PrzepisSałatkiZbijają cholesterol i wymiatają złogi z jelit jak szczoteczka. Wystarczy, że posypiesz mizerię przed podaniem

Zbijają cholesterol i wymiatają złogi z jelit jak szczoteczka. Wystarczy, że posypiesz mizerię przed podaniem

W gorący dzień sprawdzi się jako smaczna i orzeźwiająca przekąska albo dodatek do obiadu czy grillowych przysmaków. Sałatka z ogórka jest nie tylko pyszna oraz pełna wartości odżywczych, ale również prosta do wykonania. Warto wzbogacić ją jednak pewnym dodatkiem…

Sałatka z ogórków
Sałatka z ogórków
Źródło zdjęć: © Getty Images | CiprianCB

02.07.2024 07:41

Ogórek – roślina z rodziny dyniowatych, pochodzi z Azji, do dziś u podnóża Himalajów rosną jego dzikie odmiany. Przez mieszkańców Indii był uprawiany już trzy tysiące lat przed naszą erą, z czasem upowszechnił się również w Egipcie, Grecji i na Półwyspie Apenińskim. W Imperium Rzymskim ceniono go za walory orzeźwiające i chętnie spożywano jako przekąskę, szczególnie w upalne dni.

Ogórek nie stracił popularności także w kolejnych wiekach. Świadczy o tym fakt, że sadzonki rośliny zabrał na pokład swoich statków Krzysztof Kolumb. Zasadzone je na Haiti, a niedługo później soczyste warzywo jadano już w obu Amerykach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Do Polski dotarł w średniowieczu, wraz z kupcami przybywającymi z Bizancjum. Początkowo ogórki uprawiano przede wszystkim na wsi, a przyrządzana z nich prosta sałatka, nieprzypadkowo zwana mizerią, uchodziła za pożywienie ubogich. Jednak w kolejnych wiekach zostały docenione także w wyższych sferach i zrobiły błyskotliwą karierę. Kiszone stały się wręcz naszą narodową specjalnością.

Jednak także sałatki ze świeżych ogórków wciąż mają wielkie grono miłośników. Nie tylko wspomniana już mizeria, ponieważ na bazie tego warzywa można przyrządzać też pyszne, orzeźwiające dania z dodatkiem cebuli, papryki, awokado czy imbiru, wzbogacone rozmaitymi sosami.

W każdym z tych przypadków ogórki warto "podkręcić" idealnie się z nimi komponującymi… nasionami kolendry, nadającymi sałatkom przyjemnego, lekko cytrusowego posmaku.

Ogórek i kolendra – świetny duet

Sałatki z ogórków są nie tylko smaczne, ale również zdrowe. Soczyste warzywo składa się w 95 procentach z wody, jest niskokaloryczne i świetnie gasi pragnienie, ale równocześnie dostarcza cennych składników odżywczych, choćby związków fenolowych. Na największą uwagę zasługują flawonoidy (korzystnie wpływają na układ krążenia, wzmacniając naczynia krwionośne i obniżając ciśnienie krwi) oraz lignany – fitoestrogeny wykazujące właściwości przeciwnowotworowe, zmniejszające poziom "złego" cholesterolu LDL, a także łagodzące dolegliwości związane z menopauzą.

W ogórku nie brakuje witaminy C i witamin z grupy B oraz minerałów: wapnia, żelaza, magnezu czy potasu. Wykazuje on także właściwości alkalizujące, dzięki czemu skutecznie zobojętnia nadmiar kwasów w organizmie (pamiętajmy, że długotrwałe zakwaszenie skutkuje wieloma dolegliwościami: osłabieniem odporności, bólami głowy, ciągłym zmęczeniem czy sennością).

Sałatki z ogórka warto wzbogacić nasionami kolendry, które nie tylko zachwycają korzenno-orzechowo-pomarańczowym smakiem i aromatem, ale są również skarbnicą olejków eterycznych, zwłaszcza linalolu (wykazuje właściwości przeciwzapalne, uspokajające, przeciwlękowe i rozluźniające, działa rozkurczowo na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego, dzięki czemu pobudza apetyt, poprawia perystaltykę jelit, pomaga uporać się z bólami brzucha, wzdęciami czy biegunką).

Ziarna kolendry są skarbnicą witaminy C i innych przeciwutleniaczy, które nie tylko wzmacniają odporność, ale również neutralizują szkodliwą aktywność wolnych rodników przyspieszających procesy starzenia organizmu oraz rozwój wielu poważnych schorzeń, w tym nowotworów.

Zawarte w nasionach związki mogą pomóc w obniżeniu poziom złego cholesterolu LDL, co pozwala kontrolować proces trawienia lipidów oraz chronić przed chorobami układu krążenia. Składniki ziaren kolendry wspomagają też wydzielanie insuliny, sprzyjając utrzymaniu poziomu glukozy na odpowiednim poziomie.

Pomysł na sałatkę

Przygotowanie sałatek z ogórka jest bardzo proste. Zwłaszcza tradycyjnej mizerii. Pół kilograma świeżych ogórków myjemy i obieramy ze skórki (choć w niektórych przepisach jest ona zostawiana). Kroimy w cienkie plasterki lub półplasterki, posypujemy solą, mieszamy i odstawiamy na kwadrans. Po tym czasie odlewamy wytworzony sok. Taką procedurę warto stosować w każdej potrawie ze świeżymi ogórkami.

Następnie do miseczki wlewamy 200 ml śmietany 18-procentowej (bez zbędnych dodatków w postaci zagęstników i stabilizatorów), dodajemy odrobinę cukru, sól, pieprz, sok z cytryny lub ocet jabłkowy (łyżeczkę) oraz drobno posiekany koperek (kilka gałązek), po czym wszystko dobrze mieszamy. Powstałym sosem polewamy ogórki. Posypujemy ziarnami kolendry. Schładzamy w lodówce.

Do pokrojonych, posolonych i odsączonych ogórków, oprócz kolendry, możemy też dodać cienko pokrojone papryczki (np. jalapeño), białą lub czerwoną cebulę, czosnek, awokado czy szczypiorek. Sałatkę mieszamy z sosem na bazie octu ryżowego i syropu z agawy albo sosu sojowego, oleju sezamowego i octu ryżowego (wszystkie składniki w podobnych proporcjach). Podajemy posypaną sezamem lub drobno posiekanymi orzeszkami arachidowymi.

Wybrane dla Ciebie