Nietypowy pomnik ku czci kultowego przysmaku. Paprykarz szczeciński króluje nad miastem!

Kultowego przysmaku chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Każdy z nas albo jadł, albo widział, albo chociaż o nim słyszał. Nic dziwnego, że zasłużył na... pomnik

Obrazek
Ewa

Przysmak z wieloletnią tradycją

Sam pomysł na stworzenie paprykarza powstał już w latach 60. Miał być rozwiązaniem na wykorzystanie odpadków, które powstały po wykrawaniu kostki rybnej.
Inspiracja? Afryka! Technolodzy z polskich statków, które wypływały na dalekie połowy na wybrzeża Afryki Północnej, zachwycili się czop-czopem: potrawą z ryb, ryżu i ostrej przyprawy.
I tak oto w 1967 roku pierwsze puszki zeszły z taśmy produkcyjnej zakładu zachodniopomorskiego Gryfa.

Paprykarz szczeciński jest produktem tradycyjnym

Pod koniec 2010 roku, Marszałek Województwa Zachodniopomorskiego wystąpił z wnioskiem o wpisanie paprykarza na listę produktów tradycyjnych. Obecnie wariacji na temat paprykarza jest mnóstwo: od wersji z łososiem, czosnkiem, po wege opcje.

Pomnik budzi sporo kontrowersji

Chociaż bez wątpienia paprykarz można nazwać kultową konserwą, to sam pomysł postawienia mu pomnika budzi sporo kontrowersji. Konserwator zabytków złożył wniosek o wyjaśnienie, bo oficjalne pozwolenie nie zostało wydane.
Puszkę w zeszły piątek odsłoniły dawne pracownice zakładu: Helena Kamińska-Wiśniewska oraz Teresa Szczęsna.

Obrazek

Z paprykarzem w podróży

Jeśli chcesz zobaczyć szalone podróże paprykarza...zajrzyj na instagram :) Kreatywność ludzi potrafi zaskakiwać

Wybrane dla Ciebie
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb