Układam ogórki w słoikach i robię specjalną zaprawę. Każdy, kto spróbuje, prosi mnie o przepis

Sezon na ogórki powoli się rozkręca, by w lipcu całkowicie zalać nas warzywami. Warto wykorzystać ten czas na przygotowanie przetworów, które będą cieszyły smakiem również po sezonie. W mojej spiżarni stoją nie tylko tradycyjny ogórki kiszone czy konserwowe, ale również te po watykańsku.

Ogórki po watykańsku - PysznościOgórki po watykańsku - Pyszności
Źródło zdjęć: © Getty Images,
Ewa Malinowska

Chociaż przygotowywanie przetworów potrafi pochłonąć nieco czasu, to w zimę zawsze jestem sobie wdzięczna za półki pełne słoików z zamkniętymi warzywami. Królują najczęściej kiszone, ale kiedy poznałam przepis na ogórki po watykańsku, nie może zabraknąć ich na półce w spiżarni. Moi bliscy byli zaskoczeni, kiedy zobaczyli, że do słoika pakuję rodzynki. Po spróbowaniu tych ogórków zgodnie stwierdzili, że to dość szalony, ale bardzo smaczny przepis. Szybko skradły serca mojej rodziny i nie wyobrażam sobie sezonu na przetwory bez ogórków watykańskich.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Prosta tarta budyniowa z rabarbarem na letni deser. Bez dokładki się nie obędzie

Ogórki po watykańsku

Rodzynki zwykle kojarzą się nam z wypiekami, ale w tym przypadku stają się kluczowym składnikiem zalewy. Ogórki po watykańsku mają słodko-kwaśny, nieco octowy smak i świetnie sprawdzają się jako dodatek do obiadu lub smaczna przekąska. To pyszna odmiana od klasycznych kiszonych czy konserwowych, a ich przygotowanie jest równie proste.

Ogórki
Ogórki © Getty Images | MariaBrzostowska

Do tego przepisu najlepiej jest wybrać niewielkie, twarde i jędrne ogórki bez pomarszczonej skórki. Dzięki temu będą idealnie chrupiące po ukiszeniu. Na kanapki, do mięs, do ręki, na grilla - wszędzie zrobią furorę.

Składniki:

  • 4 kg ogórków,
  • 2 łyżki soli,
  • na 1 słoik: 12 rodzynek, 1 ząbek czosnku, 6 ziarenek pieprzu czarnego, szczypta nasionek kopru.

Zalewa:

  • 1 szklanka wody,
  • 800 g cukru,
  • 300 ml octu.

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki dokładnie myję, dzielę na ćwiartki i zasypuję solą. Odstawiam na 1,5 godziny.
  2. Po tym czasie odsączam ogórki z wody, którą puściły dzięki soli.
  3. Do garnka wlewam wodę oraz ocet, wsypuję cukier i gotuję, aż się rozpuści.
  4. Słoiki wyparzam i osuszam. Wkładam przyprawy oraz ogórki i zalewam zalewą.
  5. Pasteryzuję przez 10 minut.


Już po dwóch tygodniach możesz cieszyć się smakiem ogórków po watykańsku. Są tak smaczne, że z niecierpliwością odliczam dni, gdy tylko będą już gotowe. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯