Nowe warzywo pojawiło się w polskich sklepach. W dyskoncie kupisz za mniej niż 10 złotych

Warto spróbować tego warzywa!
Warto spróbować tego warzywa!
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | I-Wei Huang

01.08.2024 09:29

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kilka lat temu natknęłam się na to warzywo w restauracji Roberta Lewandowskiego. Potem zaczęło się pojawiać w drogich delikatesach, a teraz można je coraz częściej kupić nawet w dyskontach, gdzie w promocji kosztuje ok. 7 zł. I naprawdę warto się skusić! Brokuł gałązkowy, znany również jako brokuł szparagowy lub bimi, jest bardzo smaczny, zdrowy i łatwo go przygotować.

Brokuł gałązkowy to smaczna krzyżówka klasycznego brokułu i kapusty. Ma delikatny smak i zielony kolor. Z wyglądu przypomina nieco szparagi, i tak samo jest łatwy w przygotowaniu jak to warzywo. Dużo nie trzeba, by cieszyć się jego smakiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pochodzą z Japonii

Bimi, czyli brokuła szparagowego lub gałązkowego, wyhodowano w Japonii na początku lat dziewięćdziesiątych XX wieku. To krzyżówka chińskiej kapusty gai lan (chiński jarmuż) z klasycznym brokułem. Długie łodygi przypominają zielone szparagi, a zielone, delikatne różyczki na ich końcu - brokuły. Bimi uprawiane są m.in. w Polsce, Maroku, Hiszpanii, Kenii czy Wielkiej Brytanii, gdzie jest znane jako broccolini.

Mają mało kalorii

Jak smakuje bimi? To mieszanka brokułów i szparagów, ale bardzo delikatna i oryginalna. Nawet jeśli nie lubisz tych warzyw, możesz spróbować. Bimi ma swój charakter. W dodatku jego skład jest bogaty w witaminy A i C, wapń, kwas foliowy, żelazo, cynk oraz ma sporo błonnika. Tak, jak inne warzywa kapustne, brokuł szparagowy zawiera glukozynolany, które mają działanie antyoksydacyjne. Bimi ma również niewiele kalorii (29 kcal/100 g).

Co z nich zrobić?

Udało ci się dorwać bimi? Możesz je ugotować, upiec, usmażyć. Możliwości jest dużo. Ważne, by za każdym razem robić to szybko. To delikatne warzywo nie potrzebuje długiej obróbki. Są jednocześnie chrupkie i soczyste, i trzeba je tak przygotować, by tego nie popsuć. Można je także jeść na surowo. Wtedy jest najbardziej wyczuwalna ich orzechowa nuta, której są pozbawione klasyczne brokuły. Co ważne, polecane są do jedzenia w całości wraz z łodygami - nie wymagają więc obierania ani krojenia. To sprawia, że tak łatwo używać ich do wielu dań i w dodatku nie ma żadnych odpadków.

Długa lista

Dobre przepisy na bimi... są na stronie tego warzywa, którą prowadzi ich rodzimy producent. Jednak na początku przygody z tymi brokułami dobrze je wypróbować w jak najprostszej wersji. Można je podgotować, wystarczy 3 -4 minuty lub podsmażyć na patelni grillowej. Będą świetnym dodatkiem do obiadu. A kiedy polubisz ich smak - dodawaj je do zapiekanek, tart, sałatek, lista propozycji jest długa.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także