Chrupiące warzywa mieszam z ugotowanym ziarnem. Nie ma lepszej sałatki na lato
Chrupiąca i soczysta, pełna smaku i sycąca sałata włoska to hit lata. W roli głównej występuje tutaj ciekawy składnik. Warto uwzględnić go w swojej diecie, bo jest wolny od chemii i zanieczyszczeń oraz wykazuje szereg prozdrowotnych właściwości.
25.06.2024 12:24
Ta włoska sałatka na lato jest prosta i niewymagająca, a ma w sobie tyle smaku, że trudno się od niej oderwać. Jej głównym składnikiem jest farro. Za tą obco brzmiącą nazwą stoi pszenica płaskurka, należąca do tzw. pradawnych zbóż. To bardzo zdrowy produkt, który pomału pojawia się na kulinarnych salonach.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sałatka we włoskim stylu z płaskurką. Zdrowa i przepyszna
Płaskurka to źródło węglowodanów złożonych, w szczególności cyjanogennych glikozydów, które stymulują układ odpornościowy, regulują stężenie cukru we krwi i pomagają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu. Płaskurka to również bogate źródło białka, zawiera też witaminę B3, cynk, magnez i żelazo, a także przeciwutleniacze.
Płaskurka ma lekko orzechowy posmak. Całe ziarna można używać do sałatek, zup, past i innych potraw po kilkunastogodzinnym moczeniu i ugotowaniu. Po zmieleniu ziarna farro stanowią zdrowszą alternatywę dla pszennej mąki. W Polsce działają uprawy płaskurki. Ziarna najłatwiej jest nabyć w sklepie internetowym, za kilogramowe opakowanie ziaren płaskurki zapłacić trzeba ok. 12 zł.
Włoska sałatka na lato z płaskurką. Przepis
Składniki:
- 1 mała biała cebula,
- 1 mała marchewka,
- 350 g płaskurki,
- 1 czerwona cebula,
- 1 ogórek,
- 200 g pomidorów koktajlowych,
- garść świeżej bazylii,
- 1/3 szklanki + 2 łyżki oliwy,
- 3 łyżki czerwonego octu winnego,
- sól, świeżo zmielony pieprz.
Przygotowanie:
- Płaskurkę przepłukaj, zalej zimną wodą i odstaw na około 10-12 godzin. Po tym czasie ziarna odcedź i zalej świeżą wodą. Gotuj ok. 10 minut (będą jeszcze twarde).
- Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i podsmaż na niej drobno posiekaną marchewkę i cebulę. Kiedy warzywa lekko zmiękną, dorzuć do nich lekko podgotowaną płaskurkę, podlej całość wodą i gotuj na niewielkim ogniu, aż płaskurka będzie miękka. Pod koniec dopraw solą. Gotowe ziarna odstaw do ostudzenia.
- Czerwoną cebulę pokrój w piórka, a ogórka w półplastry (wcześniej lepiej go wydrążyć). Pomidorki koktajlowe przekrój na pół, a bazylię posiekaj.
- Przygotuj sos: 1/3 szklanki oliwy wymieszaj z octem, dopraw solą i pieprzem.
- Płaskurkę wymieszaj z warzywami, dodaj posiekaną bazylię i przygotowany sos.
- Sałatkę dopraw solą i pieprzem do smaku. Podawaj od razu po przygotowaniu.