Zrobiłam surówkę z młodej kapusty. Teściowa pół godziny zagadywała, co podbiło tak smak
Surówka z młodej kapusty często pojawia się na moim stole w sezonie wiosenno-letnim. Nie wyobrażam sobie obiadu bez tego chrupiącego i soczystego dodatku. Jeśli jednak nudzą cię już popularne przepisy, koniecznie wypróbuj ten poniżej. Ta kompozycja z pewnością zostanie z tobą na dłużej.
28.05.2024 13:28
Jeśli coś tak prostego jak surówka z młodej kapusty wywołuje zainteresowanie u teściowej, to wiedz, że coś się dzieje. Ponad 30 minut zajęło jej odgadywanie składników kompozycji. Przepisem nie musiałam się dzielić, bo to naprawdę banalne połączenie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak zrobić surówkę z młodej kapusty do obiadu?
Dobrze znasz już skład tej surówki, zapewne nieraz przewinęła się przez twoją kuchnię. To kultowe połączenie potrzebowało jednak nieco wzmocnienia. Nie chcąc popaść w kulinarną rutynę, do klasycznej surówki z młodej kapusty, jabłka i marchewki dodałam jeszcze jedno warzywo, które w naszych potrawach pojawia się zdecydowanie za rzadko. A mowa o porze. Ja postawiłam na kawałek białej części, ale w sezonie na pora, czyli kiedy jego liście są delikatne, warto również i je wykorzystać jako dodatek do surówki.
Surówkę z młodej kapusty podaję najczęściej do dań obiadowych, np. pieczeni, kotletów mielonych czy schabowych. Nierzadko też łączę ją z ziemniakami oraz smażonym jajkiem. Ta surówka ma tak fantastyczny smak, że grzechem wydaje się serwowanie jej z czymkolwiek innym.
Zobacz także
Surówka z młodej kapusty, jabłka i pora. Przepis
Składniki:
- pół główki młodej kapusty,
- pół jabłka,
- 1 marchew,
- kawałek jasnej części pora,
- 1 pęczek koperku,
- 30 g śmietany,
- 20 g jogurtu naturalnego,
- 20 g musztardy,
- sok z cytryny,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
- Pora pokrój w drobne półplasterki. Możesz go wcześniej sparzyć, ale wtedy straci na wyrazistości.
- Śmietanę wymieszaj z jogurtem i musztardą, dodaj sok z cytryny i sól oraz pieprz.
- Kapustę posiekaj drobno, marchew i jabłko zetrzyj na grubym oczku.
- Wszystkie składniki umieść w dużej misce, dodaj posiekany koperek. Całość wymieszaj dokładnie i odstaw do lodówki.