Nowe warzywo pojawiło się w polskich sklepach. W dyskoncie kupisz za mniej niż 10 złotych

Kilka lat temu natknęłam się na to warzywo w restauracji Roberta Lewandowskiego. Potem zaczęło się pojawiać w drogich delikatesach, a teraz można je coraz częściej kupić nawet w dyskontach, gdzie w promocji kosztuje ok. 7 zł. I naprawdę warto się skusić! Brokuł gałązkowy, znany również jako brokuł szparagowy lub bimi, jest bardzo smaczny, zdrowy i łatwo go przygotować.

Fresh broccolini on display at Broadway Market, a street market in Hackney, East London
I-Wei Huang
Asparation, Borough, Britain, British, Broadway, Broadway Market, Brocolette, Brocoletti, England, Europe, Hackney, London, London Fields, Sweet Baby Broccoli, UK, attraction, background, bimi, broccoli, broccolini, close up, closeup, diet, display, floret, food, fresh, green, greengrocer, greengrocery, grocery, healthy, hipster, landmark, long, loose, market, marketplace, organic, outdoor, produce, retail, sightseeing, stalk, stall, stem, street, tenderstem, texture, tourism, tourist, united kingdom, veg, vegetable, veggie, asparation, borough, britain, british, broadway, broadway market, brocolette, brocoletti, england, hackney, london, london fields, sweet baby broccoli, uk, background, bimi, broccoli, broccolini, close up, closeup, diet, display, floret, food, fresh, green, greengrocer, greengrocery, grocery, healthy, long, loose, market, marketplace, organic, outdoor, produce, retail, sightseeing, stalk, stall, stem, street, tenderstem, texture, tourist, united kingdom, veg, vegetable, veggieWarto spróbować tego warzywa!
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | I-Wei Huang
Dorota Gepert
oprac.  Dorota Gepert

Brokuł gałązkowy to smaczna krzyżówka klasycznego brokułu i kapusty. Ma delikatny smak i zielony kolor. Z wyglądu przypomina nieco szparagi, i tak samo jest łatwy w przygotowaniu jak to warzywo. Dużo nie trzeba, by cieszyć się jego smakiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast zagniatać w garnku, podaję w formie zapiekanki. Smakuje nieziemsko pysznie

Pochodzą z Japonii

Bimi, czyli brokuła szparagowego lub gałązkowego, wyhodowano w Japonii na początku lat dziewięćdziesiątych XX wieku. To krzyżówka chińskiej kapusty gai lan (chiński jarmuż) z klasycznym brokułem. Długie łodygi przypominają zielone szparagi, a zielone, delikatne różyczki na ich końcu - brokuły. Bimi uprawiane są m.in. w Polsce, Maroku, Hiszpanii, Kenii czy Wielkiej Brytanii, gdzie jest znane jako broccolini.

Mają mało kalorii

Jak smakuje bimi? To mieszanka brokułów i szparagów, ale bardzo delikatna i oryginalna. Nawet jeśli nie lubisz tych warzyw, możesz spróbować. Bimi ma swój charakter. W dodatku jego skład jest bogaty w witaminy A i C, wapń, kwas foliowy, żelazo, cynk oraz ma sporo błonnika. Tak, jak inne warzywa kapustne, brokuł szparagowy zawiera glukozynolany, które mają działanie antyoksydacyjne. Bimi ma również niewiele kalorii (29 kcal/100 g).

Co z nich zrobić?

Udało ci się dorwać bimi? Możesz je ugotować, upiec, usmażyć. Możliwości jest dużo. Ważne, by za każdym razem robić to szybko. To delikatne warzywo nie potrzebuje długiej obróbki. Są jednocześnie chrupkie i soczyste, i trzeba je tak przygotować, by tego nie popsuć. Można je także jeść na surowo. Wtedy jest najbardziej wyczuwalna ich orzechowa nuta, której są pozbawione klasyczne brokuły. Co ważne, polecane są do jedzenia w całości wraz z łodygami - nie wymagają więc obierania ani krojenia. To sprawia, że tak łatwo używać ich do wielu dań i w dodatku nie ma żadnych odpadków.

Długa lista

Dobre przepisy na bimi... są na stronie tego warzywa, którą prowadzi ich rodzimy producent. Jednak na początku przygody z tymi brokułami dobrze je wypróbować w jak najprostszej wersji. Można je podgotować, wystarczy 3 -4 minuty lub podsmażyć na patelni grillowej. Będą świetnym dodatkiem do obiadu. A kiedy polubisz ich smak - dodawaj je do zapiekanek, tart, sałatek, lista propozycji jest długa.

Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione