Sąsiadka "przerabia" cukinie na ananasa. To warzywo na słodko jest doskonałe do deserów

Masz w ogródku cukinię? Pewnie już zastanawiasz się, co z niej jeszcze przygotować. Plony są duże, to warzywo niezwykle obrodziło. Dlatego podsuwamy kolejny pomysł. Podpatrzyłam go u mojej sąsiadki.

Cukinię można wykorzystać do przetworów na słodko. Cukinię można wykorzystać do przetworów na słodko.
Źródło zdjęć: © Getty Images | DEA / G.PISACANE
Dorota Gepert

Cukinia jest warzywem, które ma wiele zalet. Jedna z ważniejszych to na pewno uniwersalność. Można z niej przyrządzić zarówno dania wytrawne, jak i słodkie. A jeśli chodzi o domowe przetwory cukinia może być marynowana, kiszona, przerobiona na musztardę, a nawet dżem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Kinder Country bez pieczenia robię na okrągło. Ciągle słyszę prośby o dokładki

Spróbuj na słodko

Największą zaletą cukinii jest jej neutralny smak. Dlatego łatwo ją doprawić czy połączyć z różnorodnymi dodatkami i przygotować z niej przetwory wytrawne lub słodkie. Te pierwsze są zdecydowanie bardziej popularne. Każdy ma swój ulubiony przepis na marynowaną cukinię, na przykład z kurkumą czy z curry. Słodkie przetwory pomału również zyskują uznanie. Na słodko można z cukinii przygotować dżem lub zasypać ją cukrem i "przerobić" na ananasa. Taka słodka cukinia jest idealna do zimowych ciast i deserów, ale można ją także podawać z mięsem.

Wybieraj te dojrzałe

W ten sposób możesz przygotować zarówno zieloną, jak żółtą cukinię. Warto zawsze wybrać egzemplarze świeże i jędrne. W tym przepisie sprawdzą się te większe i dojrzałe. Żółta cukinia uchodzi za delikatniejszą i słodszą. Zielona ma twardszą skórkę. I jedna i druga zawiera mnóstwo składników mineralnych i witamin. Najważniejsze to witamina A, C, K oraz minerały, m.in. magnez, potas, wapń i żelazo.

Cukinia na słodko

Składniki:

  • 2,5 kg cukinii (po obraniu i wydrążeniu),
  • 800 g cukru,
  • 2 łyżeczki kwasku cytrynowego,
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego.

Sposób przygotowania:

  1. Cukinie obierz ze skórki i wydrąż gniazda nasienne. Pozostały miąższ pokrój w drobną kostkę i przełóż do dużej miski.
  2. Tak przygotowaną cukinię posyp kwaskiem cytrynowym, cukrem waniliowym i zasyp cukrem. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  3. Miskę z cukinią przykryj ściereczką i odstaw w chłodne miejsce na ok. 12 godzin. W między czasie przemieszaj cukinię kilka razy.
  4. Po 12 godzin cukinię razem z sokiem przelej do garnka i zagotuj. Gotuj ją na małym ogniu ok. 15-20 minut. Powinna być miękka, ale nie rozgotowana.
  5. Po ugotowaniu cukinię razem z sokiem przełóż do wyparzonych słoików. Zakręcone słoiki pasteryzuj kilka minut.

Wybrane dla Ciebie

Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji
Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji