Układam ogórki w słoikach i robię specjalną zaprawę. Każdy, kto spróbuje, prosi mnie o przepis

Sezon na ogórki powoli się rozkręca, by w lipcu całkowicie zalać nas warzywami. Warto wykorzystać ten czas na przygotowanie przetworów, które będą cieszyły smakiem również po sezonie. W mojej spiżarni stoją nie tylko tradycyjny ogórki kiszone czy konserwowe, ale również te po watykańsku.

Ogórki po watykańsku - PysznościOgórki po watykańsku - Pyszności
Źródło zdjęć: © Getty Images,
Ewa Malinowska

Chociaż przygotowywanie przetworów potrafi pochłonąć nieco czasu, to w zimę zawsze jestem sobie wdzięczna za półki pełne słoików z zamkniętymi warzywami. Królują najczęściej kiszone, ale kiedy poznałam przepis na ogórki po watykańsku, nie może zabraknąć ich na półce w spiżarni. Moi bliscy byli zaskoczeni, kiedy zobaczyli, że do słoika pakuję rodzynki. Po spróbowaniu tych ogórków zgodnie stwierdzili, że to dość szalony, ale bardzo smaczny przepis. Szybko skradły serca mojej rodziny i nie wyobrażam sobie sezonu na przetwory bez ogórków watykańskich.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Prosta tarta budyniowa z rabarbarem na letni deser. Bez dokładki się nie obędzie

Ogórki po watykańsku

Rodzynki zwykle kojarzą się nam z wypiekami, ale w tym przypadku stają się kluczowym składnikiem zalewy. Ogórki po watykańsku mają słodko-kwaśny, nieco octowy smak i świetnie sprawdzają się jako dodatek do obiadu lub smaczna przekąska. To pyszna odmiana od klasycznych kiszonych czy konserwowych, a ich przygotowanie jest równie proste.

Ogórki
Ogórki © Getty Images | MariaBrzostowska

Do tego przepisu najlepiej jest wybrać niewielkie, twarde i jędrne ogórki bez pomarszczonej skórki. Dzięki temu będą idealnie chrupiące po ukiszeniu. Na kanapki, do mięs, do ręki, na grilla - wszędzie zrobią furorę.

Składniki:

  • 4 kg ogórków,
  • 2 łyżki soli,
  • na 1 słoik: 12 rodzynek, 1 ząbek czosnku, 6 ziarenek pieprzu czarnego, szczypta nasionek kopru.

Zalewa:

  • 1 szklanka wody,
  • 800 g cukru,
  • 300 ml octu.

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki dokładnie myję, dzielę na ćwiartki i zasypuję solą. Odstawiam na 1,5 godziny.
  2. Po tym czasie odsączam ogórki z wody, którą puściły dzięki soli.
  3. Do garnka wlewam wodę oraz ocet, wsypuję cukier i gotuję, aż się rozpuści.
  4. Słoiki wyparzam i osuszam. Wkładam przyprawy oraz ogórki i zalewam zalewą.
  5. Pasteryzuję przez 10 minut.


Już po dwóch tygodniach możesz cieszyć się smakiem ogórków po watykańsku. Są tak smaczne, że z niecierpliwością odliczam dni, gdy tylko będą już gotowe. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia