Nowy hit na polskim rynku. Wygląda jak brokuł, a smakuje jak szparagi

Brokuł gałązkowy, nazywany też bimi to smaczna krzyżówka klasycznego brokułu i kapusty. Ma delikatny smak i zielony kolor. Z wyglądu i smaku przypomina nieco szparagi, i tak samo jest łatwy w przygotowaniu, jak to warzywo. Mamy świetne przepisy na szybkie wykorzystanie bimi.

Bimi to warzywo, które smakuje na surowo, a także gotowane i smażone.Bimi to warzywo, które smakuje na surowo, a także gotowane i smażone.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Bimi, czyli brokuła szparagowego lub gałązkowego, wyhodowano w Japonii na początku lat dziewięćdziesiątych XX wieku. Długie łodygi przypominają zielone szparagi, a delikatne różyczki na ich końcu - brokuły. Bimi uprawiane są także w Polsce, bez problemu dostaniesz je w dyskontach.

Czym jest bimi?

Co zrobić z bimi? Możliwości jest sporo. Smakują na surowo, ale można je też ugotować, upiec, usmażyć. Ważne, by za każdym razem robić to krótko, gdyż nie potrzebują długiej obróbki. Pędy tego warzywa są chrupkie i soczyste, dlatego trzeba przygotować je w taki sposób, by tego nie popsuć. Można jeść je nawet na surowo. Wtedy najbardziej wyczuwalna jest ich orzechowa nuta. Te delikatne brokuły gałązkowe można spożywać w całości wraz z łodygami. Nie wymagają też obierania czy krojenia. Dzięki temu praktycznie nie ma z nich żadnych odpadków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto francuskie z kurczakiem i szpinakiem. Świetne jako przekąska na imprezę lub kolacja na ciepło

Jak jeść bimi?

Brokuły gałązkowe z grilla

Składniki:

  • 1 pęczek bimi,
  • sól, pieprz do smaku,
  • łyżka oliwy.

Sposób przygotowania:

  1. Brokuły szparagowe umyj, odetnij końcówki i osusz.
  2. Włóż je na rozgrzaną patelnię grillową, polej oliwą i dopraw do smaku.
  3. Grilluj przez 3-5 minut.

Sałatka ziemniaczana z bimi

Składniki:

  • 1 pęczek bimi,
  • 4 - 5 ziemniaków,
  • pęczek rzodkiewek,
  • pół szklanki pomidorków koktajlowych,
  • 2 jajka na twardo.

Na sos:

  • 2 łyżki jogurtu,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 1 łyżka oliwy,
  • ząbek czosnku,
  • sól, pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki umyj, ugotuj w osolonej wodzie tak by zostały al dente.
  2. Potem je wystudź i pokrój w kostkę.
  3. Brokuły ugrilluj lub obgotuj we wrzątku przez kilka minut, potem wystudź je i pokrój na mniejsze kawałki.
  4. Pomidorki przekrój na połówki, a rzodkiewki w plasterki.
  5. Jajka na twardo pokrój na cząstki.
  6. Połącz wszystkie przygotowane składniki.
  7. Z podanych składników przygotuj sos i polej sałatkę.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"