PrzepisSałatkiZrobiłam surówkę z młodej kapusty. Teściowa pół godziny zagadywała, co podbiło tak smak

Zrobiłam surówkę z młodej kapusty. Teściowa pół godziny zagadywała, co podbiło tak smak

Suróka z młodej kapusty
Suróka z młodej kapusty
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

28.05.2024 13:28

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Surówka z młodej kapusty często pojawia się na moim stole w sezonie wiosenno-letnim. Nie wyobrażam sobie obiadu bez tego chrupiącego i soczystego dodatku. Jeśli jednak nudzą cię już popularne przepisy, koniecznie wypróbuj ten poniżej. Ta kompozycja z pewnością zostanie z tobą na dłużej.

Jeśli coś tak prostego jak surówka z młodej kapusty wywołuje zainteresowanie u teściowej, to wiedz, że coś się dzieje. Ponad 30 minut zajęło jej odgadywanie składników kompozycji. Przepisem nie musiałam się dzielić, bo to naprawdę banalne połączenie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak zrobić surówkę z młodej kapusty do obiadu?

Dobrze znasz już skład tej surówki, zapewne nieraz przewinęła się przez twoją kuchnię. To kultowe połączenie potrzebowało jednak nieco wzmocnienia. Nie chcąc popaść w kulinarną rutynę, do klasycznej surówki z młodej kapusty, jabłka i marchewki dodałam jeszcze jedno warzywo, które w naszych potrawach pojawia się zdecydowanie za rzadko. A mowa o porze. Ja postawiłam na kawałek białej części, ale w sezonie na pora, czyli kiedy jego liście są delikatne, warto również i je wykorzystać jako dodatek do surówki.

Surówkę z młodej kapusty podaję najczęściej do dań obiadowych, np. pieczeni, kotletów mielonych czy schabowych. Nierzadko też łączę ją z ziemniakami oraz smażonym jajkiem. Ta surówka ma tak fantastyczny smak, że grzechem wydaje się serwowanie jej z czymkolwiek innym.

Surówka z młodej kapusty, jabłka i pora. Przepis

Składniki:

  • pół główki młodej kapusty,
  • pół jabłka,
  • 1 marchew,
  • kawałek jasnej części pora,
  • 1 pęczek koperku,
  • 30 g śmietany,
  • 20 g jogurtu naturalnego,
  • 20 g musztardy,
  • sok z cytryny,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Pora pokrój w drobne półplasterki. Możesz go wcześniej sparzyć, ale wtedy straci na wyrazistości.
  2. Śmietanę wymieszaj z jogurtem i musztardą, dodaj sok z cytryny i sól oraz pieprz.
  3. Kapustę posiekaj drobno, marchew i jabłko zetrzyj na grubym oczku.
  4. Wszystkie składniki umieść w dużej misce, dodaj posiekany koperek. Całość wymieszaj dokładnie i odstaw do lodówki.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także