Chrupiące warzywa mieszam z ugotowanym ziarnem. Nie ma lepszej sałatki na lato

Chrupiąca i soczysta, pełna smaku i sycąca sałata włoska to hit lata. W roli głównej występuje tutaj ciekawy składnik. Warto uwzględnić go w swojej diecie, bo jest wolny od chemii i zanieczyszczeń oraz wykazuje szereg prozdrowotnych właściwości.

Włoska sałatka z płaskurką to hit lata Włoska sałatka z płaskurką to hit lata
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
SKOMENTUJ

Ta włoska sałatka na lato jest prosta i niewymagająca, a ma w sobie tyle smaku, że trudno się od niej oderwać. Jej głównym składnikiem jest farro. Za tą obco brzmiącą nazwą stoi pszenica płaskurka, należąca do tzw. pradawnych zbóż. To bardzo zdrowy produkt, który pomału pojawia się na kulinarnych salonach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast suchych croissantów, podaj te na wypasie. Nie zostaną nawet okruszki

Sałatka we włoskim stylu z płaskurką. Zdrowa i przepyszna

Płaskurka to źródło węglowodanów złożonych, w szczególności cyjanogennych glikozydów, które stymulują układ odpornościowy, regulują stężenie cukru we krwi i pomagają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu. Płaskurka to również bogate źródło białka, zawiera też witaminę B3, cynk, magnez i żelazo, a także przeciwutleniacze.

Płaskurka ma lekko orzechowy posmak. Całe ziarna można używać do sałatek, zup, past i innych potraw po kilkunastogodzinnym moczeniu i ugotowaniu. Po zmieleniu ziarna farro stanowią zdrowszą alternatywę dla pszennej mąki. W Polsce działają uprawy płaskurki. Ziarna najłatwiej jest nabyć w sklepie internetowym, za kilogramowe opakowanie ziaren płaskurki zapłacić trzeba ok. 12 zł.

Sałatka włoska z płaskurką
Sałatka włoska z płaskurką © Adobe Stock

Włoska sałatka na lato z płaskurką. Przepis

Składniki:

  • 1 mała biała cebula,
  • 1 mała marchewka,
  • 350 g płaskurki,
  • 1 czerwona cebula,
  • 1 ogórek,
  • 200 g pomidorów koktajlowych,
  • garść świeżej bazylii,
  • 1/3 szklanki + 2 łyżki oliwy,
  • 3 łyżki czerwonego octu winnego,
  • sól, świeżo zmielony pieprz.

Przygotowanie:

  1. Płaskurkę przepłukaj, zalej zimną wodą i odstaw na około 10-12 godzin. Po tym czasie ziarna odcedź i zalej świeżą wodą. Gotuj ok. 10 minut (będą jeszcze twarde).
  2. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i podsmaż na niej drobno posiekaną marchewkę i cebulę. Kiedy warzywa lekko zmiękną, dorzuć do nich lekko podgotowaną płaskurkę, podlej całość wodą i gotuj na niewielkim ogniu, aż płaskurka będzie miękka. Pod koniec dopraw solą. Gotowe ziarna odstaw do ostudzenia.
  3. Czerwoną cebulę pokrój w piórka, a ogórka w półplastry (wcześniej lepiej go wydrążyć). Pomidorki koktajlowe przekrój na pół, a bazylię posiekaj.
  4. Przygotuj sos: 1/3 szklanki oliwy wymieszaj z octem, dopraw solą i pieprzem.
  5. Płaskurkę wymieszaj z warzywami, dodaj posiekaną bazylię i przygotowany sos.
  6. Sałatkę dopraw solą i pieprzem do smaku. Podawaj od razu po przygotowaniu.

Wybrane dla Ciebie

Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Już nie boczek i cebula. Teraz robię jajecznicę z innym składnikiem i jest o niebo lepsza
Już nie boczek i cebula. Teraz robię jajecznicę z innym składnikiem i jest o niebo lepsza
Jak prawidłowo mrozić truskawki? Wiele osób popełnia błąd, przez który są potem niedobre
Jak prawidłowo mrozić truskawki? Wiele osób popełnia błąd, przez który są potem niedobre
Dostałeś szklankę wody do kawy? Powód może niektórych bardzo zaskoczyć
Dostałeś szklankę wody do kawy? Powód może niektórych bardzo zaskoczyć
Mizeria po francusku jest idealna na grilla. Smakuje 1000x lepiej niż klasyczna
Mizeria po francusku jest idealna na grilla. Smakuje 1000x lepiej niż klasyczna