Latem Polacy jedzą na kilogramy. Taka cukinia zamienia się w truciznę

Jest uniwersalna, smaczna, tania i można ją kupić na każdym straganie. To wszystko powoduję, że latem cukinia to jedno z naszych ulubionych warzyw. Jednak nie zawsze powinno się ją jeść. Podpowiadamy, na co zwrócić uwagę.

CukiniaCukinia to jedno z ulubionych letnich warzyw.
Źródło zdjęć: © Getty Images | Scarlett Hill
Dorota Gepert

Ta pyszna, delikatna cukinia może być niebezpieczna dla zdrowia? Niestety tak. Dlatego warto wiedzieć, kiedy nie wolno jej jeść, bo staje się trująca.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gołąbki w tej odsłonie to hit. O przepis poprosi nawet teściowa

Witaminy i błonnik

Najczęściej cukinia jest całkowicie bezpieczna do spożycia, a wręcz bardzo polecana. Zawiera dużo witamin i minerałów, które korzystnie wpływają na nasz organizm. Wśród nich są witaminy A, C oraz K, a także błonnik, który wspiera układ pokarmowy. Kolejnym atutem cukinii jest jej niska kaloryczność przy jednoczesnym wysokim poziomie składników odżywczych. To warzywo dobrze nawadnia, dlatego jest szczególnie polecane na upały. Jest też źródłem antyoksydantów, które pomagają w walce z wolnymi rodnikami, chroniąc komórki przed uszkodzeniami.

Skąd ta gorycz

Kiedy pojawia się problem? Gdy stężenie kukurbitacyn w cukinii jest duże. Te naturalne związki chemiczne występują w roślinach dyniowatych, ale mogą stać się toksyczne w dużych ilościach. Łatwo to rozpoznać, cukinia jest po prostu gorzka. Najczęściej zwiększone stężenie kukurbitacyn pojawia się w warzywach uprawianych w nieodpowiednich warunkach, np. kiedy panuje susza lub warzywa narażone są na ataki szkodników.

Lepiej zrezygnować

Zjedzenie trującej cukinii może prowadzić do poważnych dolegliwości zdrowotnych. Objawy zatrucia to często bóle brzucha, nudności, wymioty, biegunkę, a w skrajnych przypadkach nawet zaburzenia pracy nerek. Dlatego to bardzo ważne, by zawsze zwracać uwagę na smak cukinii przed dodaniem jej do potrawy. Jeżeli wyczujesz gorycz, lepiej zrezygnować z jej spożycia.

Spróbuj tak zrobić

Kiedy gorycz jest niewielka, możesz spróbować wydobyć ją z cukinii. Wystarczy obrać warzywo ze skórki i pokroić je na mniejsze kawałki, na przykład w plastry. Następnie trzeba posypać je obficie solą i odczekać około 30 minut, a potem przepłukać cukinię pod bieżącą wodą. Warto jednak podkreślić, że ten zabieg nie daje stuprocentowej gwarancji, że warzywo przestanie być gorzkie. Całkowite usuniecie nieprzyjemnego smaku cukinii czy ogórków albo innych dyniowatych, nie jest jednak możliwe.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do jesiennej owsianki. Mózg wskakuje na wyższe obroty, a jelita działają jak w zegarku
Dodaję do jesiennej owsianki. Mózg wskakuje na wyższe obroty, a jelita działają jak w zegarku
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
W PRL-u ten napój piły nawet dzieci. Wtedy jeszcze nikt nie miał świadomości, jak wpływa na organizm
W PRL-u ten napój piły nawet dzieci. Wtedy jeszcze nikt nie miał świadomości, jak wpływa na organizm
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem