WAŻNE
TERAZ

Jest wniosek Bodnara ws. Ziobry. Zostanie doprowadzony przed komisję śledczą?

Nowe warzywo pojawiło się w polskich sklepach. W dyskoncie kupisz za mniej niż 10 złotych

Kilka lat temu natknęłam się na to warzywo w restauracji Roberta Lewandowskiego. Potem zaczęło się pojawiać w drogich delikatesach, a teraz można je coraz częściej kupić nawet w dyskontach, gdzie w promocji kosztuje ok. 7 zł. I naprawdę warto się skusić! Brokuł gałązkowy, znany również jako brokuł szparagowy lub bimi, jest bardzo smaczny, zdrowy i łatwo go przygotować.

Fresh broccolini on display at Broadway Market, a street market in Hackney, East London
I-Wei Huang
Asparation, Borough, Britain, British, Broadway, Broadway Market, Brocolette, Brocoletti, England, Europe, Hackney, London, London Fields, Sweet Baby Broccoli, UK, attraction, background, bimi, broccoli, broccolini, close up, closeup, diet, display, floret, food, fresh, green, greengrocer, greengrocery, grocery, healthy, hipster, landmark, long, loose, market, marketplace, organic, outdoor, produce, retail, sightseeing, stalk, stall, stem, street, tenderstem, texture, tourism, tourist, united kingdom, veg, vegetable, veggie, asparation, borough, britain, british, broadway, broadway market, brocolette, brocoletti, england, hackney, london, london fields, sweet baby broccoli, uk, background, bimi, broccoli, broccolini, close up, closeup, diet, display, floret, food, fresh, green, greengrocer, greengrocery, grocery, healthy, long, loose, market, marketplace, organic, outdoor, produce, retail, sightseeing, stalk, stall, stem, street, tenderstem, texture, tourist, united kingdom, veg, vegetable, veggieWarto spróbować tego warzywa!
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | I-Wei Huang
Dorota Gepert
oprac.  Dorota Gepert

Brokuł gałązkowy to smaczna krzyżówka klasycznego brokułu i kapusty. Ma delikatny smak i zielony kolor. Z wyglądu przypomina nieco szparagi, i tak samo jest łatwy w przygotowaniu jak to warzywo. Dużo nie trzeba, by cieszyć się jego smakiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast zagniatać w garnku, podaję w formie zapiekanki. Smakuje nieziemsko pysznie

Pochodzą z Japonii

Bimi, czyli brokuła szparagowego lub gałązkowego, wyhodowano w Japonii na początku lat dziewięćdziesiątych XX wieku. To krzyżówka chińskiej kapusty gai lan (chiński jarmuż) z klasycznym brokułem. Długie łodygi przypominają zielone szparagi, a zielone, delikatne różyczki na ich końcu - brokuły. Bimi uprawiane są m.in. w Polsce, Maroku, Hiszpanii, Kenii czy Wielkiej Brytanii, gdzie jest znane jako broccolini.

Mają mało kalorii

Jak smakuje bimi? To mieszanka brokułów i szparagów, ale bardzo delikatna i oryginalna. Nawet jeśli nie lubisz tych warzyw, możesz spróbować. Bimi ma swój charakter. W dodatku jego skład jest bogaty w witaminy A i C, wapń, kwas foliowy, żelazo, cynk oraz ma sporo błonnika. Tak, jak inne warzywa kapustne, brokuł szparagowy zawiera glukozynolany, które mają działanie antyoksydacyjne. Bimi ma również niewiele kalorii (29 kcal/100 g).

Co z nich zrobić?

Udało ci się dorwać bimi? Możesz je ugotować, upiec, usmażyć. Możliwości jest dużo. Ważne, by za każdym razem robić to szybko. To delikatne warzywo nie potrzebuje długiej obróbki. Są jednocześnie chrupkie i soczyste, i trzeba je tak przygotować, by tego nie popsuć. Można je także jeść na surowo. Wtedy jest najbardziej wyczuwalna ich orzechowa nuta, której są pozbawione klasyczne brokuły. Co ważne, polecane są do jedzenia w całości wraz z łodygami - nie wymagają więc obierania ani krojenia. To sprawia, że tak łatwo używać ich do wielu dań i w dodatku nie ma żadnych odpadków.

Długa lista

Dobre przepisy na bimi... są na stronie tego warzywa, którą prowadzi ich rodzimy producent. Jednak na początku przygody z tymi brokułami dobrze je wypróbować w jak najprostszej wersji. Można je podgotować, wystarczy 3 -4 minuty lub podsmażyć na patelni grillowej. Będą świetnym dodatkiem do obiadu. A kiedy polubisz ich smak - dodawaj je do zapiekanek, tart, sałatek, lista propozycji jest długa.

Wybrane dla Ciebie

Jedna z najzdrowszych i najczystszych ryb dostępnych w Polsce. Pyszna, a wciąż mało popularna
Jedna z najzdrowszych i najczystszych ryb dostępnych w Polsce. Pyszna, a wciąż mało popularna
Magda Gessler robi obłędne kotlety rybne. Każdy kęs rozpływa się w ustach
Magda Gessler robi obłędne kotlety rybne. Każdy kęs rozpływa się w ustach
Jak gotować kaszę jaglaną, aby nie była gorzka? Kluczowa jest jedna czynność
Jak gotować kaszę jaglaną, aby nie była gorzka? Kluczowa jest jedna czynność
Na deser zrób kostkę hiszpańską. Warstwowe ciasto pochwali nawet teściowa
Na deser zrób kostkę hiszpańską. Warstwowe ciasto pochwali nawet teściowa
Jajka po turecku z jogurtem. Przepis na pożywne śniadanie
Jajka po turecku z jogurtem. Przepis na pożywne śniadanie
Grillowana kapusta to hit tego lata. Wyjdzie, ale pod jednym warunkiem
Grillowana kapusta to hit tego lata. Wyjdzie, ale pod jednym warunkiem
Sprawdziliśmy ceny w zakładzie karnym. Oto ile muszą płacić osadzeni za kawę
Sprawdziliśmy ceny w zakładzie karnym. Oto ile muszą płacić osadzeni za kawę
Smakuje dużo lepiej niż sernik. Nie ma osoby, której nie zaskoczy główny składnik
Smakuje dużo lepiej niż sernik. Nie ma osoby, której nie zaskoczy główny składnik
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
Do jagodzianek dodaję 1 nietypowy składnik. Są zdrowsze i mają więcej białka
Do jagodzianek dodaję 1 nietypowy składnik. Są zdrowsze i mają więcej białka
Kurczaka wrzucam do marynaty ziołowo-jogurtowej. Mięso staje się kruche i soczyste
Kurczaka wrzucam do marynaty ziołowo-jogurtowej. Mięso staje się kruche i soczyste