WAŻNE
TERAZ

Trump rozmawiał z Putinem. Jest komunikat Białego Domu

Chrupiące warzywa mieszam z ugotowanym ziarnem. Nie ma lepszej sałatki na lato

Chrupiąca i soczysta, pełna smaku i sycąca sałata włoska to hit lata. W roli głównej występuje tutaj ciekawy składnik. Warto uwzględnić go w swojej diecie, bo jest wolny od chemii i zanieczyszczeń oraz wykazuje szereg prozdrowotnych właściwości.

Włoska sałatka z płaskurką to hit lata Włoska sałatka z płaskurką to hit lata
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Ta włoska sałatka na lato jest prosta i niewymagająca, a ma w sobie tyle smaku, że trudno się od niej oderwać. Jej głównym składnikiem jest farro. Za tą obco brzmiącą nazwą stoi pszenica płaskurka, należąca do tzw. pradawnych zbóż. To bardzo zdrowy produkt, który pomału pojawia się na kulinarnych salonach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast suchych croissantów, podaj te na wypasie. Nie zostaną nawet okruszki

Sałatka we włoskim stylu z płaskurką. Zdrowa i przepyszna

Płaskurka to źródło węglowodanów złożonych, w szczególności cyjanogennych glikozydów, które stymulują układ odpornościowy, regulują stężenie cukru we krwi i pomagają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu. Płaskurka to również bogate źródło białka, zawiera też witaminę B3, cynk, magnez i żelazo, a także przeciwutleniacze.

Płaskurka ma lekko orzechowy posmak. Całe ziarna można używać do sałatek, zup, past i innych potraw po kilkunastogodzinnym moczeniu i ugotowaniu. Po zmieleniu ziarna farro stanowią zdrowszą alternatywę dla pszennej mąki. W Polsce działają uprawy płaskurki. Ziarna najłatwiej jest nabyć w sklepie internetowym, za kilogramowe opakowanie ziaren płaskurki zapłacić trzeba ok. 12 zł.

Sałatka włoska z płaskurką
Sałatka włoska z płaskurką © Adobe Stock

Włoska sałatka na lato z płaskurką. Przepis

Składniki:

  • 1 mała biała cebula,
  • 1 mała marchewka,
  • 350 g płaskurki,
  • 1 czerwona cebula,
  • 1 ogórek,
  • 200 g pomidorów koktajlowych,
  • garść świeżej bazylii,
  • 1/3 szklanki + 2 łyżki oliwy,
  • 3 łyżki czerwonego octu winnego,
  • sól, świeżo zmielony pieprz.

Przygotowanie:

  1. Płaskurkę przepłukaj, zalej zimną wodą i odstaw na około 10-12 godzin. Po tym czasie ziarna odcedź i zalej świeżą wodą. Gotuj ok. 10 minut (będą jeszcze twarde).
  2. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i podsmaż na niej drobno posiekaną marchewkę i cebulę. Kiedy warzywa lekko zmiękną, dorzuć do nich lekko podgotowaną płaskurkę, podlej całość wodą i gotuj na niewielkim ogniu, aż płaskurka będzie miękka. Pod koniec dopraw solą. Gotowe ziarna odstaw do ostudzenia.
  3. Czerwoną cebulę pokrój w piórka, a ogórka w półplastry (wcześniej lepiej go wydrążyć). Pomidorki koktajlowe przekrój na pół, a bazylię posiekaj.
  4. Przygotuj sos: 1/3 szklanki oliwy wymieszaj z octem, dopraw solą i pieprzem.
  5. Płaskurkę wymieszaj z warzywami, dodaj posiekaną bazylię i przygotowany sos.
  6. Sałatkę dopraw solą i pieprzem do smaku. Podawaj od razu po przygotowaniu.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej