Zrobiłam surówkę z młodej kapusty. Teściowa pół godziny zagadywała, co podbiło tak smak

Surówka z młodej kapusty często pojawia się na moim stole w sezonie wiosenno-letnim. Nie wyobrażam sobie obiadu bez tego chrupiącego i soczystego dodatku. Jeśli jednak nudzą cię już popularne przepisy, koniecznie wypróbuj ten poniżej. Ta kompozycja z pewnością zostanie z tobą na dłużej.

Suróka z młodej kapusty Suróka z młodej kapusty
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Jeśli coś tak prostego jak surówka z młodej kapusty wywołuje zainteresowanie u teściowej, to wiedz, że coś się dzieje. Ponad 30 minut zajęło jej odgadywanie składników kompozycji. Przepisem nie musiałam się dzielić, bo to naprawdę banalne połączenie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tortillowe rożki z pyszną niespodzianką są hitem na każdej imprezie

Jak zrobić surówkę z młodej kapusty do obiadu?

Dobrze znasz już skład tej surówki, zapewne nieraz przewinęła się przez twoją kuchnię. To kultowe połączenie potrzebowało jednak nieco wzmocnienia. Nie chcąc popaść w kulinarną rutynę, do klasycznej surówki z młodej kapusty, jabłka i marchewki dodałam jeszcze jedno warzywo, które w naszych potrawach pojawia się zdecydowanie za rzadko. A mowa o porze. Ja postawiłam na kawałek białej części, ale w sezonie na pora, czyli kiedy jego liście są delikatne, warto również i je wykorzystać jako dodatek do surówki.

Surówkę z młodej kapusty podaję najczęściej do dań obiadowych, np. pieczeni, kotletów mielonych czy schabowych. Nierzadko też łączę ją z ziemniakami oraz smażonym jajkiem. Ta surówka ma tak fantastyczny smak, że grzechem wydaje się serwowanie jej z czymkolwiek innym.

Surówka z młodej kapusty, jabłka i pora. Przepis

Składniki:

  • pół główki młodej kapusty,
  • pół jabłka,
  • 1 marchew,
  • kawałek jasnej części pora,
  • 1 pęczek koperku,
  • 30 g śmietany,
  • 20 g jogurtu naturalnego,
  • 20 g musztardy,
  • sok z cytryny,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Pora pokrój w drobne półplasterki. Możesz go wcześniej sparzyć, ale wtedy straci na wyrazistości.
  2. Śmietanę wymieszaj z jogurtem i musztardą, dodaj sok z cytryny i sól oraz pieprz.
  3. Kapustę posiekaj drobno, marchew i jabłko zetrzyj na grubym oczku.
  4. Wszystkie składniki umieść w dużej misce, dodaj posiekany koperek. Całość wymieszaj dokładnie i odstaw do lodówki.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej