Perfekcyjne jajko sadzone? Ten sposób będzie niezawodny

W twoim śniadaniowym menu często gości jajko sadzone? Nie ulega żadnej wątpliwości, że jest to niezwykle smaczne danie i świetna alternatywa dla popularnej jajecznicy. Pomimo tego, że jego usmażenie wydaje się być banalnie proste, to nie do końca tak jest. O czym należy pamiętać podczas jego smażenia?

ObrazekJajko sadzone - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Warto podkreślić, że dania z jajek dość często goszczą na wielu polskich stołach. Spożywa się je głównie na śniadanie. Jeśli weźmie się pod uwagę jajko sadzone, to należy zaznaczyć, że chętnie spożywa się je zarówno rano, jak i też na obiad, czy kolację. Stanowi dodatek do kanapki lub popularnego kotleta schabowego. Podczas jego smażenia, kluczowe jest to, by białko się ścięło, a żółtko pozostało błyszczące i płynne. Tak usmażone apetyczne jajko sadzone można podać ze swoimi ulubionymi dodatkami. Na pewno będzie smacznie!

Jajko sadzone - popularne danie nie tylko na śniadanie

Jajko sadzone to bardzo popularne danie na całym świecie, które można podać nie tylko na śniadanie, ale również na lunch, kolację czy podwieczorek. Składa się ono z jajka smażonego na patelni z małą ilością oleju lub masła. Śmiało możesz dodać do niego różne dodatki, takie jak pomidory, szpinak, cebula czy boczek, które dodają mu dodatkowego smaku i aromatu. Pamiętaj, że można je podawać na ciepło, np. z pieczywem czy sałatką lub na zimno, jako dodatek do kanapek.

Obrazek
Jajko sadzone - Pyszności

Jakiego tłuszczu użyć do smażenia jajka sadzonego?

Smażenie jajka sadzonego nie jest zbyt skomplikowaną czynnością. Niezwykle ważny jest tłuszcz do jajka sadzonego. Najlepiej jest przygotować je na tłuszczu, który ma wysoką temperaturę spalania. Najpopularniejszy jest olej rzepakowy, olej kokosowy lub oliwa z oliwek. Można też użyć masła, ale ważne jest to, by było ono klarowane. Gdy zdecydujesz się usunąć białka z tłuszczu, to jest duża szansa na to, że białko jajka się nie spali.

Przepis na jajko sadzone - jak należy je smażyć?

Jak usmażyć jajko sadzone, by było idealne? To naprawdę proste. Postanowiliśmy ci przypomnieć najważniejsze zasady, dotyczące smażenia jajka sadzonego. Za każdym razem będzie smaczne - tego możesz być bardziej niż pewny!

Składniki:

       
  • łyżka masła klarowanego
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • świeżo mielony pieprz
  • 5 łyżek posiekanego szczypiorku lub natki pietruszki.
Obrazek
Smażenie jajek sadzonych na patelni - Pyszności; Foto Canva.com

Sposób przygotowania:

         
  1. Rozgrzej na patelni łyżkę masła klarowanego.
  2. Umieść na niej pojedynczo rozbite wcześniej jajka. Zwróć uwagę na wygląd jajka. Jeśli żółtko jest sprężyste, a białko przezroczyste, to oznacza, że jajko jest świeże.
  3. Smaż jajka na średnim ogniu, by białka nie ścięły się zbyt szybko.
  4. Dopraw jajka solą i pieprzem.
  5. W chwili, gdy białko jajka zacznie być białe, zmniejsz ogień, dodaj łyżkę wody w celu wytworzenia pary i przykryj patelnię pokrywką.
  6. Smaż jajka pod przykryciem przez około minutę. Ten trik pozwoli ściąć się jajkom bez wysokiej temperatury.
  7. Zsuń jajka z patelni na talerz. Jajko sadzone jest gotowe. Podaj je z posiekanym szczypiorkiem i ulubionym pieczywem. Smacznego!

Zobacz również przepis na jajka faszerowane na 3 sposoby. Znajdziesz go na naszym kanale wideo:

Wybrane dla Ciebie

Większość zajada się czereśniami, a ignoruje inne polskie owoce. Chronią organizm przed starzeniem i nowotworami
Większość zajada się czereśniami, a ignoruje inne polskie owoce. Chronią organizm przed starzeniem i nowotworami
To król polskich rzek. Pomoże obniżyć cukier i wzmocni serce
To król polskich rzek. Pomoże obniżyć cukier i wzmocni serce
Wlej 1 łyżkę do fasolki szparagowej. Zachowa piękny kolor i się nie rozgotuje
Wlej 1 łyżkę do fasolki szparagowej. Zachowa piękny kolor i się nie rozgotuje
Zapiekankę podaję jak tort. Nawet dzieci zjadły całą porcję warzyw
Zapiekankę podaję jak tort. Nawet dzieci zjadły całą porcję warzyw
Prawdziwy przysmak PRL-u. Sprawdź, jak przyrządzić kergulenę
Prawdziwy przysmak PRL-u. Sprawdź, jak przyrządzić kergulenę
Jeden kęs i nikt już nie tęskni za mielonymi. Te kotlety smakują o niebo lepiej
Jeden kęs i nikt już nie tęskni za mielonymi. Te kotlety smakują o niebo lepiej
Gdy nadchodzą upały, jem chłodnik ze słodkich składników. Jest o niebo lepszy od wersji z ogórkiem
Gdy nadchodzą upały, jem chłodnik ze słodkich składników. Jest o niebo lepszy od wersji z ogórkiem
Kupuję na zapas i mrożę. W zimie nie ma lepszego dodatku do obiadu
Kupuję na zapas i mrożę. W zimie nie ma lepszego dodatku do obiadu
Turecki deser lepszy niż baklava. Jest mleczny, słodki i niesztampowy
Turecki deser lepszy niż baklava. Jest mleczny, słodki i niesztampowy
Do tego obiadu potrzebuję pieczywo i szpinak. Wychodzą pyszne knedle
Do tego obiadu potrzebuję pieczywo i szpinak. Wychodzą pyszne knedle
Na deser zrób kawowe ptasie mleczko. Goście nie będą szczędzić komplementów
Na deser zrób kawowe ptasie mleczko. Goście nie będą szczędzić komplementów
Ciasto siostry Anastazji to istny majstersztyk. Jest kremowe i puszyste niczym chmurka
Ciasto siostry Anastazji to istny majstersztyk. Jest kremowe i puszyste niczym chmurka