postacią koncentratu pomidorowego.

Śledzie po szczecińsku wyróżniają się nie tylko smakiem, ale także wyjątkowym pomidorowym dodatkiem, który dodaje im niepowtarzalnego charakteru.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śledzie po szczecińsku zaskakują smakiem. Regionalny przepis warto mieć w swoim repertuarze

Składniki:

  • 300 g filetów śledziowych a'la matjas,
  • ¾ szklanki wody,
  • ½ szklanki mleka,

Marynata:

  • 5 łyżek oleju roślinnego,
  • 1 cebula,
  • ½ szklanki wody,
  • 1.5 łyżki cukru,
  • 30 ml octu,
  • 2 ziela angielskie,
  • 1 liść laurowy,
  • 4 ziarna pieprzu,
  • 2 łyżki ketchupu,
  • 40 g koncentratu pomidorowego.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Matjasy przekładam do głębokiego naczynia i zalewam wodą oraz mlekiem. Odstawiam na 3-4 godziny, aby ryba zmiękła.

Krok 2. Przygotowuję zalewę. W garnku rozgrzewam olej i wrzucam posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli, dolewam wodę, wsypuję cukier, wrzucam ziarna pieprzu, liść laurowy oraz ocet. Zagotowuję.

Zalewa do śledzi
Zalewa do śledzi © Pyszności

Krok 3. Następnie dodaję ketchup oraz koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszam. Doprowadzam marynatę do wrzenia.

Krok 4. Namoczone śledzie odsączam i kroję w mniejsze kawałki. Zalewam przygotowaną marynatą i przykrywam. Odstawiam do lodówki na 24 godziny, aby dobrze przeszły smakiem.

Śledzie po szczecińsku
Śledzie po szczecińsku © Pyszności

Krok 5. Po tym czasie przekładam śledzie do półmiska i dekoruję posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

Śledzie po szczecińsku
Śledzie po szczecińsku © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Trzeba zwrócić uwagę na jedno przy wyrabianiu ciasta
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Trzeba zwrócić uwagę na jedno przy wyrabianiu ciasta
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟