Nowy hit na polskim rynku. Wygląda jak brokuł, a smakuje jak szparagi
Brokuł gałązkowy, nazywany też bimi to smaczna krzyżówka klasycznego brokułu i kapusty. Ma delikatny smak i zielony kolor. Z wyglądu i smaku przypomina nieco szparagi, i tak samo jest łatwy w przygotowaniu, jak to warzywo. Mamy świetne przepisy na szybkie wykorzystanie bimi.
13.08.2024 12:07
Bimi, czyli brokuła szparagowego lub gałązkowego, wyhodowano w Japonii na początku lat dziewięćdziesiątych XX wieku. Długie łodygi przypominają zielone szparagi, a delikatne różyczki na ich końcu - brokuły. Bimi uprawiane są także w Polsce, bez problemu dostaniesz je w dyskontach.
Czym jest bimi?
Co zrobić z bimi? Możliwości jest sporo. Smakują na surowo, ale można je też ugotować, upiec, usmażyć. Ważne, by za każdym razem robić to krótko, gdyż nie potrzebują długiej obróbki. Pędy tego warzywa są chrupkie i soczyste, dlatego trzeba przygotować je w taki sposób, by tego nie popsuć. Można jeść je nawet na surowo. Wtedy najbardziej wyczuwalna jest ich orzechowa nuta. Te delikatne brokuły gałązkowe można spożywać w całości wraz z łodygami. Nie wymagają też obierania czy krojenia. Dzięki temu praktycznie nie ma z nich żadnych odpadków.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak jeść bimi?
Brokuły gałązkowe z grilla
Składniki:
- 1 pęczek bimi,
- sól, pieprz do smaku,
- łyżka oliwy.
Sposób przygotowania:
- Brokuły szparagowe umyj, odetnij końcówki i osusz.
- Włóż je na rozgrzaną patelnię grillową, polej oliwą i dopraw do smaku.
- Grilluj przez 3-5 minut.
Sałatka ziemniaczana z bimi
Składniki:
- 1 pęczek bimi,
- 4 - 5 ziemniaków,
- pęczek rzodkiewek,
- pół szklanki pomidorków koktajlowych,
- 2 jajka na twardo.
Na sos:
- 2 łyżki jogurtu,
- 2 łyżki majonezu,
- 1 łyżka oliwy,
- ząbek czosnku,
- sól, pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki umyj, ugotuj w osolonej wodzie tak by zostały al dente.
- Potem je wystudź i pokrój w kostkę.
- Brokuły ugrilluj lub obgotuj we wrzątku przez kilka minut, potem wystudź je i pokrój na mniejsze kawałki.
- Pomidorki przekrój na połówki, a rzodkiewki w plasterki.
- Jajka na twardo pokrój na cząstki.
- Połącz wszystkie przygotowane składniki.
- Z podanych składników przygotuj sos i polej sałatkę.