Zrobiłam surówkę z młodej kapusty. Teściowa pół godziny zagadywała, co podbiło tak smak
Surówka z młodej kapusty często pojawia się na moim stole w sezonie wiosenno-letnim. Nie wyobrażam sobie obiadu bez tego chrupiącego i soczystego dodatku. Jeśli jednak nudzą cię już popularne przepisy, koniecznie wypróbuj ten poniżej. Ta kompozycja z pewnością zostanie z tobą na dłużej.
Jeśli coś tak prostego jak surówka z młodej kapusty wywołuje zainteresowanie u teściowej, to wiedz, że coś się dzieje. Ponad 30 minut zajęło jej odgadywanie składników kompozycji. Przepisem nie musiałam się dzielić, bo to naprawdę banalne połączenie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Moda na kawę czy modna kawa? Testujemy Cold Brew, Cold Sweet Nitro oraz kawę pistacjową
Jak zrobić surówkę z młodej kapusty do obiadu?
Dobrze znasz już skład tej surówki, zapewne nieraz przewinęła się przez twoją kuchnię. To kultowe połączenie potrzebowało jednak nieco wzmocnienia. Nie chcąc popaść w kulinarną rutynę, do klasycznej surówki z młodej kapusty, jabłka i marchewki dodałam jeszcze jedno warzywo, które w naszych potrawach pojawia się zdecydowanie za rzadko. A mowa o porze. Ja postawiłam na kawałek białej części, ale w sezonie na pora, czyli kiedy jego liście są delikatne, warto również i je wykorzystać jako dodatek do surówki.
Surówkę z młodej kapusty podaję najczęściej do dań obiadowych, np. pieczeni, kotletów mielonych czy schabowych. Nierzadko też łączę ją z ziemniakami oraz smażonym jajkiem. Ta surówka ma tak fantastyczny smak, że grzechem wydaje się serwowanie jej z czymkolwiek innym.
Surówka z młodej kapusty, jabłka i pora. Przepis
Składniki:
- pół główki młodej kapusty,
- pół jabłka,
- 1 marchew,
- kawałek jasnej części pora,
- 1 pęczek koperku,
- 30 g śmietany,
- 20 g jogurtu naturalnego,
- 20 g musztardy,
- sok z cytryny,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
- Pora pokrój w drobne półplasterki. Możesz go wcześniej sparzyć, ale wtedy straci na wyrazistości.
- Śmietanę wymieszaj z jogurtem i musztardą, dodaj sok z cytryny i sól oraz pieprz.
- Kapustę posiekaj drobno, marchew i jabłko zetrzyj na grubym oczku.
- Wszystkie składniki umieść w dużej misce, dodaj posiekany koperek. Całość wymieszaj dokładnie i odstaw do lodówki.