Śledzie po szczecińsku zaskakują smakiem. Regionalny przepis warto mieć w swoim repertuarze

Śledzie to ryby, które kojarzą się przede wszystkim z postnym obiadem w piątek czy też wigilijną potrawą. Najpopularniejszą odsłoną są śledzie w śmietanie czy też w oleju, jednak w skarbach kuchni regionalnej Szczecina znaleźć można inną odsłonę tego dania z mniej typowymi dodatkami.

Śledzie po szczecińskuŚledzie po szczecińsku
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

W nadmorskiej kuchni nie może zabraknąć ryb, w końcu tych jest w rejonie pod dostatkiem. Chociaż sam Szczecin bezpośrednio nad morzem nie leży, to może z łatwością czerpać z darów Bałtyk. A jak Bałtyk, to oczywiście śledzie - dostępne i tanie. Zamiast jednak zalewać je octem, marynować w oleju czy zanurzać w śmietanie, szczecinianie serwują tę rybę pod sosem pomidorowym.

Śledzie po szczecińsku

Ze Szczecinem kojarzy się przede wszystkim paprykarz, który doczekał swojego pomnika. Do skojarzeń warto dorzucić jeszcze śledzie, które mają nieco wspólnego z paprykarzem. W obu przypadkach ryby łączy się z pomidorowym akcentem pod postacią koncentratu pomidorowego.

Śledzie po szczecińsku wyróżniają się nie tylko smakiem, ale także wyjątkowym pomidorowym dodatkiem, który dodaje im niepowtarzalnego charakteru.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śledzie po szczecińsku zaskakują smakiem. Regionalny przepis warto mieć w swoim repertuarze

Składniki:

  • 300 g filetów śledziowych a'la matjas,
  • ¾ szklanki wody,
  • ½ szklanki mleka,

Marynata:

  • 5 łyżek oleju roślinnego,
  • 1 cebula,
  • ½ szklanki wody,
  • 1.5 łyżki cukru,
  • 30 ml octu,
  • 2 ziela angielskie,
  • 1 liść laurowy,
  • 4 ziarna pieprzu,
  • 2 łyżki ketchupu,
  • 40 g koncentratu pomidorowego.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Matjasy przekładam do głębokiego naczynia i zalewam wodą oraz mlekiem. Odstawiam na 3-4 godziny, aby ryba zmiękła.

Krok 2. Przygotowuję zalewę. W garnku rozgrzewam olej i wrzucam posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli, dolewam wodę, wsypuję cukier, wrzucam ziarna pieprzu, liść laurowy oraz ocet. Zagotowuję.

Zalewa do śledzi
Zalewa do śledzi © Pyszności

Krok 3. Następnie dodaję ketchup oraz koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszam. Doprowadzam marynatę do wrzenia.

Krok 4. Namoczone śledzie odsączam i kroję w mniejsze kawałki. Zalewam przygotowaną marynatą i przykrywam. Odstawiam do lodówki na 24 godziny, aby dobrze przeszły smakiem.

Śledzie po szczecińsku
Śledzie po szczecińsku © Pyszności

Krok 5. Po tym czasie przekładam śledzie do półmiska i dekoruję posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

Śledzie po szczecińsku
Śledzie po szczecińsku © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Posypuję nimi sałatkę, gdy dziadkowie przychodzą z wizytą. Wspierają zdrowie serca i poprawiają wzrok
Posypuję nimi sałatkę, gdy dziadkowie przychodzą z wizytą. Wspierają zdrowie serca i poprawiają wzrok
W piątek podaję na obiad z sosem pieczarkowym. Wszyscy jedzą ze smakiem
W piątek podaję na obiad z sosem pieczarkowym. Wszyscy jedzą ze smakiem
Na obiad przygotowuje pyszne paluszki. Dzieci ustawiają się w kolejce
Na obiad przygotowuje pyszne paluszki. Dzieci ustawiają się w kolejce
Biorę jajka i serek wiejski. Po 10 minutach mam pyszną sałatkę śniadaniową
Biorę jajka i serek wiejski. Po 10 minutach mam pyszną sałatkę śniadaniową
Ścieram tanie warzywo i dodaję do racuchów. Na słono smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Ścieram tanie warzywo i dodaję do racuchów. Na słono smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Sąsiadka poczęstowała mnie naleśnikami wątróbkowymi. Od razu poprosiłem o przepis
Sąsiadka poczęstowała mnie naleśnikami wątróbkowymi. Od razu poprosiłem o przepis
Tak należy przechowywać marchew. Inaczej szybko więdnie i zaczyna pleśnieć
Tak należy przechowywać marchew. Inaczej szybko więdnie i zaczyna pleśnieć
W PRL każdy kładł na kanapki. Dziś większość nie tknęłaby nawet patykiem
W PRL każdy kładł na kanapki. Dziś większość nie tknęłaby nawet patykiem
To kurczak, który rozpływa się w ustach. Jest otoczony sosikiem z jednego owocu
To kurczak, który rozpływa się w ustach. Jest otoczony sosikiem z jednego owocu
Idealne pierniczki na święta. Ewa Wachowicz wyjaśnia, kiedy zacząć przygotowania
Idealne pierniczki na święta. Ewa Wachowicz wyjaśnia, kiedy zacząć przygotowania
Masz ochotę na coś słodkiego do kawy? W pół godziny zrobisz amerykańskie ciasteczka
Masz ochotę na coś słodkiego do kawy? W pół godziny zrobisz amerykańskie ciasteczka
Wlewam na patelnię, zanim wrzucę wątróbkę. Dzięki temu jest mięciutka i pozbawiona goryczki
Wlewam na patelnię, zanim wrzucę wątróbkę. Dzięki temu jest mięciutka i pozbawiona goryczki