Nietypowy pomnik ku czci kultowego przysmaku. Paprykarz szczeciński króluje nad miastem!

Kultowego przysmaku chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Każdy z nas albo jadł, albo widział, albo chociaż o nim słyszał. Nic dziwnego, że zasłużył na... pomnik

Obrazek
Ewa

Przysmak z wieloletnią tradycją

Sam pomysł na stworzenie paprykarza powstał już w latach 60. Miał być rozwiązaniem na wykorzystanie odpadków, które powstały po wykrawaniu kostki rybnej.
Inspiracja? Afryka! Technolodzy z polskich statków, które wypływały na dalekie połowy na wybrzeża Afryki Północnej, zachwycili się czop-czopem: potrawą z ryb, ryżu i ostrej przyprawy.
I tak oto w 1967 roku pierwsze puszki zeszły z taśmy produkcyjnej zakładu zachodniopomorskiego Gryfa.

Paprykarz szczeciński jest produktem tradycyjnym

Pod koniec 2010 roku, Marszałek Województwa Zachodniopomorskiego wystąpił z wnioskiem o wpisanie paprykarza na listę produktów tradycyjnych. Obecnie wariacji na temat paprykarza jest mnóstwo: od wersji z łososiem, czosnkiem, po wege opcje.

Pomnik budzi sporo kontrowersji

Chociaż bez wątpienia paprykarz można nazwać kultową konserwą, to sam pomysł postawienia mu pomnika budzi sporo kontrowersji. Konserwator zabytków złożył wniosek o wyjaśnienie, bo oficjalne pozwolenie nie zostało wydane.
Puszkę w zeszły piątek odsłoniły dawne pracownice zakładu: Helena Kamińska-Wiśniewska oraz Teresa Szczęsna.

Obrazek

Z paprykarzem w podróży

Jeśli chcesz zobaczyć szalone podróże paprykarza...zajrzyj na instagram :) Kreatywność ludzi potrafi zaskakiwać

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości