Zrobiłam surówkę z młodej kapusty. Teściowa pół godziny zagadywała, co podbiło tak smak

Surówka z młodej kapusty często pojawia się na moim stole w sezonie wiosenno-letnim. Nie wyobrażam sobie obiadu bez tego chrupiącego i soczystego dodatku. Jeśli jednak nudzą cię już popularne przepisy, koniecznie wypróbuj ten poniżej. Ta kompozycja z pewnością zostanie z tobą na dłużej.

Suróka z młodej kapusty Suróka z młodej kapusty
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
SKOMENTUJ

Jeśli coś tak prostego jak surówka z młodej kapusty wywołuje zainteresowanie u teściowej, to wiedz, że coś się dzieje. Ponad 30 minut zajęło jej odgadywanie składników kompozycji. Przepisem nie musiałam się dzielić, bo to naprawdę banalne połączenie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Moda na kawę czy modna kawa? Testujemy Cold Brew, Cold Sweet Nitro oraz kawę pistacjową

Jak zrobić surówkę z młodej kapusty do obiadu?

Dobrze znasz już skład tej surówki, zapewne nieraz przewinęła się przez twoją kuchnię. To kultowe połączenie potrzebowało jednak nieco wzmocnienia. Nie chcąc popaść w kulinarną rutynę, do klasycznej surówki z młodej kapusty, jabłka i marchewki dodałam jeszcze jedno warzywo, które w naszych potrawach pojawia się zdecydowanie za rzadko. A mowa o porze. Ja postawiłam na kawałek białej części, ale w sezonie na pora, czyli kiedy jego liście są delikatne, warto również i je wykorzystać jako dodatek do surówki.

Surówkę z młodej kapusty podaję najczęściej do dań obiadowych, np. pieczeni, kotletów mielonych czy schabowych. Nierzadko też łączę ją z ziemniakami oraz smażonym jajkiem. Ta surówka ma tak fantastyczny smak, że grzechem wydaje się serwowanie jej z czymkolwiek innym.

Surówka z młodej kapusty, jabłka i pora. Przepis

Składniki:

  • pół główki młodej kapusty,
  • pół jabłka,
  • 1 marchew,
  • kawałek jasnej części pora,
  • 1 pęczek koperku,
  • 30 g śmietany,
  • 20 g jogurtu naturalnego,
  • 20 g musztardy,
  • sok z cytryny,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Pora pokrój w drobne półplasterki. Możesz go wcześniej sparzyć, ale wtedy straci na wyrazistości.
  2. Śmietanę wymieszaj z jogurtem i musztardą, dodaj sok z cytryny i sól oraz pieprz.
  3. Kapustę posiekaj drobno, marchew i jabłko zetrzyj na grubym oczku.
  4. Wszystkie składniki umieść w dużej misce, dodaj posiekany koperek. Całość wymieszaj dokładnie i odstaw do lodówki.

Wybrane dla Ciebie

Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza