W mig pokroisz całe opakowanie pomidorków koktajlowych. Wystarczy plastikowa pokrywka
Pomidory koktajlowe pokroisz w kilka sekund. Ten nietypowy, ale skuteczny trik krąży w sieci od dłuższego czasu. Potrzebujesz jedynie dwóch plastikowych pokrywek. Reszta dzieje się sama!
21.05.2023 14:45
Miniaturowe pomidory koktajlowe dodajemy do sałatek, makaronów czy kanapek. Uwielbiamy je za ich słodki smak, nienawidzimy zaś żmudnego krojenia tych małych owoców. Zanim skapitulujecie, wypróbujcie ten viralowy trik. Użytkownicy Tik Toka, jeden po drugim, potwierdzają jego skuteczność. To genialne w swojej prostocie rozwiązanie.
Zobacz także
Jak szybko pokroić pomidory koktajlowe?
Krojenie pomidorków koktajlowych pojedynczo, jeden po drugim, to dość żmudna praca. Z pomocą przychodzi banalnie prosta metoda. Ten viralowy trik krąży w sieci od dłuższego czasu. Wypróbowała go jedna z tiktokerek, publikująca nagrania dotyczące gotowania i kuchennych porad. Użytkowniczka o nicku "tomoszdobre" w kilka sekund potwierdziła skuteczność tej nietypowej metody krojenia pomidorków koktajlowych.
Trik polega na ułożeniu owoców na płaskim naczyniu - na nagraniu jest to wieczko od plastikowego pudełka. Równo poukładane przykryła podobnym przedmiotem, a następnie lekko je docisnęła, by były unieruchomione podczas krojenia. Następnie wystarczy potraktować tak przygotowane do krojenia pomidorki naostrzonym nożem. Tym sposobem za jednym pociągnięciem ostrego narzędzia pokroisz nawet całe opakowanie słodkich owoców. I to dosłownie w kilka sekund!
Do czego dodawać pomidorki koktajlowe?
Pamiętaj, by wcześniej dokładnie wymyć pomidory. Ważne jest również, by kroić je dobrze naostrzonym nożem - tępe ostrze jedynie zmiażdży owoce. Najlepiej też, by narzędzie miało długie ostrze, w przeciwnym razie nie dotrze do wszystkich pomidorków. Plastikowe pokrywki możesz zastąpić innymi przedmiotami - najlepiej sprawdzą się te płaskie. Lekko głębokie talerzyki nie unieruchomią wystarczająco pomidorków.
Pomidorki koktajlowe najczęściej lądują w świeżych sałatkach. Doskonale komponują się jako dodatek do koreczków czy szaszłyków. Ponadto, skropione oliwą i oprószone solą bez obaw możesz wrzucić do piekarnika - świetnie smakują po upieczeniu. Fantastycznie wyglądają też w zapiekankach, omletach i włoskiej focaccii. Pomidory koktajlowe świetnie komponują się z również z rybami. Dodaj je do tarty z tuńczykiem czy sałatki z wędzonym pstrągiem.