Latem Polacy jedzą na kilogramy. Taka cukinia zamienia się w truciznę

Jest uniwersalna, smaczna, tania i można ją kupić na każdym straganie. To wszystko powoduję, że latem cukinia to jedno z naszych ulubionych warzyw. Jednak nie zawsze powinno się ją jeść. Podpowiadamy, na co zwrócić uwagę.

CukiniaCukinia to jedno z ulubionych letnich warzyw.
Źródło zdjęć: © Getty Images | Scarlett Hill
Dorota Gepert

Ta pyszna, delikatna cukinia może być niebezpieczna dla zdrowia? Niestety tak. Dlatego warto wiedzieć, kiedy nie wolno jej jeść, bo staje się trująca.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gołąbki w tej odsłonie to hit. O przepis poprosi nawet teściowa

Witaminy i błonnik

Najczęściej cukinia jest całkowicie bezpieczna do spożycia, a wręcz bardzo polecana. Zawiera dużo witamin i minerałów, które korzystnie wpływają na nasz organizm. Wśród nich są witaminy A, C oraz K, a także błonnik, który wspiera układ pokarmowy. Kolejnym atutem cukinii jest jej niska kaloryczność przy jednoczesnym wysokim poziomie składników odżywczych. To warzywo dobrze nawadnia, dlatego jest szczególnie polecane na upały. Jest też źródłem antyoksydantów, które pomagają w walce z wolnymi rodnikami, chroniąc komórki przed uszkodzeniami.

Skąd ta gorycz

Kiedy pojawia się problem? Gdy stężenie kukurbitacyn w cukinii jest duże. Te naturalne związki chemiczne występują w roślinach dyniowatych, ale mogą stać się toksyczne w dużych ilościach. Łatwo to rozpoznać, cukinia jest po prostu gorzka. Najczęściej zwiększone stężenie kukurbitacyn pojawia się w warzywach uprawianych w nieodpowiednich warunkach, np. kiedy panuje susza lub warzywa narażone są na ataki szkodników.

Lepiej zrezygnować

Zjedzenie trującej cukinii może prowadzić do poważnych dolegliwości zdrowotnych. Objawy zatrucia to często bóle brzucha, nudności, wymioty, biegunkę, a w skrajnych przypadkach nawet zaburzenia pracy nerek. Dlatego to bardzo ważne, by zawsze zwracać uwagę na smak cukinii przed dodaniem jej do potrawy. Jeżeli wyczujesz gorycz, lepiej zrezygnować z jej spożycia.

Spróbuj tak zrobić

Kiedy gorycz jest niewielka, możesz spróbować wydobyć ją z cukinii. Wystarczy obrać warzywo ze skórki i pokroić je na mniejsze kawałki, na przykład w plastry. Następnie trzeba posypać je obficie solą i odczekać około 30 minut, a potem przepłukać cukinię pod bieżącą wodą. Warto jednak podkreślić, że ten zabieg nie daje stuprocentowej gwarancji, że warzywo przestanie być gorzkie. Całkowite usuniecie nieprzyjemnego smaku cukinii czy ogórków albo innych dyniowatych, nie jest jednak możliwe.

Wybrane dla Ciebie
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Siostra Anastazja dodaje do farszu do uszek. Wychodzi pełen smaku i kremowy
Siostra Anastazja dodaje do farszu do uszek. Wychodzi pełen smaku i kremowy
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥