Wrzuć warzywa do naczynia żaroodpornego i zalej tym sosem. Twoja rodzina będzie prosić o dokładkę

Szukasz pomysłu na szybki, zdrowy i pyszny obiad dla całej rodziny? Wypróbuj tę zapiekankę warzywną z sosem Mornay! To danie jest idealne dla wegetarian, ale zachwyci również miłośników mięsa. Jest bogate w warzywa, które dostarczają cennych witamin i minerałów, a sos Mornay nadaje mu niepowtarzalny smak i aromat.

Wrzuć warzywa do naczynia żaroodpornego i zalej tym sosem. Twoja rodzina będzie prosić o dokładkęWrzuć warzywa do naczynia żaroodpornego i zalej tym sosem. Twoja rodzina będzie prosić o dokładkę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Zapiekanka warzywna to doskonały pomysł na sycący, wegetariański obiad, który zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Chociaż nie zawiera mięsa, jest pełna smaku i aromatu, co sprawia, że stanowi znakomitą alternatywę dla tradycyjnych, mięsnych dań. Przygotowanie tej zapiekanki jest proste, a efekt końcowy – znakomity. Tajemnicą jej wyjątkowego smaku jest sos Mornay, który nadaje warzywom niepowtarzalny, kremowy charakter.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odkąd robię placuszki z awokado i łączę je z pysznymi dodatkami kolacja znika w mgnieniu oka

Przepis na zapiekankę warzywną

Do przygotowania idealnej zapiekanki warzywnej potrzebujemy kilku podstawowych składników, które są łatwo dostępne przez cały rok. Najważniejszymi komponentami są brokuły, kalafior i marchewki. Te warzywa tworzą kolorową i smaczną bazę, która w połączeniu z sosem Mornay staje się prawdziwą ucztą dla podniebienia.

Składniki na zapiekankę:

  • 1 brokuł,
  • 1/2 kalafiora,
  • 3 marchewki,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek.

Składniki na sos Mornay:

  • 2 szklanki mleka,
  • 100 g startego sera Gruyère lub Cheddar,
  • 2 żółtka,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki mąki,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • sól,
  • biały pieprz.

Przygotowanie:

  1. Brokuł i kalafior pokrój na różyczki, a marchewki obierz i pokrój w grubsze plasterki.
  2. Warzywa ugotuj w osolonym wrzątku. Odcedź i odstaw.
  3. W rondelku roztop masło i wlej mleko. Dodaj sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj przez około 5 minut, mieszając cały czas.
  4. W osobnej misce wymieszaj mąkę z zimną wodą na gładką masę. Wlej ją cienkim strumieniem do gotującego się mleka i mieszaj intensywnie, aż sos zgęstnieje.
  5. Zdejmij rondelek z ognia i dodaj żółtka oraz starty ser. Dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą.
  6. Warzywa przełóż do naczynia żaroodpornego. Skrop je oliwą z oliwek i wymieszaj.
  7. Zalej warzywa sosem Mornay i posyp jeszcze odrobiną startego sera.
  8. Piecz w temperaturze 180°C przez około 20 minut, aż sos się zrumieni, a warzywa będą miękkie.
  9. Podawaj na gorąco z dodatkiem chrupiącej surówki.

Wskazówki:

  • Do sosu Mornay możesz dodać inne przyprawy, np. paprykę słodką, oregano czy tymianek.
  • Zapiekankę możesz przygotować dzień wcześniej, a przed podaniem tylko podgrzać w piekarniku.
  • Do zapiekanki możesz dodać również mięso, np. kurczaka lub indyka.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Pił ją nawet Fryderyk Chopin. "Kawa partyzantów" poprawia koncentrację i odporność na stres
Pił ją nawet Fryderyk Chopin. "Kawa partyzantów" poprawia koncentrację i odporność na stres
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀