Sąsiadka "przerabia" cukinie na ananasa. To warzywo na słodko jest doskonałe do deserów

Cukinię można wykorzystać do przetworów na słodko.
Cukinię można wykorzystać do przetworów na słodko.
Źródło zdjęć: © Getty Images | DEA / G.PISACANE

26.07.2024 09:49

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Masz w ogródku cukinię? Pewnie już zastanawiasz się, co z niej jeszcze przygotować. Plony są duże, to warzywo niezwykle obrodziło. Dlatego podsuwamy kolejny pomysł. Podpatrzyłam go u mojej sąsiadki.

Cukinia jest warzywem, które ma wiele zalet. Jedna z ważniejszych to na pewno uniwersalność. Można z niej przyrządzić zarówno dania wytrawne, jak i słodkie. A jeśli chodzi o domowe przetwory cukinia może być marynowana, kiszona, przerobiona na musztardę, a nawet dżem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Spróbuj na słodko

Największą zaletą cukinii jest jej neutralny smak. Dlatego łatwo ją doprawić czy połączyć z różnorodnymi dodatkami i przygotować z niej przetwory wytrawne lub słodkie. Te pierwsze są zdecydowanie bardziej popularne. Każdy ma swój ulubiony przepis na marynowaną cukinię, na przykład z kurkumą czy z curry. Słodkie przetwory pomału również zyskują uznanie. Na słodko można z cukinii przygotować dżem lub zasypać ją cukrem i "przerobić" na ananasa. Taka słodka cukinia jest idealna do zimowych ciast i deserów, ale można ją także podawać z mięsem.

Wybieraj te dojrzałe

W ten sposób możesz przygotować zarówno zieloną, jak żółtą cukinię. Warto zawsze wybrać egzemplarze świeże i jędrne. W tym przepisie sprawdzą się te większe i dojrzałe. Żółta cukinia uchodzi za delikatniejszą i słodszą. Zielona ma twardszą skórkę. I jedna i druga zawiera mnóstwo składników mineralnych i witamin. Najważniejsze to witamina A, C, K oraz minerały, m.in. magnez, potas, wapń i żelazo.

Cukinia na słodko

Składniki:

  • 2,5 kg cukinii (po obraniu i wydrążeniu),
  • 800 g cukru,
  • 2 łyżeczki kwasku cytrynowego,
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego.

Sposób przygotowania:

  1. Cukinie obierz ze skórki i wydrąż gniazda nasienne. Pozostały miąższ pokrój w drobną kostkę i przełóż do dużej miski.
  2. Tak przygotowaną cukinię posyp kwaskiem cytrynowym, cukrem waniliowym i zasyp cukrem. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  3. Miskę z cukinią przykryj ściereczką i odstaw w chłodne miejsce na ok. 12 godzin. W między czasie przemieszaj cukinię kilka razy.
  4. Po 12 godzin cukinię razem z sokiem przelej do garnka i zagotuj. Gotuj ją na małym ogniu ok. 15-20 minut. Powinna być miękka, ale nie rozgotowana.
  5. Po ugotowaniu cukinię razem z sokiem przełóż do wyparzonych słoików. Zakręcone słoiki pasteryzuj kilka minut.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także